Страници

четвъртък, 21 август 2014 г.

Мариновани краставички !

Обичаме маринованите стерилизирани краставички. Ето как ги правя ! Всъщност не по различно от всички които ги приготвят ! Използвам от старите буркани които са по големички 800мл или от 700-760мл.
Миналата година слагах и моркови ,но тази година направих класическите !

  • 6 кг краставички-по възможност да са скоро набрани (споделям количество защото аз си правя зимнината в апартамент и купувам по - малко ,и от 6 кг краставички излизат -12 -13 буркана ! )
  • хардал(синап) слага се за стягане-1/2ч.л. на буркан
  • филийки сух лук- 1 средно голяма глава сух лук е достатъчна за 12 буркана
  • копър-сух или пресен 1 връзка
  • черен пипер- 1 пакетче
  • бахар-1 пакетче
  • оцет -1/2 бутилка  Имам приятелка която работи във винпром и ми е казала ,че Кулинар е най-добрия за консервиране.
 Оцет слагам до долния ръб на буркана и винаги слагам първо оцета и после останалите продукти . Но за по сигурно  меря с лъжица - 7 с.л. оцет  на буркан от 700-800мл! А аз не правя в по малки защото имам буркани от 800мл !
Понякога слагам чесън обелени скилидки и морковчета ,а ако искате да са пикантни сложете по една люта пиперка
След като си приготвя нещата и естественно и бурканите ,нареждам краставичките в бурканите и добавям изброените подправки.
Доливам вода ,затварям и заварям 3-5 мин.не повече Дори не и 5 мин ,3-4 мин за да останат хрупкави !!!
Ето ги миналогодишните .Като направя тази година ще ги покажа и тях !








Ето откъде си имам рецептата !











А кисели правя като сложа една с.л. едра сол на дъното на буркан от 720-800мл,добавям краставички ,подправки-хардал.лук,копър. Понякога слагам една с.л. оцет,една капачка ракия,1ч.л. захар.Доливам с вода и претакам. А претакането правя като изсипвам в съдинка саламурата и я връщам пак в буркана !











Ето и книжката която ползвам !

Няма коментари:

Публикуване на коментар