петък, 31 октомври 2014 г.

Кексчета (мъфини) !

Кекса го правя винаги по един и същи начин! когато съм се опитвала да променя нещо ,все не се получава и затова не правя вече експерименти !  Тези кексчета са с 4 яйца ,но като рецептата от кекс "666" . Тук използвах :
4 яйца
3с.л. мед
1 ч.ч захар
 4 с.л. олио
4 с.л. топла вода (може и студена)
бакпулвер
Понякога използвам кокос ,орехи ,стафиди,плодове ,парченца шоколад.
Понякога ползвам миксер ,а понякога не искам да има шум и с бъркалката действам.
Ето ги мъничетата !

Питка за Архангелова Задушница !

Правенето на питка по този повод съвпадна и с командировката на сина ми. И от едно тесто правих банички,питка и малки питки във формата ми за мъфини !
Тестото го направих ето така :
Квас :
половин пакетче жива мая
щипка захар
1 чаша вода,която бе студена,защото нямах топла
 брашно колкото да стане на кашичка.
В голяма дълбока тава изсипах около 600г брашно направих кладенче и добавях всички продукти!
Първо кваса (след като втаса)
2 яйца
4-5 с.л. кисело мляко и половин чашка вода
5-6 с.л. олио
 по една равна с.л. сол и захар.
Чашата която ползвам е 250мл
Обаче за днес дозата бе двойна. Отдавна исках да направя тази форма на питка ,но ние не сме много по тестените неща !
Ето я питката !
Стана много вкусна ,но за да е и ефектна не трябва да има много плънка ! Но мъжете искат плънка ,но пак ще я направя !















А това са питки във формата за мъфини !














Направих колажчета за оформянето на питката и малките питки. Първо ще покажа питката !
Оформям 4 питки с еднаква големина(сн.1) . Нека питките да не са тънки ,защото като се прехвърли острия край се деформира !Между питките слагам плънка ! Режа на 8 триъгълника (сн.2) и правя цепка по средата и леко разтварям и острия край прекарвам през цепката и нареждам в тава с хартия !.Оставям малка топка която оформям на фитил и после сплесквам на лента и режа с дръжката на  вилица или лъжица (сн. 3 и 4 ) . Слагам и една розичка и листенца !
Декорациите слагам непосредствено преди печене за да се запази формата ! Маже се с жълтък .Пече се според фурната ! Аз пекох на вентилатор на 180-200гр.
 Идва ред и на малките питки ! Те са много ,лесни ,ефектни и бързи ! както се вижда на колажчето се оформят кръгчета ,режат се на 4 ,но средата остава цяла (сн.1) .Слага се плънка по средата и се загъват 4-те страни една по една както съм показала на сн. 2,3,4,5 . Слагат се в подходящи формички,мажат се с жълтък и се пекат до готовност !


четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Толумбички !

Толумбички ! Всички от семейството ги обичаме ! Моята етърва ги правеше преди време много ,но аз ги правя от скоро !
  Използвам тестото за еклери !
2 ч.ч. вода (ползвам чаши от 250мл,понякога слагам 1 чаша мляко)
брашно 3 чаши (използвам чаши от 250мл)
1/2 чаша олио или 2-3 с.л. маргарин или меко масло
по 2 щипки сол и захар
5-6 яйца
След като заври течноста,олиото(маслото) и щипките захар и сол се прибавя брашното след като се отдръпне съда от огъня. Сипва се цялото количество брашно и се бърка до получаването на топка ,връща се на огъня за 2-3 мин. с непрекъснато бъркане!
.За да не хване коричка се слага фолио върху тестото,и след изстиване се прибавят едно по едно яйцата ,защото може да не отидат всички -зависи и от големината ! А може и да трябват още. Просто трябва да се усети тестото . С всяко правене все изменях нещо -най вече като количество.
Толумбичките ги пържих в тенджера като загрях предварително мазнината! Използвах олио.
Шприцовам директно в съда за пържене ! Аз използвах ножица за рязане на тестото ! Видях от блога на Пе4о . Шприцовам една лента  и веднага режа на парчета . Единият път ги направих по малкички .
Внимава се със силата на пържене . Когато се слагат парчетата аз намалявам огъня и след това го усилвам.Пържат се до златист цвят и се вадят с решетка. Аз ги слагах върху домакинска хартия. 
Направих сироп от мед и малко захар (1кг захар ,.500л вода ,и се вари гъстичък сироп )  и заливах с топъл сироп тези толумбички които са изстинали,по точно потапях толумбикчите
! След като ги потопя в сиропа ги вадя и слагам в подходящ поднос -гледам да е по дълбок. Ако случайно останат толумбички ,залейте със сироп !


