четвъртък, 28 август 2014 г.

Пълнена кокошка и пържоли в гювеч !

Това ястие съм го правила за някой празник ,вече не помня . Имах една млада кокошка която успях да събера в гювеча . Преди това я бях овкусила с подправки ,сол .И я оставих докато приготвя плънката.
Плънката беше от зеленчуци с ориз:
лук
моркови
гъби
малко картофи
ориз
Приготвих плънката ,но не до готовност на ориза и напълних кокошката. Най отдолу на гювеча наредих шайби лук и моркови,поставих пълнената кокошка и отгоре наредих няколко свински пържоли.Тях овкусих също с подправки ,олио,сол,малко соев сос и полях с винце-бяло.
След като наредих овкусените пържоли разпръснах картофите и останалите зеленчуци ,добавих малко сол,олио ,подправки ,полях с бяло вино една чаша (може и бира или само вода) и вода ,но не да се покрива месото. Пекох до готовност ,като пак напомням ,че гювеча се слага в студена фурна . Пече се около 3 часа ,а ако е дъртичка може и 4 часа !
 Включвам първо на 10 градуса и като се темперира гювеча усилвам на 200-250. Като мине половин час намалям на 160гр. .Накрая като извадя си отливам с голяма лъжица сос ,който разреждам със заквасена сметана и връщам разредената сметана в гювеча !!!

сряда, 27 август 2014 г.

Доматен сос -пасиран !


Този сос го направих с пресни домати . Първо задуших лук и малко чесън. Добавих доматите и подправки от моята  разбира се. По време на варенето сложих клонка сух девисил. Когато стана готов соса извадих девисила и пасирах. Ако ви се струва редичък сложете малко галета !




Мармалад от ябълки !


Отново от село и пак като прасковите ,падат и гният ,та реших да направя нещо с тях ! Мармалад . Излезе ми около 3-4 л мармалад . Ябълките бяха на лице и купих само:
Пектин-6-7 с.л.
захар-около 2кг и 1/2
 канела(имах )- 1 каф. л.
 Всички продукти са на око . След като почистих ябълките от обелките които не изхвърлих и събирах и вътрешната част със семките .Но повечето бяха изгнили и нямах много семки !
Изчистените ябълки нарязах ,посипах със захар. Всичко това стана вечерта .Сложих в дълбок съд и налях вода .Водата я премерих като натиснах плода да го покрива около 3-4 пръста!
Варих плода до омекването му .В същото време сварих и обелките(водата премерих по същия начин ). Обелките прецедих с тензух.А в сока също добавих захар и варих ,но не до пълно сгъстяване. Гъстотата я направих средна не исках да постигна гъстота на пестил и пектина го добавях на два пъти !!!



                                                                           




Плода който варих изчаках да изстине и пасирах. След това добавих сгъстения сироп от обелките,поварих малко и добавих  .       










А това е разтворения пектин с малко сладко !












Чеснови пържени червени чушки !

Моя мъж много ги обича ,и най вече ако са червени ! Затова винаги замразявам . Тези сега са си съвсем пресни и домашни !
Първо си ги опуквам .Вече съм показала как го правя в градски условия : http://slavka-kozareva.blogspot.bg/2014/08/blog-post_96.html


Тези пиперки не са пържени ,а само са мариновани с оцет,сол олио магданоз,и счукан чесън .
Като се овкусят и престоят 30-40 мин са готови за консумация !






На едно място ще опиша и 2-ри вариант :
Пържени мариновани пиперки






След като съм ги опекла и обелила ,ги овалвам в брашно. Пържат се в сгорещена мазнина от двете страни. Веднага след пърженето се овкусяват с оцет и сол (сол ако има нужда). Олио слагам ако има нужда,магданоз и чесън.
В брашното слагам 2-3щипки сол преди да овалям пиперките.












Разядка-мезе с извара и сирене!

Бързо лесно и вкусно ! Това е истината за тази кулинарна вкусотия ! Какво ви трябва?
 Ето :
Извара ( ако не я харесвате ,може и без нея)
Сирене ,кашкавал,моцарела  с една дума ,каквото обичате и ползвате !
Печени чушки-червени или зелени (ако имате в наличност)
Варени яйца
Маслини
Орехи или други ядки с които разполагате
Магданоз
Олио или зехтин на вкус,за сол не пиша защото сиренето е достатъчно солено !
Ситно нарязани краставички
Заквасена сметана ,ако искате да направите сместа като крем !
 Не ,че не съм правила крем от сирене ,което намачквам с подправки  и овкусявам ,но тези примамливи топчета ги мернах в блога на Нинка Караколева.
Аз ги направих по вкуса на моите мъже !
Пасирам извара и сиренето,прибавям ситно нарязани пиперки ( от фризера разбира се ), смачкано или пасирано яйце,ядки някакви,подправки ,маслините.
Следва оформяне на топчета ,които аз овалвах в орехи ,но сега докато пиша ми идва на ум ,че може да се овалят и в магданоз !!!
Нареждате в подходящо плато като декорирате така ,че да бъдат още по неустоими !!!







