вторник, 30 юни 2015 г.

Пухкава палачинка с ябълки ( немска палачинка "Пфанекухен" ) !

Това сладко изкушение бе предложено от Йоли ! Има ли някой който не я познава? Може и да има ,но аз съм и фен ! Не съм правила много неща от нея ,но днес видях това предложение от нея и веднага го направих !
Това си е палачинка с плодове ! Ще кажете нищо особено! Да ,но става бързо и е много вкусно! И се пече в тиган !


 Рецептата е като за палачинки (аз както знаете и катмите правя с такава смес). Много малко изменения направих.Какво е необходимо:
  • 3яйца-като 2 белтъка се отделят
  • 5-6 пълни с.л. захар(кристална)
  • 1с.л. меко масло(по неин съвет е разтопено ,но аз не го разтопих а го държах да омекне )
  • 2 щипки сол
  • 7-8 с.л. брашно -1 с.л. с голямо връхче

  • 200мл прясно мляко
  • 1с.л. течен мед(това е добавка от мен)
  • 1 капачка ром(нямах ванилия)
  • пудра захар за поръсване
  • канела-около 1ч.л.
  • няколко капки оцет(или лимон,за разбиване на белтъците)
  • 1 ябълка (палачинката на Йоли бе с череши-0.500кг)
Да не ви учудва -няма набухвател. Изкуших се дали да не сложа ,но не го направих !
Първо се разбиват 1 цяло яйце и 2 жълтъка,прибавя се млякото и 2с.л. захар и 1 с.л. мед. меда го използвах повече за аромат ,че нямах ванилия! Добавих 1 щипка сол,и маслото.
После добавях по малко брашното .
 Усвои се цялото количество. Йоли съветва тази смес да почине 30мин. Като я направих ,започнах с белтъчената смес.
Разбих 2 белтъка с втората щипка сол и капките оцет. Останалите 4 с.л. захар добавях постепенно докато се разбият на сняг белтъците.
Белтъчената смес я добавих с леко разбъркване към кексовата. През това време си почистих една ябълка.Използвах тези "джаджи" за почистване на семките:

Обелих я и нарязах я на филийки и на ситни кубчета.
Тази смес стигна за 2 големи палачинки ,а те са достатъчни за 4-ма !
Хубаво е да се пекат в тигана да е с керамично покритие ! И да се изчака да се загрее хубаво тигана ,но температурата не трябва да е много висока !
Като се появят балончета се слагат плодовете,в моя случай ябълки. Като ги наредих ги поръсих с 1ч.л. захар и малко канела.Захарта я сложих малко преди да обърна палачинката ,и се получи лек карамелен вкус !
 Тази смес стигна за 2 големи палачинки ,а те са достатъчни за 4-ма !
Искам да напомня пак за печенето! Тигана се загрява предварително и да се внимава с температурата-не трябва да е висока !
Крайчетата повдигах за да мога да обърна. Първата малко ме озори ,ама втората я обърнах с помощта на 2 бъркалки.
После прехвърлих в голяма чиния и поръсих с пудра захар!
Вкусна е както топла ,така и охладена! Ние я хапнахме с топка сладолед ! Опитайте ,много е вкусно !
 ПС- Искам да споделя моя начин на печене. Първата я направих като използвах по голяма чиния от тигана за да я обърна . Но за втората използвах 2 домакински лопатки за да я обърна. на мен така ми бе по лесно !
А това е линк към рецептата на Йоли ! http://feedproxy.google.com/~r/blogspot/OGBVh/~3/DDx2zo00FHk/pfannkuchen.html





петък, 26 юни 2015 г.

Паниран лучени кръгчета !

Печен лук,паниран лук-това е много вкусно !
Този го правих заедно с панирания кашкавал и сирене.
Потапях лучените шайби първо в брашно,после в яйце ,а накрая в галета. Пържат се до златист цвят. За бравих да посоля шайбите лук ,но ги солих след пърженето и пак се овкусиха !
Правя още една панировка ,когато нямам галета или не ми се играе да потапям в яйце и галета. Правя течна панировка : 1 яйце+5-6 с.л., кисело мляко +хл. сода към него,брашно за гъста кашичка ,сол и подправки по желание.