Ориз с воденички ,праз и маслини !

Който готви за мъже ,знае ,че много рядко има ден в който не се готви ! Понякога се изчерпвам и в последния момент решавам какво да готвя ! Днес реших да е ориз. Мислех да е постен ,но погледнах във фризера и видях воденички. Сложих ги както бяха замразени да ги отпеня и ги поварих малко . Докато ги отпенвах задуших лук и прибавих към него воденичките с  1 ч.ч. вино и вода . Сложих и сол.
Добавих и една червена пиперка за цвят ,а имах и праз ,а той придава чудесен вкус на ястията. Мернах едни маслини в хладилника и добавих и от тях ! Пиперките ,праза и маслините добавям почти накрая !







Забравих да спомена ,че го направих в тефлона ! Може да се запече във фурната със заливка !!!

неделя, 26 октомври 2014 г.

Супа от лапад !

Става много бързо и обяснението е кратичко ! Какво ползвам :
лапад (през зимата замразен)
лук -може сух или зелен
подправки
чесън
прясно мляко-1 ч.ч
за застройка :
1-2 жълтъка
2-3 с.л. кисело мляко
След  като го извадя ,не чакам да се размрази ,а го режа леко замразен ,по точно го стържа с ножа ! Като се свари добавям млякото и застройката и варя 1-2 мин .


Супа с пилешко и зеленчуци !

Пилешка супичка със зеленчуци! Използвах следните зеленчуци :
прясно зеле
карфиол
лук
пиперка
пилешко ( или месо по избор )
магданоз
кервиз
за застройка:
1-2 жълтъка
3-4 с.л. кисело мляко
Отпенвам месото и добавям зеленчуците без пиперката (нея добавям почти накрая).Варя до готовност и добавям застройката и оставям леко да клокне и изключвам !

петък, 24 октомври 2014 г.

Просто пържолки !

Месото е свинско и аз го оформих на малки пържолки. Овкусих ги само със сол ,малко подправки и соев сос.Пекох ги в тефлона и след като се запекоха от двете страни добавих лук и сока в който мариновах месото и малко водичка . Този път без вино или бира ! Гарнитурката е от печени картофи !








сряда, 22 октомври 2014 г.

Сметаново-чеснови картофи!

Бях споменала ,че понякога до последно се чудя каква ще е вечерята на мъжете ! Вечеря ,защото моя мъж работи до 17 часа .Та тези картофи също стават бързо !
Почистих картофи ги запържих,но не до готовност.Сложих и 2-3 скилидки чесън. Като станаха леко златисто-кафяви добавих вода (може и бира или вино ),малко подправки.
Имаше и гарнитура към тях: кюфтенца !
След като омекнаха картофките ,като гледах да остане сос ,свалих от котлона и веднага добавих 2-3 с,л, заквасена сметана ! Станаха божествени !!!



Може да се направят сметанови картофи и като се опекат ! След като се опекат ,веднага след като се извади тавата се объркват със сметана ! Сметаната не я готвя ! Добавям я след като сваля ястието и разреждам със соса който е останал.А ако е правено ястието на фурна връщам веднага в нея.






Мариновани пиперки !

Поредното занимание за зимнина ! На пазара имаше пиперки по 0.50-0.60 лв и реших да направя още нещичко ! Не съм ги рязала ,нито почиствала от дръжки и семена.
Направих марина на вкус от:
оцет+ вода -сложих една част оцет и една част вода
сол- 1-2 с.л. ( внимателно със солта за да не стане солена марината)
мед ( захар) - 2-3с.л.
подправки -само черен пипер на зърна,магданоз и скилидки чесън
Като продукти използвах само :
пиперки-червени и зелени
малко моркови
Сложих марината да загрее ,но не чаках да завира ,а просто да се овкуси . Солта и меда добавях на вкус ,защото не обичаме нито много сладко ,нито солено !!!
Морковите нарязах на тънки кръгчета и елипси.Най напред пуснах тях ,но не чаках да завира марината и ги извадих . Държах ги около 5 мин.Пиперките ги дупнах с нож за да не се издуват много и ги държах и тях около 5-6 мин. колкото да им се смени цвета.
Не съм ги нареждала ,буквално ги натъпках в бурканите като слагах чесън и магданоз и черен пипер !
Залях ги с марина ,но марината я разредих с вода ,защото ще ги ползваме за хапване ,а не само като туршийка .Смесих готовата марина -1 част  марина и 1 част вода ! С тази смес напълних бурканите !
След като запечатах заварих само за 4-5 мин , не повече за да останат хрупкави!!!
П.С.- Може да се използват и други продукти -камби,карфиол ,брюкселско зеле..... !