А това е просто салатка с пипер и няколко топки !










вторник, 26 август 2014 г.

Пастет от тиквички !

 Пастетчето го показа моята приятелка Ирина Батурова и аз веднага направих,но бе зимата и ползвах замразени ! Аз нямам тенджера под налягане и ги сварих,след това изцедих и
следвах рецептата на Ирка !










Ето ти рецептата :
 4-5 средни тиквички
 500 гр извара
 200 гр сирене
 50-60 гр зехтин
 1 връзка копър и чесън на прах, за да ни ви дразни стомасите и 2-3 с.л галета за уплътняване на вкуса .
Тиквичките на пара за 15 минути в тенджерата под налягане, като са готови още топли топли слагате в една купа със всичките щуротии - без сиренцето и галетата, разбивате с пасатора, добавяте и сиренето и галетата и сте готови Който не може да чака си го хапва топло, а лично аз предпочитам да е студено ;)И както казват съседите -Ди ви е сладко Рецепта от Ирка !!!

Парти хапки с хайвер


 Изрязват  формички от хляб и се декорират по желание !!! Аз използвам тостерен хляб ,мажа първо с маргарин и после изрязвам.
Може да се използва :
хайвер
колбаси
кашкавал
маслини ,домати,краставици
марулки за декорация
разни сирена
пушена сьомга






 

Тук са опаковани със стреч-фолио



А това са филийки със сьомга!




























А това са парти хапки от кашкавал увит в бекон и декориран със сиренце и маслинка!

Пастет от дроб !

Аз нали съм диетична и си правя пастет от пилешки дробчета! Но съм правила и от свински ,а става и от телешки. Начина и приготвянето е един и същ ! Ето какво ви трябва  :
Дроб- по избор ( пилешки,свински,телешки )
прясно мляко (сварено)
сол на вкус
подправки на вкус (аз слагам черен пипер ),а може да се сложи инд. орехче и бахар (смлени )
лук (сух или зелен)
олио или масло
 Дробът се почиства и сварява в подсолена вода. След сваряване се почистват ципичките по него .
Сега е лесно има пасатори и блендери ! Аз имам малък чопър и слагам по малко дроб с мляко за да се пасира по лесно . Слага се малко мляко за да не стане воднисто.След като съм минала всичкия дроб овкусявам. По време на пасирането слагам и лука да се пасира по добре!
Ако има нужда минавам и с пасатора за да е по хомогенна сместа




























Това е книжката от която имам рецептата за пастета !
















Тук има 2 рецепти ,аз правя по първата ,но не слагам брашно !!!!






понеделник, 25 август 2014 г.

Заек в гювеч !

Имах един замразен заек и снощи му дойде реда . Големият ми син ще си идва днес и ми се искаше всички да хапнем от него ! Без много предисловия ето как го направих със следните продукти:
 заек-най важното
лук
картофи
моркови
подправката ми е девисил на клонки и моята универсална подправка
бира или вино
2-3 капачки ракия
сол на вкус
олио
вода




Мислех да го оставя цял и да го напълня с нещо .Отказах се и го нарязах намазних го с олио и го поръсих с моята универсална подправка. Хубаво омазах парчетата с ръка .Подправката я има в раздела - ХИТРИНКИ В МОЯТА КУХНЯ.Полях с малко вино
 Докато се овкусяваше си приготвих зеленчуците и сложих месото върху тях,като оставих малко отях за да сложа върху месото. Не сложих даф.лист защото моя мъж не го харесва. Сложих клонки сух девисил. Полях с една чаша бира ,виното не го сложих.Сложих и две капачки ракия-така ми дойде отвътре !  Налях и вода ,като внимавах течността да не покрива месото ,леееекинко да се вижда.




Сложих гювеча в студена фурна ! Никога не го слагам в загрята,но ако случайно стане това намалям градусите и тогава го слагам като преди това го държа върху печката за да се затопли!!! След като го сложа в студена фурна включвам на ниски градуси(за около 5 мин )  за да се темперира гювеча и после увеличавам. Щом ми замирише на готвено ги намалям на средни градуси ( на 180 гр).Пекох зайчето около 2-2ч и половина -като това включва и подгряването на гювеча. Все пак не е див заек ,а питомен !


