Страници

вторник, 19 май 2015 г.

Желиран бишкотен сладкиш !

Докато правех тортата си мислех ,че трябва да има още нещо сладко ,защото с мъже край мене е така ! Винаги правя нещо допълнително освен основния сладкиш ! 
Та ,ми останаха бишкоти от украсата и малко желиран сироп и измислих бързо сладкишче !
Облепих с стреч фолио една купа ,наредих бишкоти ,които потапях в сироп(може и компот). Използвах една част от сладките плодове с мед и към тях добавих желатин !
Едно пакетче желатин разбърквам соколо50мл вода и като набъбне (след около 20-30м) го разтварям в топла вода !
А това го правя като си стопля вода и като заври,чашката с желатина слагам в по голяма купа и в нея наливам врялата вода ! За около 1 мин желатина се отпуска и тогава го добавям в течността! На самите пакетчета си пише как се прави ! Но аз едно пакетче го използвам за около 200мл течност !
След като наредих бишкотите (а може и бисквитки да се ползват ,но без да се сиропират за да не се кашнат) добавих плодове и разни други неща и налях желирания сироп!
Сложих в хладилника и бе готов след около 1 час ! Обърнах ,наредих малко плодове и поръсих с шоколад !


Сладки плодове !

Учудващое името ,защото за тези които обичат плодовете ,наистина е учудващо ,защото те са си сладки ! Няма много за обяснение .
Плодовете са по избор ! Както и допълнителните вкусове. Идеята ми дойде докато правех шахматната плодова торта ,и тъй като останаха плодове ,реших да направя !
Плодовете са само банан и ягоди ,нарязани и посипани с 1с.л. захар и 3,4 с.л. мед !
Меда е за предпочитане ,защото е много ароматен и вкусен ! А ако липсва ,може и със захар,но трябва да се разбъркват от време на време !
Добавките може да са:
кокос
шоколад
орехи
И всичко което е по вкуса ви !

Шахматна плодова торта !

Тази торта е за рожденният ден на моят мъж -14.05-2015г. Бях замислила плодова пита . Това е торта ,показвана от Звездев . Мисля ,че собственичката на сладкарници "Неделя" я бе показвала! А Снежа Костова (моя виртуална приятелка ,която имам чувството ,че я познавам лично ,макар че още не съм я виждала )! Та тя я прави и сподели ,че вторият път е променила доста неща . И аз реших да я направя по мой начин .
Но винаги нещата ги изменям ! Все нещо променям в последния момент ! Получи вкусна домашна плодова торта !
И затова я нарекох "Шахматна плодова торта" !



 За блатовете използвах рецептата за кекса който правя - кекс "666".Ето ми рецептата  от тетрадката в която ми са записани рецептите ! Показвам я ,защото из групите ,все има препирни-това е моя рецепта,онази е моя......
   


Но ще опиша как  направих тортата:
  • 7-8 яйца (аз сложих 7 защото моите бяха големички)
  • 2 ч.ч. захар-непълни догоре 
  • 7 с.л. топла вода
  • 7 с.л. олио
  • 2ч.ч.и 1/2 брашно ( но половинката не я сложих цялата)
  • 1 пакетче бакпулвер,което добавих в брашното. Брашното не го пресявам.
  • 2 пакетчета ванилия а понякога слагам и други добавки-лимонови или портокалови корички,кокос,орехи и т.н.
  • какао 2 с.л. 
  • 1 пакетче (125г) масло
Много пъти си правя сладкиши и торти по други рецепти,но от години  залагам на това което съм го изпитала ,защото съм имала много провали !
Продуктите разбивам по реда както съм ги написала.
 Първо започвам с яйцата.Разбивам на пяна и добавям захарта . Разбиват се продължително ,докато побелеят,като по някое време добавям водата и олиото. С добавяне на водата се разбива по лесно захарта ,защото понякога съм правила тази смес като разбърквам на ръка ,но като не се разбие хубаво захарта на каквато и да е смес тя пада на дъното и понякога не бухва хубаво !
Та много е важно да се разбие хубаво. Може да се направи като се сложи сместа в купа с гореща вода(водна баня ),но макар и по бавно с повечко разбиване пак става! Така ,че може да се пропусне водната баня !
След като се прибавят всички продукти и сместа е готова може да се раздели на три части. Или на две-както аз направих ,като бялата бе повече за да я разрежа!
Аз го направих на око и успях ! Бялата смес сипах в тавичка която този път намазах с олио и поръсих с грис. поръсването с грис за първи път . Това го сподели Валя Кисьова веднаж и реших да опитам . Но ако се ползва тавичка с керамично покритие е хубаво да се намаже с масло и тогава да се поръси,защото олиото остава на капки върху това покритие.
Аз използвам галета (аз си я правя и винаги имам ) и върху галетата поръсвам и малко кристална захар.
А в останалата смес добавих какаото . Смесите ги пекох във фурна предварително загрята на 190гр.
Пека блатовете на долната степен на решетката и само на долно .Не включвам и горно ,защото няма нужда . А това го сподели Снежито. Това печене го правех със старата си печка ,но тя като напомни веднаж, почнах и с новата печка така да пека !
направих само една грешка ,защото опекох един по тънък кафяв блат,а трябваше да разделя сместа по равно , и да разрежа и белия и кафевият блат. Но не бе фатално !
Има други рожденни дни ,и ще я повторя защото домашните блатове са много по добри !
Ето как наредих блатовете след като ги изрязах. Кръговете изрязах с помощта на купички и чинийки !
Сиропирах с медена вода,като добавих към нея една капачка коняк ! Други аромати не сложих ,защото меда е много ароматен и бе достатъчен !!!
А крема ,естествено бе домашен млечен. Ето как го правя : http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/08/blog-post_47.html
Имаше малко разлика ,като изчаках да изстине и тогава с миксер добавих меко масло. 2с.л. добавих докато бе горещ ,а останалото разбих с миксера,както споменах към изстиналия крем !
Мазах обилно с крем блатовете.
Отгоре нареждах плодове:
портокали
ягоди
банани
Украсата се вижда-кокос и шоколад .
А ето и как изглежда нарязана !
Много креместа и сиропирана домашна плодова торта ! И защото е много креместа и сиропирана ,затова е полегнала !