Картофена супичка !

Половинката каза ,че иска картофена супичка! Нещо стомаха го болял и иска много лека супичка. Дори няма и застройка ! Обяснението е много кратичко,а ето как я направих:
картофи-количеството им е според това колко супа ще се прави
лук-1,2 главички
магданоз
Не сложих друго нищооо ! Дори и застройка . И за да не стане съвсем бистра извадих малко картофи и ги намачках , прибавих ги отново към супата за да се поварят още малко за уплътняване на супичката !

вторник, 21 октомври 2014 г.

Печени зеленчуци !

Много често нашето семейство похапваме постни неща ! Скоро правих пилешки бутчета на сач и докато се приготви трябваше да има нещо като мезе,нещо като предястие . А всъщност се получи и основно ястие ! Защото като се поднесат печените зеленчуци със сиренце и печени филийки ..... ! Много е вкусно !
Как ги направих ?
Приготвих си зеленчуците :
сух лук
морков
праз
пиперка сурова
патладжан-но ми бе много малко
и чесънче 
Имам скара ,подарена ми на сватбата ,но си стои още опакована ,така и не съм я използвала !
Пека всичко на грил тигана ,а  тези зеленчуци които показвам в тефлоновия тиган . Лука го нарязах на шайби ,морковите на тънки кръгчета. Отделих си ги в купички и само ги посолих. мазнина слагах маалко преди печене.

















Половината от зеленчуците ги мариновах в марина от оцет,сол,мед(захар),малко водичка,черен пипер на зърна за вкус .Първо пуснах морковите за 1 минута и като добавих останалите зеленчуци изключих и сложих капак за да се овкусят .Не чаках много около 5-6 минути и ги поднесох !










Солени мъфини (кексчета,питки ) !

Аз си им казвам солени кексчета ! Но нали сега е модерно ги нарекох "мъфини" ! Нямам много за обяснение -първо ,че съм ги павила и обяснявала като  бързи питки и второ стават много бързо ! Остана ми смес от банички-пурички.
А ето и сместа :
яйца -2,3,4,5 -зависи от количеството -знаете мнението ми ,с повече яйца е по вкусно !
кисело мляко-1 коф.
3-4 с.л. олио
сирене
праз
бакпулвер
брашно -не го уточнявам защото добавям по малко за да стане гъста каша ,по точно като меко тесто
други неща които могат да се ползват : ситно нарязана пиперка ,сирена по избор,кашкавал,семена и неща които харесвате !
Намазвам формата само с масло слагам до половината и пека до готовност !

  Ето още едни със сирене и маслини ! Можете да слагате каквото си искате !


неделя, 19 октомври 2014 г.

Пилешки бутчета на сач !

Няма невъзможни неща !!! В групата ни Снежето Костова използва сач ,но нейния е по дълбок ! Моя е за катми купен мнооооого отдавна ,и реших да пробвам !!! Стана  !!! Направих сач с пилешки бутчета и зеленчуци !!! Всъщност може да се използва всякакво месо !!!
Тези бутчета ги мариновах със следните продукти  :
соев сос
бяло вино -домашно  1 ч.ч (чашата ми е 250мл)
1ч.л. горчица (дижонска)
1ч.л. мед
3 скилидки чесън
подправки на вкус
Не правих марината отделно ,а просто като сложих почистените и измити бутчета поливах ,поръсвах и мазах с продуктите !След като наредих продуктите в сача ,го сложих в една от тавите на печката ,та ако вземе да кипи да не оплеска печката !!!
А ето какво сложих като продукти:
Пилешки бутчета -но може всякакво месо и както по горе писах ги мариновам!
зеленчуци-лук,праз,морков ,пиперка зелена и червена,чесънче.Може да се сложат гъби тиквички и каквото вие си харесвате.
 Марината не я добавих а сложих малко за овкусяване и послея заварих леко като сложих едно топено сиренце за да се стопи и овкуси допълнително соса ! След като изключих добавих заквасена сметана около 3-4 с.л. !


































Банички - пурички със сирене и праз !