Имамбаялда !

Имамбаялда !
 Не правя тази вкусотия по оригиналния начин,защото щадя стомаха на мъжа си ! Дори тази година ,по съвсем друг начин го направих ,и стана пак много вкусно ! Аз го правя във фурна ,като нареждам в произволен ред зеленчуците ,накрая ги заливам с домати или сок от домати ,подправки ,олио и като остане на мазнина (или до готовност на зеленчуците ) значи е готово . Насипвам в бурканчета и ги заварявам 15-20 мин. Ето как го направих тази година : 
Зеленчуците които използвам които са :

патладжан( който си нарязвам и поставям в съд със солена вода за около 2-3 часа или от вечерта)
моркови
лук
 пипер(зелен и червен)
домати (може и доматено пюре)
подправки(дафинов лист ,бахар,черен пипер).
 Пипера може да е и печен ,но аз използвах суров както при бобената салата!
Всички зеленчуци ги сварявам във вода овкусена със сол и подправки с малко олио!
  Аз започвам с обработката най-напред с морковите(4-5мин)
лука(4-5мин)
пипера(1-2 мин за да остане леко хрупкав ).
 И накрая слагам патладжана (около 1-3 мин )
 Смесвам всички продукти ,ако има нужда овкусявам и като се опита от мъжете ,насипвам в бурканчета и варя15-20 мин.

Трахана !

 Аз никога не съм правила или хапвала трахана ! Описвам начина по който го прави свекърва ми .Миналата година синът ми поиска и тя направи ,а аз поисках да ми обясни как я прави ! И  ето нейния начин !!!


Ако има останала стара трахана се взема 2 шепи и 1/2 кубче мая от 42г
около 2 кг брашно + още ако е нужно
1и 1/2 с.л. сол
 1с.л. захар за активиране на кваса
2с.л. олио, 6-7 червени пиперки варени или опечени и много ситно нарязани
морков и др. зеленчуци по желание ( но тя ползва само червена пиперка )
и аромати:анасон и една подправка която тя нарича крива рога .
Прави се квас от о.500 мл топла вода   ,може и малко прясно мляко,брашно, маята и старата трахана . Ако няма стара трахана се слага цяло пакетче 42г мая.
Когато се активира се меси тесто ,което се оставя в дълбок съд да втаса (да удвои обема си) .Докато втасва се примесва от време на време ,поне 4-6 пъти. След това се прави на питки около 1-2 см дебели,които се набрашняват за да не залепнат !Като хванат коричка и изсъхнат ( но не прекалено ) се претриват на едро ренде и се суши на сухо  място .Съхранява се на сухо и проветриво място !
 


 А това свинско с винен сос сгъстен с трахана ! Един ден реших да използвам трахана за сгъстяване ,защото е много ароматна ,но моя мъж ме скастри като ми каза: Ти кога си ме виж.дала да ям трахана ? И повече не я използвам !

Лютеница !

Както е известно на приятелите ми бях здравословно възпрепятсвана и не можах по рано да си направя зимнината ! Добре ,че човекът е измислил фризера Бях си замразила печен пипер . Ето как я направих. Не ,че нещо по различно ! Използвах следните зеленчуци: 
10 печен и обелен червен пипер
 2-3кг печен патладжан
0.500кг лук,0.500кг моркови(варя ги в подсолена вода)
6-7 скилидки чесън
люти пиперки на вкус - ние обичаме леееко пикантни зимнини !
захар(мед) ,сол и олио на вкус !
Ябълки 0.500кг- тук не сложих ,но слагам понякога ! 
Домати- 5кг, но  понякога ползвам готово доматено пюре,от тези в пластмасови кофички или в буркани ! Има и пиперково пюре и от него съм ползвала ! Ако  ползвам пресни домати само ги беля,режа и сгъстявам .Не си играя да ги минавам през машинка за семките !Ако ползвам готово пюре просто слагам на вкус !!!!
 Подправките които използвам са млян черен пипер и кимион ,магданоз. Синовете ми не обичат пипер на зърна и затова използвам млян .
Всички продукти изцеждах в гевгир и смесвах в голяма тенджера.Пасирах с пасатор ,загрях на газовия си котлон до като се смесят подправките и насипах в бурканчета ,които заварих по 10- 15 мин. Добавях подправките по малко и опитвах и затова не пиша количества!От това количество зеленчуци излизат 27 бебешки и 2 бурканчета от 300гр.
Искам да допълня ,че бурканчетата си ги заварявам в една тенекия от мед на газовия котлон ,а става и на ел.котлона !!!
Ето порцийка от тазгодишната ! Направо бяхме за скрита камера ! Малкият ми син си напълни една чиния ,а мъжът ми уж щеше да помага да ги пълним ,но като погледнах как плескаше бурканчетата .... И бяхме страхотна картинка : Аз пълня ,а той похапва !!!
Но нали за тях я правя  ! :) :)

неделя, 24 август 2014 г.

