неделя, 30 ноември 2014 г.

Пълнен далак и бъбречета и печено ярешко с лук и картофи!

Тези пълнени далачета ги правех преди години ,но аз не обичам далак ! и все пак споделям как ги направих за тези които ги харесват ! Бъбречетата малко трудно стана с пълненето има ,защото бяха мънички,но стана !
 Става бързо,но моят съвет е да ги правите като печете месо. Тогава се овкусяват по добре.
И така ,какво е необходимо :
 най важното далак ( и бъбреци-има и по големи)
  • зеленчуци- ситно нарязан лук ,морков, праз-придава винаги страхотен вкус на ястията-количество по преценка
  • подправки -на вкус
  • сол-на вкус
За пълненето само това използвах и се получи тази вкусотия !



А това е печеното ярешко . Когато поомекнаха картофите ги поразместих и сложих далака и бъбречетата. Отгоре ги покрих с картофи за да не изгорят !









Сега малко обяснения как подготвих далака и бъбречетата . С малко остро ножче (по удобно е с малко ножче) направих цепнатина (трябваше да я направя малко по големичка цепката ,ама свърши) . Преди това ги бях посолила и поръсила с подправки.
Приготвих си клечки за зъби (преди съм го шила ,но той мек и става и с клечки) и напълних със зеленчуците които насолих дирекно на дъската .Захванах цепката с клечки и поставих в тавата. По същия начин направи и с бъбреците ,но при тях плънката не се задържа много ,защото както казах бяха много малки !
По горе обясних ,че ги поставих в тавата и ги покрих с картофи и пекох до готовност на картофите!
 Ето малко снимки как ги обработих :
Напълних по този начин :













 А по този начин затворих цепката. На далака бе по лесно ,защото успях да сложа клечките като "шев".
Малко трудно се поличи с бъбреците .На тях само забучвах клечките да затворя отвора ,защото не бях предвидила да ги пълня !



 Малко обяснения и за ярешкото. Винаги когато пека месо в тава първо запичам месото без вода .Така на сухо .
Това може да се прави и на тиган ,но времето е кът и така си го правя от години!
Тук месото си го овкусих с подправки и малко олио за да залепнат подправките (не ,че ще изпадат ,но така реших ). Запекох го ,добавих лук (повечко) и естествено картофи. Това бе желанието на синовете ! Ние с мъжът обичаме с лапад и ориз,нооо ... всичко правим за децата!
Добавих и малко чесънче и гьозумче за вкус !


събота, 29 ноември 2014 г.

Оризови шницели или кюфтета !

Имах останала плънка от постен ориз ! Ориз със зеленчуци . Бях правила пълнено пиле върху зеле за втори път защото два дена при нас е и големият ми син ! Само ,че този път купих кокошка. Ама се оказа доста жилава ,но все пак се справих с нея !Та от въпросната кокошка направих и супа и варена шунка от бялото месо.
Някой път ще покажа как пълня пиле без да се разбере ,че го няма бялото месо (гърдите) !!! Малко се отплеснах ,защото тази публикация е за оризовите шницели. Оризът бе направен със:
лук
праз
морков
гъби
подправки
А аз добавих към останалата плънка
 малко замразен зелен лук
още празче
4 яйца ,че ориза бе доста
галета за сгъстяване,защото бе овкусен със сметана и нямаше гъстота
и добавих 3 настъргани сурови картофа
и две парченца топено сирене нарязано ситно
в сместа добавих и 4-5 с.л. олио
Сместа я гребвах с лъжица и слагах в тава с керамично покритие без да слагам хартия или мазнина. Но ако се ползва обикновена тава трябва да се намазни или да се използва хартия!
Замислих се да сложа малко набухвател като бакпулвер ,но не го направих !
Сместа не трябва да е много рядка ,ако се получи може да се изцеди и сока да се използва за някакъв сос!
Пекат се до порозовяване или ако са малко яйцата докато хванат коричка !
 Ето ги !
Добавям и още две снимки с подготовката .Едната е със сместа ,а другата е как са оформени !

А може да се оформят топчета с влажни ръце и да се овалват в галета или царевично брашно и да се пържат в повечко олио,което да е предварително загрято !
Да се получи като крокети от ориз !
Това са от картофи ,но ще се получи същото !