Паниран кашкавал и сирене !

Не че не съм показвала как го правя,но има лееееко изменение. И заедно с кашкавала панирах и сирене.
Ето как панирам: http://slavka-kozareva.blogspot.com/2015/03/blog-post_7.html
Само ,че този път първо потапях сиренето и кашкавал в брашно ,после в яйце и накрая в галета. Пърженето е както съм показала в първия начин !

Сега ще опиша и лучените панирани кръгчета.


Печени кубчета от акула върху картофи !

Отдавна имах замразени кубчета от акула ! И днес реших да ги направя ! Чудих се -панирани ли да ги направя,с някакъв сос,или ей така печени !
 Леля ми работи в Гърция и бяхме излезли малко на разходка ,та и споменах ,че се чудя как да ги приготвя . Та тя ми помогна със съвет . Каза ,че гърците така я приготвяли.
Нареждат се на дъното на тавичка ,картофи нарязани на филийки,отгоре лук на кръгчета и домати също нарязани на кръгчета,и най отгоре се нарежда рибата. Слагат се подправки -тя каза ,че слага магданоз . Покрива се тавичката с фолио и се пече до готовност.
Аз направих същото,но импровизирах .Самото готвене промених ,но следващия път ще го направя както ме посъветва леля ми,защото по моя начин стана бавно !
Наредих на дъното на тавичката картофи .посолих и полях с 2-3 с.л. олио и пекох докато порозовеят.
След това наредих лука и после пак един ред картофи.
Наредих и кръгчета домати.

Наредих кубчетата от акула,без да ги чакам да се размразяват.Разтворих в 1/2 ч.ч. вино 2-3 с.л. доматено пюре. С тази смес полях наредените продукти. Исках да ги овалям в галета ,но ми бе малко галетата,а не се сетих да смеля малко хлебни трохи в чопъра. Та след като полях с виното поръсих с подправки-девисил,и черен пипер ,сол на вкус,поръсих с галета.
Пекох до готовност!
Но следващия път ще наредя всичко и ще сложа фолио и така ще пека.
Получи се вкусотийка !


четвъртък, 25 юни 2015 г.

Редена бисквитена торта !

Този вида торта е най често правената от мен ! Мислех само да я покажа и да дам линк към рецепта как съм я правила ,но се оказа ,че не съм я описала!
 
За този вид бързи торти използвам бисквити "Закуска" !
Кремовете са най различни ! Често прибягвам към най-бързият,а той е с масло(меко) и домашно сладко.
Смесвам масло със сладко (всеки път е различно).Обърквам хубаво и понякога добавям към сместа ,натрошена бисквита,или малко сухо мляко,или 2-3 с.л. запечена галета. Добавките ги добавям за да убия мазния вкус от маслото. това ми е най бързата плънка и "замазка".
Ако се консумират почти веднага(еее хубаво е поне 30мин да отлежи) се потапят в : сок от компот,едно разтворено пакетче 3в1,в сладка водичка.....  
А тук съм използвала течна сладкарска сметана :
Ето още една : С домашно сладко и поръсена с кокос!
И още една която е отрязана ! За да се получи този ефект парчетата се режат на диагонал !!!
А на тази смесих заквасена сметана и домашен мармалад !

И една която направих с разбита суха сметана и поръсена с филирани бадеми !



сряда, 24 юни 2015 г.

Запеканка с тиквички !

