четвъртък, 29 януари 2015 г.

Бърза тортичка !

Показах пастичка ,а сега е ред на тортичка ! Тя също се приготвя  много бързо. И описанието няма да е много дълго !
  • Необходима се бисквити .Няма значение какви -те са по желание !
  • Някакъв крем- млечен ,сметанов ,дом сладко с масло или друг някакъв!
  • Може да се използват -стафиди,кокос,шоколад ,локум ,абе нещо което се намира под ръка !
Ето я :


Нареждах бисквитите директно в чиния ,като потапях всяка бисквитка в сироп и нареждах . Мажех с крем между бисквитите.
Най- отгоре завърших с крем и наредих бисквитки за украса !


събота, 24 януари 2015 г.

Десертче с ябълки и сос от мандарини!

Това е поредната ми измишльотина ! Стана вкусотийка ! Ябълките мислех само да пека с масло и мед ,но се търкаляха из хладилника едни мандарини и реших да направя сос от тях !
 Бях купила доста мандарини ,защото видях от Пепа Стоева едно сладко от лимони ,но мислех да направя с мандаринки !
Но така и не го направих ! Ето сладките ябълки :
Не са нужни много неща :
  1. Ябълки-4 средни по големина
  2. Мед 2 големи с.л. захаросан или 5-6 в течно състояние
  3. Сока от 1 лимон 
  4. Сока от 4 мандаринки
  5. Сини сливи или стафиди
  6. Орехи 
  7. Масло 1-2 с.л. за печене на ябълките 
  • Първо почистих ябълките с тази джаджа и ги обелих
  • Запекох ги в тигана с маслото


  •  През това време изцедих мандарините и лимона и към сока нарязах едно парче ябълка и сложих сините сливи .



  •  Към сока добавих меда и канелата и варих до сгъстяване ! Полях със горещия сос ябълките за да се овкусят докато изстинат !

 Като изстинаха сервирах !










Свинско с гъби и сини сливи !

Зима е ! На  свинското сега му е времето ! Имах една тарелка и без да се мая го извадих . Докато направя пълнените гъби се размрази край печката и вечерта го направих ! Няма много за писане !
  • Беше на по големи парчета и го нарязах за по една хапка . Сложих го в тигана и малко мазнина (олио) и го посолих.
  • Заедно с него добавих чесънче и пънчетата от гъби.
  • Като остана на мазнина ,добавих 3-4 гъби нарязани на ленти и чаша вино . Заедно с гъбите сложих лук. Тук бе времето да сложа и сините сливи ,ама аз ги сложих почти накрая ,защото ги забравих !
  • Като поомекна сложих и праз и малко водичка ,защото бе извряла малко течността .
  • 2-3 мин, преди да изключа сложих 2 с.л. галета .
  • Подправки само чубричка !

Сладки и солени палачинки с овесени трици !

Реших да пробвам палачинки от овесени трици ! Получиха се ,ееее не са с вкуса на нормалните ,но за сега ще се задоволявам с тези !  Направих си солени и сладки !
Ето я солената с пълнеж от кисело мляко овкусено и с малко маринована краставичка :



  • Ето солените : Използвах 1 яйце 2 с.л. кисело мляко (може и прясно около 1/2 ч.ч.), 3 с.л. овесени трици и 1 с.л. пшеничени и щипка бакпулвер !.Само коригирах сместа с водичка от време на време !
















Пекох ги в тиган с керамично покритие ! В тефлонов няма да стане ,В него трябва да е по гъста сместа ,но тогава става като питка !

Но има и малка хитринка . Пекат се не на силна температура ,а на нормална !!!! И в керамичното покритие се обръщат без проблем !
Ето и сладкия вариант ! Направих си една солена и две сладки ,като ги подсладих и сложих и маалко канела !!!  А пълнежа на сладката палачинка може да се направи като се желира подсладено кисело мляко и се използва за пълнеж !














Печени гъбки в тиган !