понеделник, 24 ноември 2014 г.

Пилешка варена шунка !

Правя промяна в тази публикация ,защото моят мъж категорично отказа да яде пилешка пастърма ! И е прав мъжът ми !!!Преди да заспя се сетих за една книжка с рецепти в която има варена шунка !
Държа да отбележа (то го пише и рецептата) ,че това не е за дълготрайно съхранение!!!
 Ако имате някакъв месен бульон може да се използва, а може и зелев сок.Аз използвах крака от домашни кокошки.
Сварих за 5 мин.бульона
  • вода-колкото да покрие месото
  • сол на вкус
  • подправки по желание 
Преди да сложа рулото във водата го намазах със следната смес:
  • 1 -2 скилидки чесън пасирани 
  • подправки по желание -1,2 с.л. (зависи от количеството)
  • 1-2 сл.л бяло вино ,но може и повече ,просто се добавя по малко за да се получи кашичка за мазане
След това вързах месото като се стареех оформя руло и да останат подправките в него !
Пуснах месото. Варих го около 20-30 минути.Подсуших го и отново намазах с подправки. Това е хубавото ,че веднага се консумира и не се чака !
Ето я готовата варена пилешка шунка ! Снимка на порцийка ще има след няколко дена !
Не след няколко дена :) :) ,а ето я и нея !







Ето и рецептата по която я направих ! Книжката е на София Смолницка !

  Рецептичката от книжка за 2-я вариант е от две части ,защото е написан на 2 странички !



























 Аз не го правих точно по рецептата ,по горе обясних как!
Втората рецепта е на две снимки ,защото е на две страници !
Като направих пастърмата изобщо не се замислих ,но като ми каза съмненията си на  другия ден я направих по този начин,който описах !

Та ето какво открих и го копирах за по лесно !
Как ефективно да се предпазим от заразяване с салмонел

  • Първото нещо, което със сигурност трябва да направим, е да се стремим да не консумираме сурово месо, яйца и млечни продукти, както и да внимаваме с избора на заведенията, в които се храним.
  • За хората, които водят здравословен начин на живот и консумират повече плодове и зеленчуци, богати на витамини и минерали, съществува по-малка вероятност да се заразят, тъй като техният организъм има сравнително по-добри съпротивителни сили.
  • Спазването на добра лична хигиена и правилната термична обработка на хранителните продукти, унищожаваща не само тези бактерии, но и други потенциално опасни микроорганизми, определено са добра превенция.
  • Елиминиране на възможността за размножаване на салмонелите чрез съхраняване на храната в хладилник (особено през лятото, когато има наличие на мухи, които са едни от разпространителите не само на болестта, но и на дизентерия и на причинителя на язвената болест).
  • И не на последно място - добър ветеринарен контрол над животните.
Затова реших да не правя пастърма от пилешко ,пък била тя и от домашни кокошки или пилета!
Винаги има алтернатива ! И в този вариант е също вкусно !  
За свинското филе една позната преди 30г. ми каза една рецепта за свинско филе .
Да споделя аз как правех свинското ! Почиствах рибицата и оформях парчето .  Поръсвах с много сол,като сол слагах първо на дъното на тавичката и държах месото 2 дена (48 часа ) в сол. Тавичката бе задължително наклонена  и периодично добавях сол. След това измивах и държах месото 1 ден (24 часа ) във вода.
Подсушавах ,намазвах само със сладък червен пипер и чубрица ,защото децата бяха малки !  После връзвах единият край и  изнасях на терасата ,но задължително увивах в хартия ,защото птиците го нападаха !
И все пак ,ако някой иска да си направи пастърмичка от пилешко ,като го осолите както по горе описах за свинското го дръжте 6-8 часа в солта ,пак леко наклонено .После измивате и може да се изкисне за 1 час във вода ! Подсушава се  хубаво и се маже с подправки ! И се суши на сухо и проветриво място или в хладилник увита в хартия която се сменя периодично !

неделя, 23 ноември 2014 г.

Медени ябълки в кошнички !