Трябваше да е запеканка в комбинация с картофи,но направих само с тиквички !
Синът ми поиска комбинация от картофи и тиквички ,но бях опекла картофи ,и реших второто ястие да е само с тиквички !
Дори тиквичките не ги настъргах ,а ги нарязах на малки кубчета ,нарязах 1-2 глави сух лук(нямах зелен) ,добавих 2-3 скилидки чесън.Посолих,добавих 3-4 с.л. олио и пекох до омекване на тиквичките и лука !
 Направих една заливка от кисело мляко и 3-4 яйца.Мислех да сложа малко сиренце ,но забравих . Залях сместа със млечния сос и пекох до зачервяване. като изключих докато е горещо настъргах кашкавал и сирене !


Спагети с ориз и кайма !

Мммм,да -спагети с ориз ! Или може да се каже ориз със спагети. Зависи кое ще преобладава !
При мен бяха повече спагетитте !
Ако не греша ,мисля че Кремена от фуриите бе показала веднаж. А аз го направих ,защото ми остана от плънката на пълнените зеленчуци,но бе малко за едно ядене ,а бяхме двамата със сина ми. ориза бе леко суров за да не се развари много като се обработват зеленчуците.
ориза си имаше всичко и само добавих спагетите и долях вода. Дори мислех да сложа фиде ,което щеше да се обработи по бързо.докато се задушаваха спагетите и ориза ,сложих и малко топено сирене. Накрая и на тях сложих заквасена сметана .
И така докато се опекат зеленчуците аз бях готова с едно ядене !
Вкусно е ! Ако обичате ориз и спагети опитайте !


Пълнени зеленчуци с кайма и ориз !

Това е любимо ястие на семейството ни ! Любимите ни неща са много ! Този път напълних различни зеленчуци -напълних лук,домати тиквички и зелен пипер!
За да не изпадам отново в подробности как приготвям това ястие,ще покажа линк към друга рецепта ! Винаги изменям по нещо като готвя : http://slavka-kozareva.blogspot.com/2015/05/blog-post_10.html
Само сметановия сос го направих като отделих сока който имаше при печенето и разредих заквасена сметана в самия сос. Ето го соса :
 Да направя още едно уточнение- Първо сложих напълнените тиквички и лук да се задушат(може и в дълбок тиган или тенджера за да омекнат) и след това прибавям пипера и доматите :
Като ги запека ,добавям по меките зеленчуци,посолявам малко ,поливам с 2-3 с.л. олио и наливам 1 ч.ч вода!

Като са готови си ги прехвърлям в друга тавичка и соса го обработвам допълнително !
Докато са горещи настъргвам кашкавал и сирене!
Да кажа няколко неща и за соса: като го прехвърля му слагам ако имам топено сирене и някакви подправки,изключвам и добавям заквасена сметана.



събота, 20 юни 2015 г.

Печена пъстърва със зеленчуци и картофки !

Как съм могла да пропусна да опиша и тази пъстърва ! Тя е също мнооого вкусна ! С картофки и зеленчуци !
Пълнена печена пъстърва със зеленчуци върху картофки!Естествено разгледах специално предложението на Кремито !  По точно се порових в блога и специално за пъстърва !
 Почти всичко направих по нейната рецепта !
Пъстървата ми е замразена изчистена.
  • Продуктите- чесънче,моркови,лук,вино,девисил,черно пиперче,сол и картофи . 
Мисля че нищо не съм пропуснала.поръсих я със сол,лимонов сок и черно пиперче за да се овкуси докато приготвям зеленчуците !
Щях да правя и сосчето със сметана което тя предлага,дори купих ,но се отплеснах и сос който остана го сложих в тавата ! Но следващия път ! Много е вкусна !
Има и салатка на която си изпробвах острилката за морков ! 

петък, 19 юни 2015 г.

Пъстърва с доматен сос и лук !

Този път реших пъстървата да е с много лук и доматено пюре.Бях решила да взема някакво свинско,но като влязох в магазина ,видях пъстървата и първото ми решение за вечерята отпадна. Напук на всички правила за храненето сервирах с печени сметанови картофки !


