четвъртък, 30 април 2015 г.

Кошнички (воловани) от бутер тесто с млечен домашен крем !

Тези волованчета ,мнооого отдавна се каня да ги направя ! Още миналата година ,когато Кремена ги показа в "Кулинарни фурии" се наканих да ги правя ! Хареса ми и предложението и ,че се използва крем по желание ! А в моя случай ,това е домашен млечен крем !!! Както се знае ,той е любим на семейството ни !!!
ММ отсече ,че са много вкусни ! 



 Правят се с бутер тесто ! Веднаж пробвах с прясно ,но не ми хареса ! Затова никакви проби с прясно ,само замразено !!!
Обработва се много студено ,. и ако омекне ,трябва да се охлади ! Аз по същия начин постъпвам и с масленото тесто като правя сладки или пай. Все нещо се мотая ,и тестото омеква . Но веднага слагам в хладилник . Еее,може и във фризера ,защото там по бързо ще се охлади !
Аз ги направих малки .
Не е задължително да са с кръгла форма !
За да се получат като кошнички се изрязват кръгчета,после се изрязват бордюрчета ,които да оформят кошничките !

 Аз малко се позабавих и тестото омекна ,но това е поправимо ,защото готовите форми ги слагам в хладилник или във фризер.
Остават ми доста парченца ,та бордюрчетата ги наснаждах:
А тъй като не използвах много тесто ,аз не го разгънах цялото ,а остатъка го завих ,заедно с останалите парченца ,сложих допълнителна торбичка и обратно във фризера! 
 Ето как изглеждат след като вече съм ги намазала с жълтък : Mалко са грознички ,но всичко е поправимо ! Обаче следващия път ще сложа двойни бордюрчета .
Обаче преди да се сложат бордюрчетата,целите кръгчета се мажат с жълтък ,за да залепнат . И за блясък !
Хубаво е да се надупчат за да не се надуе вътрешността повече от бордюрчетата.Доста грознички изглеждат и след изпичането ,но като се сложи крема и украсата.... изчезват за минути !
Ето ги и изпечени ,но бордюрчетата станаха малки ,но ги поиздълбах малко . А трохичките от дълбаенето използвах за поръсване като украса !!!
Напълних ги с крем -млечен и домашен !
Ето как правя крема: http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/08/blog-post_47.html
Украсата е по желание ! Остана ми крем ,но направих и една бисквитена тортичка ,но не е готова ,и не е снимана . Нея ще опиша допълнително !

Ето и предложението на Кремена ! http://www.cookwithasmile.com/%d0%ba%d0%be%d1%88%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d0%b2%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d1%83%d1%82%d0%b5%d1%80-%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%be/


сряда, 29 април 2015 г.

Пилешки бутчета с гарнитура от картофени гнезда със зеленчуци !

Едни обикновени ,прости печени пилешки бутчета ! различното е ,че гарнитурата е малко по различна ,и се приготвя заедно с основното !
Гарнитурата ,може да се поднесе и като предястие и както казах като гарнитура !
Ястието може да е простичко ,но зависи как е поднесено ,и най важното как е направено !
И в най простичката "манджичка" ,като се вложи и капка любов се получава ,невероятно ястие!
И това е така ,но се получи вкусотия !
Пепи Стоева бе предложила гнездата от картофено пюре и с плънка от пилешко ,но аз го измених !
Естествено аз го измених ,но използвах идеята на Пепи !!!
При мен основното е печено пилешко бутче ! Никаква предварителна подготовка нямаше ,а само го посолих ,поръсих с подправки и пекнах до готовност !
А гнездата ,направих от сварени картофи. След като ги сварих ,ги охладих ,и тъй като не ги правих веднага ,ги залях със студена вода ! И като се охладиха ,ги настъргах на едро ренде . Посолих ги ,леко ги намазних и поръсих с подправки и направих една зеленчукова плънка за гнездата !
Плънката е от :
гъби
лук
морков
червена пиперка
Накрая добавих едно топено сиренце докато бе гореща и малко настърган кашкавал.
В тавата при бутчетата слагах купчинки от картофите ,които чакаха реда си ! И за по бързо си ги оформих гнездата с ръка ! Сложих от плънката ,настъргах обилно кашкавал и пекнах за 2-3 мин на горната степен,но просто за разтапяне на кашкавала !
ММ стои на главата ми ,и чака реда си да седне на компа ,та за сега ще остане само тази снимка ! Но тъй като стана вкусотия ,исках да го споделя!!!


