Страници

вторник, 9 декември 2014 г.

Сърми от кисело зеле !

И това е от любимите ни ястия ! Не стават бързо ,но затова е вкусно и се хапват с апетит! Да си призная ,не ги завивам като за "картинка"! Стават големички и малко безформени понякога ,но ако имам пък малки ,мъжете си избират големите :)  ! Та затова си ги правя по големички !
Какво използвам за да ги направя? :
  • Листа от кисело зеле -предварително си ги отделям и дялкам с ножче дебелата част ! Количеството е различно-колкото повече по добре !
Следва приготвянето на плънката:
  • Използвам свинско,пилешко,телешко .И смесвам кайма и ситно нарязано месо. И най вече с каквото месо разполагам в момента на правене !
  • лук
  • праз
  • морков
  • гъби
  • чесънче 
  • подправки на вкус
  • ориз -количество според това колко е месото 
  • бяло вино -за задушаване на ориза ,не повече от 1ч.ч.
След като съм подготвила плънката ,като си задушавам първо месото и каймата и добавям зеленчуците. Най накрая слагам ориза с виното. Като сложа ориза не слагам вода много ,защото го оставям да остане леко суровичък ! Като завия сърмите ги слагам в тенджера ,на която най отдолу слагам зелеви листа,а отскоро използвам една решетка с която става идеално . Наливам смесено зелев сок и вода и варя на тих огън !
Понякога използвам гювеча и нареждам сърми и месо и става направо "мозък" !!!
Соса :
Него го приготвям след като са готови сърмите си разбивам :
  • 2-3 жълтъка - зависи от количеството
  • 2-3 с.л.кисело мляко ,а може и прясно мляко 1/2 ч.ч.
  • 2-3 с.л. брашно
  • подправки по желание
Разбивам на гладка каша и след като си отделя сос (ако са в гювеча).Ако са в тенджера ги слагам в тава и изливам кашичката с непрекъснато бъркане и оставям да поври2-3 мин. По точно да "клокне" !
А сърмите като ги наредя в тава ги запичам !
Май само тази ми е снимката ,ама като направя тази година ще добавя и друга !

Няма коментари:

Публикуване на коментар