Не използвах много продукти за направата на пастървата !
  • Лук-може и пресен ,но аз използвах сух.Около 3-4 главички
  • Чесънче -нарязано на филийки
  • И доматено пюре 3-4 с.л.-нямах домати консерва ,та затова ползвах дом.пюре
  • Подправки- сол на вкус,девисил и черно пиперче, щипка червено пиперче
  • 1 пресен домат
Наредих изчистената пъстърва(всъщност тя си бе изчистена) в тавичка. Преди да слагам рибата в тавичката я посолявах отвън и отвътре,и поръсвах с черен пипер! Напълних тумбачето и с шайбички лук и чесънче.Сложих по средата доматеното пюре разредено с бяло винце и малко вода. по 1/2 ч.ч. от виното и водата. посолих малко и пюрето и пекох до готовност . А ястието бе готово за около 30 минути !
След като бе готова пъстървата ,сложих и едни пресни картофки да пекна ,които трябваше да са гарнитурка,освен дом. сос.
Картофите ги наредих в тава,полях с олиото-2-3 с.л. ,сложих малко масълце,посолих и поръсих с майорана. Като станаха готови ги обърках с 2 с.л. заквасена сметана.
При нас рибата се сервира много рядко без картофи. та ако и вие обичате ,направете ги ,много са вкусни !





Крем карамел с юфка !


Да крем карамел с юфка ! Имах една рецепта за сладка баница ,която се прави със смес от крем карамел ! Но става бавно-корите се нагъват на хармоника,запичат се .... и т.н. !!!! А това е много лесно и бързо:
Купих си готова запечена юфка.
  • Първо разбивах 6 яйца с 1 ч.ч. захар и около 500-600 мл прясно мляко.
  • Сложих в тава една шепа захар и сложих в предварително загрята фурна
    (на 180гр)
    След като се карамелизира захарта се изсипва юфката !

Залива се със сместа от яйцата ,захарта и млякото и се пече до готовност според фурната! Може и на водна баня !
Аз поръсих сладкиша с кокос,и като изстина с пудра захар. Може да полеете с шоколад или нещо друго !
Да ви е сладко !







Пълнено кюфте с картоф !

Отнякъде ми попадна публикация на такова кюфте ,и реших да пробвам ! Мисля ,че оригиналът е от някакъв руски блог ! Аз държа да отбелязвам ,откъде съм взела идеята ,защото ми омръзнаха препирните из групите ! Та затова и създадох "Кулинарните фурии" за да има едно спокойно местенце !
Ето моето пълнено кюфте с картоф и гнезда от картофи:


Не нещо особено ! Но е нещо различно и малко разнообразие не е излишно !
Каймата я овкусих и оформих кюфтета ! Върху всяко кюфте сложих картоф нарязан на фитил,или пръчица !
Сега като описвах как го правя се сещам ,че е по точно да се каже ,че е кебапче с картоф. Ама няма значение ! Като завия картофа ,леко го оформям като си намазнявам ръцете с мазнина ,защото става по лесно заглаждането на каймата. Може и с вода да се намокрят ръцете !
Наредих ги в тава . А в тавата направих и гнезда от настъргани (сурови) картофи. Върху настърганите картофи поръсих сол и подправки на вкус.
След като се опекоха ,върху 3 от гнездата чукнах по едно яйце и пекнах до готовност на яйцето!
Може да си направите някакъв сос вместо гнездата които аз предлагам-доматен или сметанов!


Искам да направя едно уточнение- Картофените гнезда е хубаво да се направят от варени картофи,защото на мен ми позалепнаха . Но ако са в тавичка с керамично покритие ,няма да има проблем !

















Пълнени пилешки бутчета с трюфели !