Правих поредното сладко изкушение от ябълки ! Този път в кошнички от готови кори за баница! Мога да кажа ,че става бързичко. Ееее ,не за 5-10 мин. Ето как го направих! и какво е необходимо :
5-6 ябълки + още 1 за оформяне на розички
орехи -или други ядки
мед 5-6 с.л. (може и захар )
масло 1с.л.+ още1с.л. за мазане
1ч.л. канела
малко сухо мляко или 5-6 с.л. прясно мляко или просто водичка ,а защо не и малко бяло вино или ром ,коняк . С една дума каквото имам в момента това слагам !
5-6 ч.л. грис ( ползвах пшеничен)
локум
3-4 листа кори за баница
Тези продукти са достатъчни за 8 кошнички в по големичките купички за крем карамел.
Ето го го това сладкишче !















Първо си направих кошничките като си нарязах квадрати от корите за баница. На кошничка се слагат 3-4 листа ,не по малко ,защото сместа ако е малко по редичка ще попие което не е фатално ,но по трудно ще се сервира !
Мажа съвсем леко формите и самите квадрати. Слагам 3-4 квадратчета като разминавам връхчетата!













Слагам ги във формичките и ги запичам до леко порозовяване.



Слагам сместа. А тя е направена като нарязвам обелени ябълки добавям меда,маслото ,сухото мляко,канелата и орехите. задушвам до омекване на ябълките и добавям 6-те ч.л. грис. Ако нямам грис в момента не слагам течност !
От една цяла ябълка която не я беля,режа на 4 и с белачката си режа парченца и оформям нещо като роза! Това с розичките го видях от Йоли,а тя бе правила пай ! От време на време надничам в блога и ! Харесват ми нещата и ! Запичам ги колкото да омекнат розичките . Като изстинат поръсвам с пудра захар и ги хапваме ! Понякога почти топли !


събота, 22 ноември 2014 г.

Яйца с картофи и сирене!

Поредното ястие което направих без да съм го замисляла и използвах каквото има !
варени картофи-5-6
пушен свински бут
яйца 3-4
сирене
подправки на вкус
Задуших картофите с 2-3 скилидки чесън и нарязаното месо с малко олио и вода . Като поизвря водата добавих яйцата . Като свалих от огъня добавих сиренето .

Бърза бисквитена тортичка !

Просто поредната вкусна бисквитена тортичка ! Става с всякакви бисквити ! Имах някакви и я направих . Отново използвах домашното си сладко което използвам. Просто го смесих с масло. Тази тортичка е на принципа на бързите пастички които съм показвала. Ето какво използвах:
бисквити 1 пакет (по избор )
масло 1/2 пакетче -меко
сухо мляко или смлени (счукани) бисквити
домашно сладко 2 бебешки бурканчета
За декорация:
кокос
орехи бадеми
плодове
захарни пръчици
стафиди
Всъщност каквото имам под ръка !
Ето това е тя !!!


Използвах разтворимо кафе-пакетче за да  потапям бисквитките.  Ето и как ги наредих. Преди това смесих сладкото и маслото и сухото мляко .Когато нямам сухо мляко използвам 1-2 смлени или счукани бисквитики.
 Намазвам със сместа . Мислех да разменям местата на бисквитите и тук си ги разрязвах с едно ножче . Направих го само на този ред и си продължих нареждането като на горната снимка. Сложих 4 реда и завърших със сместа от сладкото и маслото.

Украсих си с мандаринка и поръсих с кокос.





понеделник, 17 ноември 2014 г.

Крем супа от броколи !

От дълго време малкия ми син ми казва ,че иска крем супа от броколи ! Ееее ,дойде и времето. Направих я и ето как и какво е необходимо:
броколи- 3-4 цветчета
моркови 1,2
лук или праз
чесън -2,3 скилидки
 картофи-2,3
бульон от моркови (имах замразен)
 2-3 с.л. олио
сол и подправки на вкус
След като сварих всички зеленчуци ,направих една застройка от 1 жълтък и 2 с.л. кис.мляко (но може и без застройка).
Пасира се готовата супа и се поднася с кротончета ,заквасена сметана,или кисело мляко.

Пълнено пиле върху кисело зеле !

