Страници

сряда, 14 януари 2015 г.

Касапско месо (печено свинско във фурна ) !

 Касапско месо !Това е следващото ястие което се приготвя когато се коли прасе. То е също от селото на мъжа ми - Мелница.
 Приготвя се по време на Коледата на прасето за касапите! Когато е готово зелето (лайненика) се приготвя и това ястие .
Слага се в тава месо нарязано :
  • добавя се нарязан лук и праз
  • 1 чаша вино -червено или бяло
  • 1 чаша вода 
  • олио, може и маз 
  • чубрица и червен пипер
Количество не пиша ,защото всичко е на вкус ! Ястието се приготвя след зелето. Ако фурната е заета със запичането на зелето,месото се започва върху печката(котлона). И след това се запича! 
Аз ползвам олио,но на Коледата се ползва мазта от осмянката ,кото е останала от приготвянето на "лайненика" , и ако има останали парчета се добавят към касапкото  месо !



 Всичко се смесва в тава и се слага във фурната.
Пече се до готовност на месото и да остане на мазнина! Тези ястия -зелето(лайненика) ,касапското месо се приготвят за помагачите за коленето и приготвянето на прасето !
 Отделно вън на огъня има "майстор" на мезето което се приготвя на жар върху специална скаричка !





Няма коментари:

Публикуване на коментар