четвъртък, 23 април 2015 г.

Печени "сърмички" -пакетчета пълнени с пушен свински врат и сирене!

Печени "сърмички" . По точно са наречени от Пепа Стоева -"пакетчета със сирене"! Но аз така реших да ги нарека ! А вярвам ,че тя няма да има нищо против ! Не я познавам лично ,както много от хората които са в групата на "Кулинарни фурии". Но бих искала ,с много от тях да се познавам лично ,или поне веднаж да ги зърна !
Както и да е. тези дни ,и Кремена ,и Пепа така ме предизвикаха ,че без да се двуомя ,веднага направих техни предложения.
Това го предложих като мезенце на ММ . Каза: "Не е вкусно,а много вкусно" !
Както при лападените сърмички ,и тук пакетчетата ги правих от няколко листенца . Направих само 4 пакетчета. Предложението на Пепа бе със сирена,но аз нямах ,а ММ забрави да ми се обади като се прибира и не можах да му поръчам да купи !
Но имах свински пушен врат,и купих едно топено сиренце.
Отрязах по две парченца от пушеното . А сиренето се оказа много меко ,та го слагах с лъжичка между двете парченца. Завих ги с лапада и ги пекох в грил тиган като в тиганасложих няколко капки олио и една ч.л. масълце.

Пекнах и по една филийка ,която после намазах с топеното сиренце и поднесох!

Сърми от лапад !

Лично аз за първи път правя от лапад. И не защото не обичам лапад,напротив -много го обичам! От семейството аз го хапвам най много. Мислех си ,че е трудно - по точно пипкаво ,но определено е по лесно и най вече стават бързо. Обичам и от кисело зеле ,но тези вече ще са ми любими !
Ето ги:







Направих си плънка . Аз реших да е с : кайма,разни зеленчуци ,които ми се намираха и малко оризче.
А листата на лапада ги попарих с вряла вода. Изчаках да се сгорещи много водата без да чакам да завира,и пуснах листата. Държах ги около 2-3 мин и веднага ги извадих.
И да не е много гореща пак става ,просто се държат повечко . Опитах да направя ис едно не попарено ,но се чупеха . Не че не го обсъдих с фурията Кремена ,ама нали знаете лафа за циганина и киселото мляко? Ами ако стане ,хи хи хи !
 Та ,изобщо не опитвайте ,първо ги попарете ! Пък и така ако се опасявате че ще горчат ,ще се застраховате !
Ето плънката ми !

Имах само един проблем ,че листата ми бяха половинки,защото бяха изчистени от жилката по средата . Но аз наснадих листа ,по две,по три както ми пасваха .
И се получиха.
Ето тук на горната снимка ги правя от три парченца.Слагам плънка и завивам както от лозови листа ,или зеле-прегъвам странично ,после прехвърлям предната част и навивам.
Но тъй като се опасявах ,че където са снадките ще падне плънка ,след като ги завивах ,отгоре слагах още по едно листенце  :
Ето тук се вижда колко са големи листата . И тук показвам как завитата сърмичка ,завивам в още едно листо !
Уверявам ви ,че не е трудно ,само да ви се играе . А аз направих към 20 и няколко сърмички за мъжете и 10 за мен.
Нареждах ги в тефлонов тиган,защото е по дебеличък ,и исках да врат по бавно . 10,ааайде 15 мин им стигат. Посолих лекинко наредените сърмички ,сложих 1 с.л. олио и мааалко вода. Гледах да не плуват във вода!!!
 
Това е ! Щях да правя сосче ,ама ми се изяде плънката която остана ,а тя имаше сос ,който исках да използвам. И накрая поднесох с кисело млекце ! Тук са 3 различни порции ! Първата е за сина ми ,с млякото за мъжа ми./
А ето тази е за мен. Ама е диетична ,с телешка кайма,и зеленчуци . От моята плънка остана и си я сипаха вместо сосче. А утре ще ги хапна с млекце !




Бяла "измишльотина" ! Торта и кремчета !