В "Кулинарните фурии" Снежа Костова сподели тази рецепта правена от нея . Това ястие е правено от Лора и Стоян от "Бон Апети" . Обичам да ги гледам.
По техен начин правя ориза когато готвя. Та да минем на пилето с зеле. Имах почти всичко необходимо за тази рецепта.
Какво е необходимо :
едно цяло пиле
кисело зеле-ползвах 1/2 зелка ,че моята бе доста голяма
плънка :
ориз- 1/2 ч.ч.
чесън -2,3 скилидки
праз-1/2
масло-1.с.л. или просто един отрязък около 1 пръст
1 настърган морков
сол и черен пипер
1 ч.ч. бульон -( аз сложих 1/1 ч.ч. бяло вино и 1/1 ч.ч. вода
1 зелена ябълка ,но аз сложих обикновена
Какво е необходимо за зелето:
лук 1 главичка
чесън 2 скилидки
2 даф. листчета
3-4 зрънца хвойна -аз нямах и не сложих
инд. орехче- 1 щипка
1 ч.л. лют пушен червен пипер- аз сложих сладък червен пипер и стрита люта чушка
2-3 с.л. олио
Напълних пилето с плънката (май направих повечко ,но при нас не остава ) . После обработих зелето ,като запържих за 1 мин лукът и чесъна и после за малко зелето и  прехвърлих в тава. Върху него сложих пилето ,което намазах със сладък червен пипер.Налях 1 ч.ч. вода и пекох докато изври течността и се зачерви пилето !


събота, 15 ноември 2014 г.

Запеканка с картофи и праз !

По точно това си е измишльотина . Моя мъж се въртеше край мен и ме питаше какво правя ,а аз му казах , че не знам какво ще се получи ! Получи се вкусотия !

Как направих тази измишльотина и какво трябва ?
Най важното картофи-сварени ,но не до готовност
праз
лук (може и без него)
чесънче
бекон,някакво месо ,салам -аз ползван парче от свински пушен бут
някакви сирена (може и без тях)
За заливка:
трохи от хляб смлени в чопър или много ситно нарязани
заквасена сметана (може прясно или кисело мляко)
2-3 яйца
Картофите както споменах не трябва да се сваряват до готовност,обелват се и нарязах една част направо в тавичката която намазних с малко олио.Нарязах ги на кубчета ,но може да се нарежат на кръгчета както направих за отгоре ,защото нямаше да ми стигнат.Посолих ги !












Нарязах си пушения бут и го запекох с 2-3 скилидки чесън за 1-2 мин.,извадих го и след това задуших праз ,лук и 2-3 чесънчета в масло. По някое време полях праза с 1/2 чаша бяло вино,но може и да се пропусне виното.

Бяха ми останали едни кротончета и ги сложих заедно с задушения праз върху картофите.Наредих месцето и се тюхках ,че нямам някакви топени сиренца ! Обаче се сетих ,че слагам в маринованите сиренца и това ме спаси ! :) Малко бяха ,но си свършиха работата.
Отгоре наредих картофи нарязани на кръгчета защото нямаше да ми стигнат . Върху картофите поръсих с едри хлебни трохи които използвах вместо кашкавал .
След това полях със заливката хлебните трохи и самата смес и сложих да се пече ! Ето го готово опечено !
Хубаво беше да има и кашкавалче, нооо и така свърши и вече е в историята ! :)

петък, 14 ноември 2014 г.

Печена скумрия със зеленчуци !

Днес направих скумрията печена с разни зеленчуци. Имах намерение повече зеленчуци да ползвам ,но използвах тези:
консерва -домати
зелен лук
сух лук
морков
олио
и скумрия
Сложих всички продукти ,посолих,добавих подправки -девисил и червен пипер.Добавих и водичка. Като се позачерви скумрията сгъстих с 1с.л. брашно.















Тази порцийка е за мен с броколи !

Пилешки бон филенца с чесново празен сос !

Пилешкото купено от магазина се готви бързо. няма да излъжа ако кажа ,че тези бон филенца станаха за 30 мин.Продуктите които използвах са:
пилешко бон филе-около 7-8 парченца
лук-1 главичка
чесън-3 скилидки
праз - половин стрък,но може и повече
сол и подправки на вкус
Първо мариновах филенцата в :
бяло вино
сол
мед -1ч.л.
горчица 1 каф.л. ( може и повече но тази която ползвах бе по пикантна)

Не ги държах много ,около 4-5 мин ,докато приготвя лукът и скилидките чесън . В загрята мазнина сложих лук и чесън и след около 1 мин добавих отцедените филенца върху хартия.