Салата Ропотамо (Бобена салата) !


 Това е моят вариант на бобената салата !
Бобена салата " Славена " ! Наричам я така ,защото съм прочела много рецепти ,но вече като започнеш да правиш нещо си го изменяш по твой вкус !!!
Зеленчуци :
2 буркана боб консерва от 680г- ( или 2 кг боб ,който да си сварите)
4 буркана доматено пюре от 680г или 6-7 кг сгъстени домати (може и със семките ,това е по желание)
 червени пиперки около 3 кг ( ако са печени 5 кг) моркови 2 кг
 2 буркана мариновани краставички от 680г
олио - него по малко добавям накрая като смеся всички продукти ( мярката е на око )
сол,захар -на вкус !!!!
Други зеленчуци -грах,царевица и каквото пожелаете ! Аз слагам само на синовете !!!
Подправки : млян черен пипер,кимион,сол,мед(захар) ,олио ,малко лют пипер, магданоз ,кервиз!
 Ако ползвам пресни домати ги сгъстявам  до желаната гъстота ,като слагам и малко неутрално нишесте по желание ! 
Морковите се сваряват 3-4 мин в марина от оцет , сол захар и подправки(на вкус слагайте солта и оцета).Самата марина ,може да се използва за овкусяване на сместа ,но се внимава  да не стане редичка !
 Вземам  голям съд и започвам да смесвам зеленчуците ! След морковите сварявам нарязаните червени пиперки за 2 мин.както в случая аз направих ,като ги използвах сурови ,а не печени !  С не печени пиперки също става вкусно стига да не ги попарите твърде много  за да  се кашнат ! Пълнят се в бурканчета по желание ! От тази доза ,която съм написала излизат около 20 бурканчета от 300г ! Заварявам ги 15-30мин.


 










 Всичко това го правя в апартамента си !!!!










ПС - Със тази салата си правя и салата със скумрия ! Не съм правила отдавна рибна салата и затова пиша допълнение! Рибата след като се нареже на шайби я бланширам за секунди във врящ оцет  за да се махне кръвта и после нарежда в буркани като редувам риба и салата !!! 
Варят се 3-4 часа !!!!! 
 Мислех ,че тази година ще се размина с бобената салата ,но пак правих !

петък, 22 август 2014 г.

Бързи питки !

 Бързи питки без месене !!! Аз сефтосах тавата с керамично покритие ,която ми подариха съседките !!! Поне тези питчици които направих наистина след тях нямаше нужда от миене !!! Е аз я измих де ! А питките са тези които правя по на бързичко !!! Използвам сместа ми за тиганички.
Сместа е от 2 яйца
половин коф.кисело мляко
сирене ( кашкавал или каквото имате)
бакпулвер 1 - 1/2 пакетчета ,като цялото добавих в млякото ,а половинката в брашното
имах един картоф и го настъргах на ситното ренде
зелени подправки(риган,мерудия,девисил ), микс от семена 
малко извара ,защото ми бе малко сиренето
олио-5-6 с.л.
 брашно колкото да стане много гъста смес -почти за месене!
 Като набухвател може да се използва и суха мая,която смесвам с брашното!
 Добавих и ситно нарязана печена пиперка.
 Всичко това бърках с дървена бъркалка и сложих на купчинки в тавата ,без да я намазнявам . Сложих по половин каф. лъжичка маргарин върху всяка купчинка и поръсих със сусам. Пекох до готовност!





































 Може да се сложи хартия или ако тавата е с не залепващо покритие директно в нея сложете купчинки на разстояние !






 А може и да се използват форми ! Аз имам огнеопорни купички и използвам тях !!!














Крем " Ванилия" !