Пълнени пилешки бутчета не правя за първи път ! Но за първи път опитах и видях трюфел . За това е виновна една дама от "Кулинарните фурии"-Димитринка Христова ! Решила да ми изпрати ,и го сторила ! И така за първи път опитах и видях трюфел !
Разбира се поинтересувах се колко време мога да го съхраня и тя ми каза ,че ако го държа около 10-на дена е хубаво да го заровя в ориз ,в кутийка или бурканче и в хладилник ! Аз ги държах 3-4 дена увити в няколко салфетки в хладилника.
Ето какво представляват :
Нямат изобщо привлекателен външен вид! В суров вид ,като се помиришат ,имат мирис на пръст и едва леко доловим мирис на мухъл.
Но всички знаем тяхната цена ! А тези са направо безценни ,защото са ми изпратени от приятел! Ей ,така без повод,просто е решила да ми изпрати! А Димитринка Христова искам да отбележа ,че я познавам от "Кулинарните фурии" . Няколко пъти се разминавахме и не можахме да се видим ,но и това ще стане !
Та благодарение на тази приятелка ,аз опитах вкуса на трюфела !
Поразрових се при Кремена Русева и при "канибалите" и комбинирах начина на приготвяне на трюфела!
  • Първо го нарязах на филийки,но не много тънки ,за да не се начупи и резенчетата да останат цели.Дебелината им бе около 2-3 мм ,не повече !!!
  • Забравих да спомена ,че първо ги почистих . Измих ги ,но без да ги търкам за да не нараня външната страна! Увих ги веднага в домакинска хартия за да попие водата .Държах ги около 2 мин в хартията.
  • След като ги подсуших и нарязах ,ги наредих в дълбока чинийка и залях с олио. Съвета на Пепа Стоева бе да се залеят със зехтин ,но аз не харесвам зехтина. А и му бе силна миризмата,та не исках трюфела да поеме тази миризма!

  • В мазнината го държах около 2-3 часа.
  • След това си подготвих пилешкото. Аз използвах цели пилешки бутчета и обезкостени бутчета . Целите бутчета ги посолих и поръсих с подправки.

  •  А с обезкостените бутчета постъпих пак по същия начин ,посолих със сол и подправки и сложих по едно триъгълниче сирене и парченце кашкавал . Сложих и филийки чесънче! Завих бутчетата и вместо да зашия ,забучих клечки за зъби .

  • Целите бутчета и пълнените ,наредих в тава ,отново леко посолих ,полях с 2-3 с.л. олио . 
  • Използвах от олиото в което мариновах трюфела. Сложих 1/2 ч.ч. бяло вино и 1/2 ч.ч. вода. Винцето е идея от Кремена !
  • Пекох до готовност на бутчетата ! Сложих и по една малка клонка мащерка и салвия! 
  • След като бяха готови,не изключих фурната ,а добавих в средата на тавата резенчетата трюфели!

  • Веднага върнах във фурната ,като искам да отбележа ,че я бях включила за трюфела само на долно. Но ако не бях го направила ,нямаше да е фатално ,защото аз държах трюфела 1-2 мин.докато се обработи !
  • След като изключих добавих заквасена сметана. Искам пак да отбележа ,че аз сметаната я слагам винаги след като изключа фурната. Тавата пак я връщам във фурната ,но никога не готвя сметаната,защото тя се пресича.Сметаната я добавям към соса като я разбърквам с вилица .Количеството е по желание !
А това е цялото бутче !















Искам да спомена ,че трюфела няма вкус на гъбите които познаваме ! Вкусът му е като на ядки.
А може и да се приготви и със сосче което да се приготви на тиган. Запържва се лучец с чесънче. По мой съвет нека да е олио.Добавя се бяло винце -(аз предпочитам бялото защото е по леко за сосове). Към края се добавя трюфела-само за 2-3мин ,не повече. И се поднася с каквото искате !
 Като се рових ,видях ,че някои го използват и към бъркани яйца ,според мен може да се поднесе и с печени картофки-особено пък ако са пресни ,с масълце .... !!!
Ами ако ви попадне или някой ви подари ,не се двуомете ,дейставайте !!!
Едно допълнение да направя ! Олиото в което мариновах трюфела си го сложих в бурканче и сега в хладилника !