Неделя е и закуско -обяда е банички ! И тъй като ми остана смес направих солени мъфини .Тях ще опиша отделно !
Сместа ми е една и съща ! С много яйца и сирене .
6-7 яйца -пакета не цял и затова не сложих 10 яйца
около 300-400 г сирене
и пушено и топено сирене
праз -почти 1
1 пакетче бакпулвер
сусам  и мак за поръсване
половин коф.кисело мляко
3-4 с.л. брашно
2-3 с.л. олио
След като направя сместа леко намазвам една кора (аз я използвам на ширина ,защото ми се събира точно в тавите от печката) с масло и слагам смес в единият край.Кората я слагам върху найлона на корите или върху кърпа и като преметна края върху сместа навивам с помощта на кърпата (найлона). Като ги наредя в тавата ги мажа със смес и ако не е останала мажа само с жълтък! Срязвам ги на 3 поръсвам със сусам и мак и пека на най ниската степен на решетката ,на около 160-180гр.
След като ги извадя нямам време да я завивам ,а веднага я хапваме !


















Ето как я навивам  !
 










И сирената които ползвах !






















събота, 18 октомври 2014 г.

Ориз със зеленчуци !

Често прибягвам към това ястие ! Постно е ,но става много вкусно ! Продуктите които ползвам са:
През зимата каквото имам във фризера ,но винаги слагам нещичко!
ориз-около 300-400г ,имам купичка в която го меря !
лук-сух или зелен
моркови
гъби
чесънче
праз
сурова пиперка-червена и зелена
1 ч.ч. бяло вино-може и без него
подправки на вкус
сол на вкус
топено сиренце
заквасена сметана или друга каквато ползвате-но може и да се пропусне
Може още да се добавят тиквичка ,картоф нарязан на кубчета,патладжан,маслини,домат-с една дума каквито зеленчуци обичате!
Първо задушавам лука и морковите,добавям ориза ,гъбите ,топеното сиренце и почти на края праза и пиперката.Праза и пиперката ги слагам на края за да не се кашнат. Течността я добавям постепенно до готовност на ориза !
Варя до готовност !
Това е най новото постно ястия ориз със зеленчуци ! Използвах -гъби,лук,чесънче,червена пиперка ,морков.




















Понякога като ползвам замразени зеленчуци слагам всичко в тава и ги запичам до готовност !!!  Може да се поръси с кашкавал преди поднасяне !

Рачели и петмези !

В групата имаше питане за рачел от тиква ,но аз не съм правила .Имам кулинарна книжка от която много неща съм правила !
Снимала съм страничките за рачел и петмез .Има и текстове с звездичка които също са важни !



петък, 17 октомври 2014 г.

Целувки !

Не съм правила мноооого отдавна ! Не станаха така както ми бяха очакванията ,но винаги могат да се поправят нещата! Имах два белтъка от предния ден в хладилника и ги изкарах да се климатизират на стайна температура!
Как ги направих и какво е нужно:
2 белтъка
6 с.л. пудра захар-между другото стават и с кристална захар ,но трябва да се разбиват по дълго време
около 1каф.л. лимонов сок (може и с оцет ,но с лимон имат по добър вкус ) ,да си призная дори не премерих сока ,а просто стиснах лаймчето(използвах лайм) и гледах да не прекалявам.
малко сол -на върха на ножа не повече
Това със солта и лимоновия сок съм гледала от Ути !
Първо разбих белтъците хубаво да се посгъстят и добавих сока и солта.Започнах да добавям захарта по малко ,не наведнаж , а лъжичка по лъжичка. И следва разбиването докато се сгъстят така ,че да има връхчета или като се обърне купата сместа да не се стича !!!
 Не се получиха както очаквах ,защото ги суших на 100 градуса ,а ми се искаше на по малки градуси и по продължително . Но племенничката ми щеше да идва и исках да и пратя.
И така трябва да се сушат между 50 и 100 гр. на долната степен на решетката !

Сватбарски боб (Боб яхния) !

Сватбарски боб -това е боб яхния ,но в селото на моя мъж му казват "сватбарски" ! Научих го от свекърва ми .И аз го харесвам .А децата като кажат, искам като боба който баба прави ! А той се готви с много лук !
Няма много за обяснение ! Ще бъда кратичка . Боба се измива .Аз винаги сменям 2-3 води и тогава прибавям останалите продукти !
 Тук се слага само :
сух лук-поне 10-12 главички среден лук
червен млян пипер
гьозум
чесънче
Като сменя водата слагам лука и останалите продукти ,а понякога слагам морков и пипер.Варя до готовност и трябва да стане гъстичък !!!

Кисела туршия !