Става бързо приготвянето ! ,Едва ли ще има да пиша много ! Реших да правя на ММ ,но първо приготвих моите -без мазнина !
  • Загрях тигана и през това врем нарязах праз,а може и лук .
  • Сложих гъбите и праза в тигана и посолих. От солта си пуснаха сосче и се позадушиха малко . Забравих да добавя чесънче . 
  • Може да се пекне и пиперка или зеленчук по избор !
  •  

Пълнени гъби на тиган !

Трябваше да направя някакво мезе с гъби по бързо и ми дойде  идея да бъдат хем пълнени ,хем в тиган ! А гъбите бяха големички ,белички ,ама точно за пълнене !
Продуктите бяха каквото имах ,като купих само от триъгълните сиренца !
  • Гъби-по големички за да стават за пълнене
  • Масло -2-3 с.л. 
  • Сол и подправки на вкус
  • Праз или лук ,а аз използвах праз защото имах .Пък и сега му е сезона!
  • И няколко парченца беконче ,ако има !
Ето ги сладурките !!!




  • Първо пекнах гъбите с малко масло в тигана от двете страни .При тях сложих и праза и малко чесънче !



  •   Извадих ги ,защото реших да пекна малко кротончета отново с малко масълце и една скилидка чесънче .
  • Нарязах една филийка хляб и пекнах с масълце и чесънче !


 Върнах гъбите като извадих кротоните и сложих в тях празче,беконче и сиренце ! Налях половин ч.ч. бяло вино и задушавах !






А това е  свинска флейка  .Писах ,че сложих бекон ,защото може и с беконче !









четвъртък, 22 януари 2015 г.

Свински джолан с кисело зеле !

Бях изкарала вечерта един джолан ,който се подвизаваше във фризера ! Не бях решила как да го готвя ,но моя мъж преди да си легнем ми каза ,че иска да го направя със зеле -кисело зеле !
Така и направих.
Този път не запържвах. Готвих още две неща и реших ,че ще е по лесно ,ако го сложа направо в тавата и го пека във фурната !
  • След като нарязах зелето го сложих в тавата и към него добавих ,чесънче 2-3 скилидки нарязани ситно,малко праз ( може и лук) .
  • Сложих червено пиперче и от подправките които си правя. 
  • Джоланчето намазах първо с олио и поръсих с червен пипер ,не сложих подправки ,но го намазах с чесънче .Налях вода .
  • И това бе всичко . Оооо,добавих и олио .Сложих тавата във фурната 
  • От време на време бърках и обръщах джолана да се опече равномерно !
  • Когато бе готово месото ,сложих 1 ч.ч ориз,малко водичка още ,защото имаше нужда и пекох до готовност на ориза !
Докато го опиша ,почти не остана.Ето порцийка от него !

Пълнени гъби с извара и яйце !

Пълнените гъби се приготвят бързичко . Тези ги правих за мен,без мазнина !
  • На дъното на тава сложих зеленчуци , пънчетата от гъбите ,лук,чесънче ,домати консерва,малко червена пиперка замразена.
  • Отгоре сложих цели гъби и напълних със смес от извара ,яйце,и 2 чери доматчета !
  • Сложих подправки и налях малко водичка -около 1/2 ч.ч. вода и сложих да се пече . 
  • Пекох докато поомекнат гъбите и залях със заливка от - 2 яйца ,кисело мляко ,подправки .
Пекнах още малко и поднесох с кисело мляко ,поръсени с копърче ! Та ето ги и тях !

Супа от лапад с телешко !


Става бързо и лесно ! Може и друго месо ! Не е задължително да е с телешко -месото е по избор !

  • Имам замразен лапад и след като сваря месото , добавям лапада , като не го размразявам напълно и го режа .Като е леко замразен се режи по лесничко !
  • Добавям праз,чесънче,лук ,понякога гъби,малко картофи ,може и една шепичка ориз.
  • На тази има само телешко (май е на телето майка му ,но го купувам) , чесънче,праз,лук подправки . 
  • И накрая застройка от жълтък и кисело мляко . като изчаках да клокне заради жълтъка и изключвам !




сряда, 21 януари 2015 г.

Скумрия с домати и лук на фурна !