Както и да го погледна ,почти всички неща са ми измишльотини !!! Тази година ,а и миналата не правих козунаци ! Но всички знаем ,че купешките са с голяма трайност и 10 дена след Великден ми остана половин козунак ! А бе мекичък ,та реших да направя едно" тортенце"!
ММ(моя мъж) бе на село 10-на дена ,и не готвих нищо! Сина ми бе на работа ,а другият не живее при нас. та за връщането на ММ щях да правя десертче ,че той си иска понякога .Мислех да правя мляко с ориз ,че той пък е любим десерт на малкият ми син ,ама хайде от мен да мине!
Ето я! Няма снимка с разрез или порцийка !
Как я направих? Ето така:
  • Купих течна сладкарска сметана-0.500мл
  • Банани-2
  • Киви-2
И това е което купих ! Но имах: един шоколад и стафиди ,и както писах козунак.Имах и кокос и някакви захарни пръчици ,но тях ползвах за кремчетата !
След като разбих сметаната ,сложих на дъното на тавичка стеч-фолио,защото имах намерение да я обърна в поднос,и по  стените налепих плодчетата. Може и ягоди ,ама по това време са направо гумени и не ми харесват.
След като наредих плодовете ,сложих на дъното парчета козунак !
Бях си разтопила в една чаша от 250мл 3с.л. мед с вода и поръсих парчетата с медена водица!
После сложих обилно количество сметана ,като слагах нарязан шоколад,стафиди и плодове ! После наредих втори ред парчета козунак!
Сложих в хладилника да стегне малко ,ама да си призная не чаках много ,защото сладката сметана като е разбита хубаво ,няма нужда от много чакане. Просто правех нещо друго .
После я обърнах в поднос (в моя случай една порцеланова чиния за торта )!
Сложих чинията върху тавичката и я обърнах !
Намазах я със сметана и я украсих !
Остана ми сметана и малко козунак ,та направих 2 чаши с кремчета !






вторник, 21 април 2015 г.

Салатки !

Разни салатки от марулки и краставички !



Декорирана с репички и домати резенчета. Едната я поръсих с запечени хлебни трохи. Ето салатката отблизо !

А тази е направена от малкият ми син !
А тази е от големият ,той обича много салата от боб !





Запеканка с лапад и дреболии!

Направих си една запеканка от лапад с дреболии !!! Ето я :
Лападът ми е замразен ! Имам още,защото само аз го ям ! От време на време и  ММ (моя мъж) !
Обяснявала съм как обработвам лапада. не го размразявам напълно ,а като отпусне ,го режа,по точно стържа с ножа.
Сложих го директно в тава ,добавих сух лук ,че нямах зелен! Имах агнешки дреболийки (черен и бял дроб) ,също замразени . И прибавих и тях ! Сложих водичка и малко мазнина и задуших на котлона ,за да омекне лукът ! Това го правя и във фурната ,но тя бе заета и за по бързо  сложих тавата на котлона !
Преди да сложа да се пече , добавих извара (може и сирене) ,подправки (микса който си правя),сух девисил.
И тъй като лука омекна ,направих заливка : кисело мляко и 3-4 яйца ,понякога слагам и прясно мляко ,но тогава увеличавам яйцата.
Запекох до сгъстяване и зачервяване на сместа !!! Гарнирах си порцията с кисело млекце !

Месни кюфтета !

Нямах намерение да описвам кюфетата ! Но синът скоро ми каза ,че се ровил из блога и не намерил рецепта ! Та сега реших да опиша как ги правя ! От години ,аз не пържа ! Или ги пека в тефлон ,или в тава ! А овкусяването ,е с подправки които ние харесваме!
Тези са със червени пиперки.Каймата си я купувам от месарски магазин,като ми я мелят пред мен.
Посолявам на вкус,подправките са ми микс ,които си приготвям предварително и си я ползвам за всичко!
А една съседка ,веднаж ме попита какви подправки слагам и аз и споделих . А тя каза ,че кимион слагала само на кебапчета ,ама аз кебачета не пека ! А аз слагам подправки каквито се харесва на семейството ми !!!
Слагам лук(понякога пресен зелен ,понякога пресен чесън,или сух лук
А тук сложих и ситно нарязана пиперка !
Може по желание да се сложи и 1-2 картофа ! Ако слагам сурови ,ги стържа ! Ако имам сварени ,просто ги мачкам с вилица !
Слагам като подправка и стрита чубрица !
 Като ги пека на фурна ,леко намазнявам тавата и нареждам . Фурната я загрявам предварително. Печката ми има грил-функция и използвам нея,като слагам тавата на горна степен на решетката. Но става и без тази функция.
А тези кюфтенца са печени на тиган ,а гарнитурата е от печени картофки!
Знаете вече какси овкусявам каймата ! Само да уточня ,че като е току що купена или съм я размразила ,я изцеждам в гевгир ,за около 1 час ,или я разстилам тънко в тава и отдолу слагам домакинска хартия за да няма течност !
А ето и едни много мързелив вариант направо с гарнитурата.
Ето как съм ги правила: http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/07/blog-post_65.html