Обикновенно правя туршиите края на октомври началото на ноември ,но тази година маалко по рано се получиха нещата !
Нашето семейство обичаме сладко -киселата туршия ,или така наречената "Царска".Но понякога ни се преяжда и слагам само два буркана.
Какво е необходимо и как я приготвям !
-Продуктите са по желание на мъжа ми.а той харесва повече карфиол и тук там доматки и моркови.
Саламура (марина) :
Мярката ми е за 3-литрови буркани !!!
-За 1 буркан е нужна 3 пълни с.л. едра(морска) сол с връхче
-2 с.л. захар-равни
-3 с.л. оцет
-3 с.л. ракия (тя е по желание)
Солта и захарта слагам в купа с вода около 2 л и загрявам като бъркам  за да се разтворят. После добавям ракията и оцета ,леко охлаждам и заливам продуктите които съм наредила много плътно в буркана. Ако не ми стигне си правя още саламура !
Претакането започвам след около 2-3 дена и го правя просто като обръщам буркана 2-3 пъти !
Като подправки добавям кервиз(целина) и една подправка от свекърва ми която тя нарича "крива рога" ! Нея ще ви покажа допълнително .Ще я добавя към туршията по късно,че в момента нямам !
Не обичам точните грамажи като 200 или 300 г ! Реших този път да го направя като си измеря лъжиците ,ама с тези кантари..... :) :) Провалих се ! Не ме е срам да си призная !!! И като се пишат "125г" - еее едно време бабите ни да не би да са имали кантарчета ? Всичко на око се е правило и с мерки -чашки,шишета ,черупки и т.н. !!!
Та пак повтарям .ако не стигне саламурата направете няколко пъти !!!

четвъртък, 16 октомври 2014 г.

Наполеонки ( Кремки) !


Наполеонки ! Вече не ги срещам да се предлагат по магазините ,а преди години бяха хит ! Из групите се прави торта "Наполеон". Днес реших да направя тези "Наполеонки" .Много я харесаха мъжете ! Ето какво е необходимо:
Бутер тесто-този път ползвах замразено на "Клевър"
Крем Ванилия -домашно приготвен ,но не е задължително .Просто на нас ни е любим ,а вие ползвайте какъвто искате.
Пудра захар за поръсване.
Внимателно разгънах тестото което оставих да се размрази ,но да е леко твърдо.отрязах един правоъгълник колкото таблата ми ,а останалото ,на правоъгълници и квадрати. Пекох на 200градуса в предварително загрята фурна ,на най-долната степен на решетката.Хубаво е да изстине в печката ,но аз нямах време и съвсем леееко спадна ,но не бе фатално ! Както се знае това е многолистно тесто . Леко надигнах горния край на парчетата и напълних с крем. Оставих и изрезките които опекох и натроших почти веднага за да ги използвам за поръсване.
Малките наполеонки просто ги овалях в трохите. Ето ги и тях !
















Толкова хубаво се е издуло! Както казах просто го напълних с крем като надигнах горната част от платката !
На долната снимка съм показала как съм нарязала малките парчета.
Преди години попаднах на една демонстрация в Пловдив на панаира ,на щанда на производители на бутер тесто ,ама сега не помня коя фирма ! Та гледах как го обработват . Бяха като магьосници ! Обясниха ,че трябва да се реже с много остър и тънък нож ! И трябва като се размрази да е твърдо тестото ,а не да е меко и да се пече на силна фурна .







Ярешко печено с "адска смес" !

Дойде време да пробвам "Адската смес" на Пепи Стоева !Нейният блог го имам в моя и винаги може да влезете и да се любувате на нейните ястия !!! Както тя спомена в групата сместа става за всяко месо !!!
Използвах начина на приготвяне на сместа ,но имам разминавания в подправките ! Както знаете аз си приготвям подправките (купувам определени подправки и ги смесвам и после ползвам - показала съм в раздела"Хитринки в моята кухня")и си ги ползвам !
Как направих сместа:
Използвах както казах моите подправки 2-3 с.л.
соев сос
добавих и маалко горчица-дижонска
нямах царевично брашно а и не ми се препичаше обикновено брашно та сложих галета(аз я препичам)
сух лук
картофи
Подсуших месото с домакинска хартия и го намазах с адската смес. Първо запекох само месото в силна фурна за да хване коричка и после добавих картофи и лук нарязан на шайби.Сложих фолио и пекох до готовност.После пекох още малко като махнах фолиото.Следващия път ще го направя в гювеча че ми бе плитка тавичката.
Ето го ,но снимката е в тавата ,защото като сервирам няма да имам време да снимам. Така е с повечето неща ,а някои не успявам да снимам !
А ето и сместа:
Почнах да мажа с вилица ,но се отказах и завърших с ръка !