Крем "Ванилия" гарниран със сметана ,кокос,орехи и шок. пръчици.
 КРЕМ "ВАНИЛИЯ"- Той е любимият ни крем !!!
 1 л прясно мляко 
захар 1ч.ч (ползвам чаша от 250мл)
прахче ванилия
брашно 7-10 с.л.
5-6 яйца
1-4 пълни с.л. масло или маргарин и др. аромати по ваше желание.
 Към свареното и подсладено мляко прибавете кашичката с непрекъснато разбиване на бавен огън .
Сместа за кашичката е от :жълтъците , брашно и вода .Сместа я правя гъста като за палачинки.Понякога я минавам през по широко сито за да стане още по гладка .
 Прибавяйте бавно с непрекъснато бъркане . След пълното прибавяне може да усилите огъня ,но без да спирате бъркането .като почне леко да бълбука ,значи ври ,защото няма да се получи варенето "на ключ". А се получава бълбукане ! 3-4 мин. бъркане след като почне да бълбука,вече е готов крема .Когато е готов крема веднага след свалянето прибавете маслото и бъркайте до пълното му поемане от сместа. Сложете стреч-фолио върху крема за да не хване коричка и да не се налага да го бъркате от време на време за тази цел.
Ако желаете разбийте белтъците на сняг със захар-може и пудра или на кристали . По една с. лъжица на белтък.Прибавете малка щипка сол и няколко капки ябълков оцет или лим. сок за по добро разбиване.
 След като е изстинал напълно млечния крем смесете с белтъците, като се бъркат леко с дървена лъжица или силиконова бъркалка !


 А може да си отделите от млечния и така ще имате 2 крема .

четвъртък, 21 август 2014 г.

Макарони на фурна-сладък вариант !

Днес реших да почистя хладилника от няколко отворени пакетчета макарони и едно пакетче фиде и да направя макарони на фурна .
Като малки синовете ми казваха: "Мамо искам фурна на маракони ."
За това трябват :
Макарони -има пакетчета от 400г
Яйца- 3 (за пакетче от 400г стигат )
захар-1 и 1/2 ч.ч. захар (аз вместо 1/2 захар слагам 3 с.л. ,но захаросан,ако е течен нека са 5-6с.л.)
прясно мляко- 300-400мл
орехи-смлени,но не ги слагам винаги
масло или маргарин
сирене 


























Ето как ги правя аз ! След като ги сваря .но
гледам да не се кашнат. Затова ги варя 2-3 мин.,
изцеждам ги  и ги сипвам в тавата.Тогава  добавям
,маслото,захарта с меда,сиренето ,орехи и обърквам.



Добавям сместа от яйцата и млякото които разбих само с телена бъркалка ,в моя случай е пластмасова !
 Отгоре поръсих пак с орехи и сложих да се пече !

Готови опечени !!!

Мариновани краставички !

Обичаме маринованите стерилизирани краставички. Ето как ги правя ! Всъщност не по различно от всички които ги приготвят ! Използвам от старите буркани които са по големички 800мл или от 700-760мл.
Миналата година слагах и моркови ,но тази година направих класическите !

  • 6 кг краставички-по възможност да са скоро набрани (споделям количество защото аз си правя зимнината в апартамент и купувам по - малко ,и от 6 кг краставички излизат -12 -13 буркана ! )
  • хардал(синап) слага се за стягане-1/2ч.л. на буркан
  • филийки сух лук- 1 средно голяма глава сух лук е достатъчна за 12 буркана
  • копър-сух или пресен 1 връзка
  • черен пипер- 1 пакетче
  • бахар-1 пакетче
  • оцет -1/2 бутилка  Имам приятелка която работи във винпром и ми е казала ,че Кулинар е най-добрия за консервиране.
 Оцет слагам до долния ръб на буркана и винаги слагам първо оцета и после останалите продукти . Но за по сигурно  меря с лъжица - 7 с.л. оцет  на буркан от 700-800мл! А аз не правя в по малки защото имам буркани от 800мл !
Понякога слагам чесън обелени скилидки и морковчета ,а ако искате да са пикантни сложете по една люта пиперка
След като си приготвя нещата и естественно и бурканите ,нареждам краставичките в бурканите и добавям изброените подправки.
Доливам вода ,затварям и заварям 3-5 мин.не повече Дори не и 5 мин ,3-4 мин за да останат хрупкави !!!
Ето ги миналогодишните .Като направя тази година ще ги покажа и тях !








Ето откъде си имам рецептата !











А кисели правя като сложа една с.л. едра сол на дъното на буркан от 720-800мл,добавям краставички ,подправки-хардал.лук,копър. Понякога слагам една с.л. оцет,една капачка ракия,1ч.л. захар.Доливам с вода и претакам. А претакането правя като изсипвам в съдинка саламурата и я връщам пак в буркана !











Ето и книжката която ползвам !