неделя, 10 май 2015 г.

Печена цаца !

Печена цаца-да печена ,а не пържена !
Няма много за обяснение ! Сигурно ще  е една от кратките ми публикации !
Намерих замразена цаца ,измих я в гевгир.Като се изцеди ,я поръсих със брашно и обърках за да се набрашни цялата ! Не посолявах ,защото тя е солена ! Наредих в тава и полях с олио. Пекох на силна фурна до зачервяване !
Идеално мезенце за бира !


Отново пълнени чушки !

Едва ли има някой който не обича пълнени чушки! За нас няма значение дали с кайма или със сирене ! Обичаме и двата варианта ! А тези с с последните замразени чушки .
Ето тук съм описала как ги правя ! http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/07/blog-post_46.html
Но всеки път все променям нещо.

Плънката е кайма и ориз. А сосчето този път не е със заквасена сметана ,а добавих суха сметана и сгъстих с галета. Винаги имам сухо мляко или суха сметана,защото ММ не харесва много заквасената.
А останалата плънка ,доварих с малко водичка ,защото пълних чушките с леко суров ориз.
А тази е моята ,която е без мазнина !


вторник, 5 май 2015 г.

Катми (палачинки)

Дали ще ги наричам катми или палачинки за мен няма разлика ! Майка ми и свекърва ми са ги правили и с яйца ,и с прясно мляко или кисело мляко!!! Дори свекърва ми ги прави и като добавя яйцето като сложи водата ,и тогава го разбива . А да не ви казвам ,че изобщо не се старае да няма бучки от брашното. И с много маз ! Ама то и не можеш да изядеш повече от 2-3 ,че стават много мазни !!!
Та аз ги наричам катми !
Няма нищо по различно от другите които ги приготвям ,но реших да покажа и този начин ,заради приятелката ми Валя Кисьова ,защото тя прави един страхотен кекс със лимонада( фанта или др .сладка газирана напитка).

Тези са с кисело мляко . Макар ,че съм описвала как ги правя ,ето как са направени тези:
  • Кисело мляко 1ч.ч. (чашите които ползвам са от 250мл)
  • 1ч.ч. вода
  • 1-2 яйца
  • 2 щипки сол
  • 2 щипки захар (аз слагам пакетче захар ,защото все се намира по някое)
  • газирана вода-около 100-150мл
  • брашно около 1 ч.ч.
  • бакпулвер-1/2 пакетче
Всички продукти се объркват до гладка каша гъстотата на боза. Гъстотата се оправя като се добавя брашно или вода ,в зависимост каква дебелина обичате да са катмите! Ние не ги харесваме дебели ,и затова сместа не я правя гъста.
Вместо газирана вода ,може да се използва и някаква сладка газирана напитка ,но тогава не трябва да се слага захарта -нищо ,че е малко !
 И за да не отиде първата катма "на кучето" ,трябва да се изчака тигана да загрее хубаво!!!!
Ето и сместа която успях да снимам. Много рядко правя толкова малко количество!

Печено агнешко с лапад !

Утре е Гергьовден !!! Редно е да има агнешко ! Моят Георги не е при нас ,но си наготвихме ! Печено агнешко с зелен лук,чесън,лапад ,гъбки и ориз.




Продуктите както се досещате са :
  • Агнешко
  • Лапад-почистен и бланширан.Количеството е по желание и според това каква големина ще е тавата.
  • Зелен лук и зелен чесън -по 1 връзка
  • гъби-по желание.Аз слагам !
  • гьозум (джоджен) -аз това ползвам тази подправка за агнешкото и ярешкото .Другите подправки о солта са на вкус!
  • ориз- около 1ч.ч. 
Първо запекох на сухо с подправки и сол месото . След това полях с бира и маалко мазнина ! Добавих след 10-на мин. зелениите -лапада с чесъна и лука и гъбите ,добавих малко  вода и пекох до готовност ! Като се задушиха зеленчуците,добавих ориза. Вода добавих 2 чаши ,защото имаше бульон.
 Получи се тази вкусотия !