Много обичам всякаква риба и морски неща ! Но в Ямбол няма голямо разнообразие и най често хапваме скумрия . Днес реших да я направя с доматен сос и лук. Нищо особенно просто :
  • Нарязах повечко лук  2-3 глави жълт и 2 червен лук
  • 2-3 мариновани краставички
  • Домати консерва ,но домашни
  • подправки - девисил ,сол ,олио ,лимон
Нарязах лука по едро и сложих на дъното на тавата ,сложих скумрията,добавих краставичките и доматите ,подправките .Налях 1 ч.ч. вода и пекох до готовност .
 Ето я и готова . Стана за около 30 мин.




четвъртък, 15 януари 2015 г.

Пълнен хляб с месо !

Първият ми пълнен хляб бе направен ,след като го видях от Йоли-една голяма изкусителка !!! Ето го и него -снимката е доста лоша ,но съм го снимала ! http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/08/blog-post_40.html
Нямах намерение да правя ,но моя мъж попадна на една публикация на Ивана Кръстева ,та дори ми я сподели на стената ! Мисля ,че нейното бе пълнена питка. Обаче добре ,че са групите . Обмислях по едно време дали да не направя днес и като видях публикация на Снежито в "Кулинарните фурии" ,отидох и купих хляб. Нямаше друго подходящо на Билата ,а тя е по близо до нас ! И го направих ! Както тя сподели ( Снежито ) ,из групите се върти една "бохча" на шеф Манчев.
Всеки прави плънката според вкусовете на семейството ,та аз бях купила :
  • свинско около 0.500кг
  • в един коментар Снежито сподели ,че тя сложила и пилешко ,но нямаше време да размразявам и купих едни варено -пушени крилца на "Градус" .Използвах само 2-3 крилца
  • лук една по голяма глава едро нарязана
  • праз половин стебло
  • една шепа замразени моркови 
  • 5-6 гъби (просто имах)
  • може да се сложи и пиперка
  • 2-3 триъгълничета сиренца
  • подправки на вкус
  • вино 1ч.ч.
  • 1ч.ч. вода


 Пръжнах за2-3 мин свинското и добавих лука ,гъбите и морковите,виното и водата . По някое време добавих подправките. Като поомекна месото ,добавих пилешкото и праза !













 През това време издълбах хлебчето ,сложих парченца масълце.


 Моят син пожела да сложа и сиренца и тъй като щеше да излиза като стана готова сместа ,а тя бе със сосче ( което исках да се получи) , отделих месото ,без да прецеждам и напълних хлебчето . А най отгоре сложих сиренцата които накъсах на бързичко !
Пекнах хлебчето за десетина минути ,докато се зачерви леееко сиренцето ! Сложих капачето и пекнах колкото да се затопли ! Намазах капачето с масълце.







Отрязах от хлебчето и като го сложих в чинията ,полях със сосче ! Половинката ми каза ,че може и без сосче ,защото месото е сочно.,но си хапнаха със сина ми и сосчето !
Сосчето го направих като сгъстих с брашнена кашичка соса който остана от месото !

сряда, 14 януари 2015 г.

Касапско месо (печено свинско във фурна ) !

 Касапско месо !Това е следващото ястие което се приготвя когато се коли прасе. То е също от селото на мъжа ми - Мелница.
 Приготвя се по време на Коледата на прасето за касапите! Когато е готово зелето (лайненика) се приготвя и това ястие .
Слага се в тава месо нарязано :
  • добавя се нарязан лук и праз
  • 1 чаша вино -червено или бяло
  • 1 чаша вода 
  • олио, може и маз 
  • чубрица и червен пипер
Количество не пиша ,защото всичко е на вкус ! Ястието се приготвя след зелето. Ако фурната е заета със запичането на зелето,месото се започва върху печката(котлона). И след това се запича! 
Аз ползвам олио,но на Коледата се ползва мазта от осмянката ,кото е останала от приготвянето на "лайненика" , и ако има останали парчета се добавят към касапкото  месо !



 Всичко се смесва в тава и се слага във фурната.
Пече се до готовност на месото и да остане на мазнина! Тези ястия -зелето(лайненика) ,касапското месо се приготвят за помагачите за коленето и приготвянето на прасето !
 Отделно вън на огъня има "майстор" на мезето което се приготвя на жар върху специална скаричка !