Задушавах ги до зачервяване ,добавих праза и марината с малко водичка и поварих около 3-4 мин. Малко преди да сгъстя сложих няколко цветчета броколи.Сгъстих с 1с.л. брашно направено на кашичка и после като изключих добавих 2 с.л. заквасена сметана.

сряда, 12 ноември 2014 г.

Принцеси със салам !

Принцесите преди време често ги правех на мъжете ! Тези са със салам и настърган кашкавал и сирене ,а филийките леко намазани с масло . Пекат се до порозовяване !

Печени картофи с цели яйца !

Това ястие си признавам ,че го измисли моя мъж ! Бързо не става ,но е лесно и вкусно! Картофите се почистват ,нарязват ,слагат се в тава.Добавят се подправки ,сол,олио или масло вода или бира и се слагат да се пекат. Малко преди да се извадят се правят гнезда и се чукват яйца . Връщат се и се запичат отново до готовност на яйцата !
При сервиране се поръсва кашкавал и сиренце !



понеделник, 10 ноември 2014 г.

Особуко по милански ! Или свинско (телешко или говеждо) със сосче !

При една от виртуалните ми приятелки -Николинка Караколева в блага и видях тази рецепта ! И аз като нея няма да го направя по оригиналния начин ,а ще използвам свинско ! За да се направи по оригиналния начин трябва да се използва телешко или говеждо ! Но в БГ и по точно в Ямбол трудно се намира и джолан ! Защото особуко означава че джолана се срязва напречно на костта.
Та ето нейното обяснение ( позволих си да копирам обяснението ) :
 " Осо буко е наимениванието на специален разрез - напречно и  с костта на телешкия или говежд джолан / ит. osso buco;  архаичен ит. oss bus/ . Най - известният начин за приготвянето му е този по милански / ossobuco alla milanese/ - лесен и много вкусен, превърнал се също в едно от най - популярните обичани италиански ястия ."
Хареса ми ,че е лесно за приготвяне . Ето какво е необходимо:
4 броя напречно нарязан джолан-и за да сме оригинални да са телешки или говежди ! Но и свински става
1 глава лук
1 ч.ч. бяло вино ( и на това се зарадвах ,че имаме домашно бяло  :) )
2 ч.ч. бульон - аз използвах бульон от моркови( когато бланширах моркови за зимнините веднаж си замразих малко морковен бульон), но според мен костен бульон ще е супер!
доматено пюре (аз ползвах дом. сок и сложих 1 ч.л. мед за да се заличи киселината на доматите)
олио-2,3 с.л.
масло- около 20г
брашно 1-2 с.л. което е необходимо за овалване на месото
Какво е необходимо за сместа Гремолада :
чесън 2-3 скилидки
магданоз-2-3 стръкчета
настъргана лимонова кора
 Сега докато пиша ,си мисля ,че италианците и ние имаме обща кухня , а и не само с италианците! Срещам толкова рецепти от други страни и като се зачета ,продуктите същите ! :) Без да зная
това особуко по милански преди 3-4 дена и аз го правих ,но с пържоли :) :) . И сложих същите продукти .
Хе хе хе ,значи без да искам съм направила особуко по милански ! :) Но продължавам  с обяснението . Месото се почиства и се подсушава след което се потапя в брашното . През това време се задушава лукът за 1-2 мин. в равни части олио и масло и се слага и месото да се пържи ,по точно задушава защото и месото отделя някаква течност ,посолява се и се добавя виното и дом . сок. Оставя се да ври на тих огън до готовност на месото. Пет мин. преди да се свали  се добавя сместа гремолада ! Сервира се с полента или с ориз.













Направих и задушен ориз с :
2-3 с.л. олио
2 с.л. масло
1 главичка лук
праз
и шафран
1 ч.ч. бяло вино
Като течност добавях и вода по малко докато стане ориза. Половината праз го добавих 3-4 мин преди да изключа котлона за да остане целичък !
Поднесох с печени филийки и люто чушле !
Та това е особуко по милански ! Свински ( по точно трябва да е телешки или говежди ) джолан отрязан напречно на костта ! Със сосче !

 Ето някои етапи как го направих:След като задуших лука добавих набрашненото месо което посолих заедно с набрашняването.

И вече готовите джоланчета със сосчето !Моето месо дори не бе и от джолан ,а от свински бут с кост срязан напречно !