Едни кюфтенца със гарнитура-туршийка малко постен ориз :

А тук кюфтенца с печени филийки и сос от домати консерва с лучец !!!


А ето кои подправки си ползвам за микса !




Великден -2015г !


Почти месец измина от Великден ,а аз сега сядам да пиша за него ! Никога не съм боядисвала толкова бързо яйца !!! Причината е ,че научих страхотна новина ,точно като щях да почвам да пускам яйцата във водата ! Новината е ,че племенницата ми роди момиченце ! Така се зарадвах ,че изобщо не ми се боядисваше !!! Малката Никол се роди в петък ! Да е жива и здрава и много да ни радва !

Та яйцата ги боядисвах в събота ! Сутринта ги сварих ,но вечерта ги изкарах от хладилника за да се темперират ! А от вечерта една част от тях си ги сложих в чорапогащник с лучени люспи! Направих и с памук-шаренички ! И едноцветни !
А е тук ще видите как си ги правя по подробно : http://slavka-kozareva.blogspot.com/2015/04/blog-post_5.html
Задължително като ги варя ги слагам в студена вода. Слагам сол, за да се белят по добре,ама ако са пресни и това не помага ! Така ,че ако пропуснете не е фатално !!!







понеделник, 6 април 2015 г.

Салатки с хлебни запечени трохи !

Често гледам кулинарните предавания . Лора и Стоян от Бон Апети гледам да не ги пропускам! Много кратко ще е обяснението !
Малко разнообразие ,никога не е излишно !
Трохите ги направих с чопъра ,сложих ги в тава,овкусих ги ,полях с малко зехтин ,и пекох до като станат със златист цвят ! Нарязах лучец,малко маслинки ,и един домат .
Направих и картофена салатка с тези трохички !


неделя, 5 април 2015 г.

Боядисване на яйца !

Миналата година за първи път боядисах с лучени черупки ! Шарих си ги по различен начин!
 Тези са от миналата година!

Най хубави стават с люспите от червеният лук ! А тази година съм се погрижила ,като си събирах  люспите ! :) :)
Необходимо е да имате някой стар чорапогащник ,а и да нямате ,те не струват много !
Та да обобщим : за този начин са необходими лучени люспи от стар червен и жълт лук(аз ги смесвам) !
Чорапогащник от тънките ! Ползвам долната част!
Първо режа ситно люспите с ножица !!!
Яйцето го мокря и овалвам в люспите !



След това го слагам в чорапогащника. Тъй като долната част е дълга ,връзвам така че да се отдели яйцето ,нооо внимателно . Ако има нужда добавям още люспи ,защото като слагам ,малко се разместват !
В едната долна част могат да се съберат 7-8 яйца ! И се варят яйцата колкото е необходимо ! Миналата година сложих боя във водата ,но тази година ,няма да ги правя така ! Първо ще ги сваря с люспите и тогава ще ги пускам в боята !
Само да уточня ,че като се слагат в боята не трябва да се вадят . След като се боядисат ,тогава се махат и люспите. Направете го докато са мокри . Малко ще се изцапате ,ама нищо !
Веднаж  е Великден ! 

А тези са от 2013г ! На тези лепих някакви лепенки ,ама не хартиени .

Тук съм правила и шарени. най ми харесват по този начин !!!След като са сварени яйцата ,увивам всяко яйце в памук. Накапвам внимателно с лъжичка от боята с която желая да се оцвети. Държи се 1-3 мин и после се маха памука. Памучето може да се използвам 2-3 пъти ,като вече третият път е нужно пак да се сложи боя !