Желирана млечна салатка с извара !

Тази салатка е с извара. Докато я приготвя се сетих за така нареченото от свекърва ми "наливно сирене" -катък. Не е същото ,но наподобява !Какво е необходимо:
  • Прясно мляко -200мл (може да се пропусне и да се сложат 2 коф. кисело мляко)
  • кисело мляко 1 коф.
  • извара 1 коф.
  • 2 пак. желатин
  • подправки по желание(аз си слагам лютив червен пипер и става пикантно )
  • копър по желание
  • мариновани краставички 2-3 нарязани ситно (но  може и без тях ) 








Всички продукти без желатина се смесват .
 Желатина се  разтваря във вода (150мл) като се държи около 20 минути. След това купичката се слага в друга купа с много гореща вода и се държи да се разтвори желатина. Като се разтвори се смесва с млечната смес и се слага в подходяща купа ,която трябва да се намокри с вода за да се отдели после салатата от купата ! Или да се сложи стреч-фолио по стените което аз го предпочитам като вариант !!!

 

Тъй като сместа не е много течна и продуктите са студени ,около 3-4 часа в хладилник е достатъчно да се желира ! Може да се обърне в подходящо плато.

понеделник, 12 януари 2015 г.

Лайненик ! Дааа това е името на печено кисело зеле с осмянка ( месо от гърдите ) !

Названието на на това ястие  го знам от свекърва ми ! В селото на мъжа ми така го наричат ! Но едва ли това е най фрапиращото име на ястие !
Това всъщност си е запечено кисело зеле със свинско ! Аз го осъвремених ,защото оригинала е много мазен !!!
Необходими са няколко неща :

  • кисело зеле (количество по желание ) 
  • шарено свинско месо (не много мазно от гърдите ) ,или както е по оригинал от осмянката
  • подправки (аз ползвах празче , чесънче 2-3 скилидки и моят микс от подпраки )
  • олио около 4-5 с.л.,
  •  и ако имате 2-3 с.л. маз и половин ч.ч. ориз.















След като нарязах месото го запържих заедно с чесъна и праза . Добавих и половин ч.ч. водичка и задушавах до полуготовност ! Изкарах месото и позапържих и зелето . Зелето на два пъти ,че бе доста ! Зелето и месото сложих в тава и добавих малко вода ,за да не стане много кисело . Пекох ,като от време на време разбърквах . Като взе да омеква месото ,добавих ориза ! Допълнително вода не сложих ,защото тя не бе извряла ! Пъхнах и 2-3 люти чушлета и запекох до готовност на ориза. като може да се разбърка веднаж за да може и ориза отгоре да се свари .
 Това е моят начин ,като праза и подправките са ново допълнение и нещо ново !
 А ето и начина как се прави в село Мелница !Селото се намира преди Лесовската граница !
Когато преди години свекърва ми гледаше прасета ( по 2 се гледаха ) ,коленето бе като един празник ! Канят се близки и съседи и разбира се колач ,който да заколи прасето !
Свекърва ми вари зелето от вечерта ! Сварява и ориз -доста ,защото се ползва и за бахура . Едно отклонение ,да спомена ,че като се оженихме 85г ,слагаше булгур в зелето и бахура.
Понякога и сутрин го вареше ,но ние като отивахме ,то бе готово ,а печката бумтеше и бе топличко !
Мъжете се заемаха с прасето ,след като се заколи ,мият ,пърлят ,и т.н.
Жените сме вътре и подготвяме останалите неща -една реже лук ,друга праз и така Подготвя се и една тава с подправките за бахура и като викнат мъжете да искат нещо всичко е готово и се дава !
 Та да мина на правенето на "лайненика " Както се разбра това е печено кисело зеле с осмянка. Като донесат осмянката мъжете ,първо се реже мазната част . Слага се подходяща съдинка в която да се пържи. После се режи и по месестата част . Но искам да спомена ,че при лайненика ,почти няма месо .Като се пържат мазните парчета се налива и малко водичка докато си пуснат мазта !
Когато се събере маз се пуска и останалото месо. Пържи се до зачервяване . когато е готово ,се приготвят тави ( а ние си носехме ,които с връщахме пълни в Ямбол).
Слага се зеле в тавите,като трябва да не е много ,да е около 1-2 пръста . Прави се кладенче от зелето и се слага червен пипер . И се налива от мазнината която се е отделила от осмянката. Мазнината се налива върху пипера и всичко се обърква и се слагат парчетата месо . И се слага да се пече . Пече се до порозовяване .
 А се правят още "касапско месо" -то вече си само месце . Приготвя се почти с зелето за да се поднесе на мъжете които след като са пийнали им се поднася зелето ,после "касапското месо " . Прави се и черния дроб ,режи се кожичка за мезе ,а през това време се вари и бахурът !!! За него и за касапското месо друг път ще пиша !

събота, 10 януари 2015 г.

Кексчета с шампанско и вкус на мед !

Невероятен аромат се разнесе из кухнята като започнах да пека кексчетата ! За Нова година имахме бутилка от 1.5 л шампанско ,но ние не сме по газираните вина и само го гръмнахме и опитахме ! Много ми хареса ,дори е по хубаво от Искрата ! Но да се върна кексчетата. сместа е :
  • 3-6 яйца (зависи от количеството ,но за тези използвах 3 )
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар
  • 3.с.л. мед
  • 1/2 ч.ч. шампанско
  • брашно 2ч.ч. + още ако е нужно (защото сместа е мааалко гъста от кексова )
  • 1 пакетче бакпулвер
  • олио (масло) 3 с.л.
  • прахче ванилия
  •  стафиди и малко шоколад
Сместа я забърках на ръка ! Но не пречи  да е с миксер . Чашата с която меря продуктите е 240мл. Използвах като основа този кекс http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/10/666.html
Пече се според печката . Гарнира се също по желание . Аз просто наръсих с пудра захар !





Уж с 3 яйца го правих ,но ми остана смес и направих 3 кексчета в огнеопорните купички !





Американски палачинки !

Тези палачинки бях обещала отдавна да ги направя на сина ми ! Кремена ги бе показала в "Кулинарни фурии" и той си ги поиска ! Грешката ми е ,че и двамата ми сина са в групата която създадох преди година ! Ха ха ха  като направя нещо което не съм им правила и веднага си го поръчват ! Ще опиша как аз ги направих :
  • 1ч.ч. брашно+ 1 пакетче бакпулвер (При Кремито е 1ч.л. бакпулвер и 1/2 сода ,но аз сложих цяло пакетче бакпулвер ! )
  • 1 яйце
  • 1/2 ч.ч прясно мляко (към него прибавих 1с.л. оцет за да се получи мътеница ,ее не е оригинал ,но върши работа)
  • 1ч.л. захар
  • 1ч.л. сол,но равна не пълна
  • 2-3 с.л. олио (масло)
Обърквам продуктите по реда както са написани до хомогенна смес . Само като смеся млякото с оцета изчаквам 4-5 мин. Ама аз започнах с млякото и оцета като ги смесих ,и докато си смеся останалите продукти времето мина !Използвах чаша от 240мл Малко гъсто ми се получи ,но е нормално ! Поразредих с малко водичка ,но сместа трябва да малко по гъстичка от тази за нормални палачинки. И като се сложи сместа задължително в загрят тиган не се разстила ,а лееекинко може да се оформи !!!




Печенето става бързо ,като начина е същия ,както пека другите палачинки или катми ! С много малко мазнина ! Като капна 2-3 капки на първата ,после не слагам ,а и нали има олио в сместа.Ние не ги обичаме мазни !







Направих и една заигравка ,като направих мече от сместа ! Снежито бе показала едни с Адито(внучката и ) ,но тя бе направила мечетата с форма .
 А аз като сипах сместа ,пооформих леко кръг без да разстилам много сместа и сипах оформих мааалки кръгчета като сипвах внимааааателно  две малки кръгчета ! И така  ! Получи се !!!











Ето и нейният начин : http://www.cookwithasmile.com/?p=370