Докато правех тортата си мислех ,че трябва да има още нещо сладко ,защото с мъже край мене е така ! Винаги правя нещо допълнително освен основния сладкиш !
Та ,ми останаха бишкоти от украсата и малко желиран сироп и измислих бързо сладкишче !
Облепих с стреч фолио една купа ,наредих бишкоти ,които потапях в сироп(може и компот). Използвах една част от сладките плодове с мед и към тях добавих желатин !
Едно пакетче желатин разбърквам соколо50мл вода и като набъбне (след около 20-30м) го разтварям в топла вода !
А това го правя като си стопля вода и като заври,чашката с желатина слагам в по голяма купа и в нея наливам врялата вода ! За около 1 мин желатина се отпуска и тогава го добавям в течността! На самите пакетчета си пише как се прави ! Но аз едно пакетче го използвам за около 200мл течност !
След като наредих бишкотите (а може и бисквитки да се ползват ,но без да се сиропират за да не се кашнат) добавих плодове и разни други неща и налях желирания сироп!
Сложих в хладилника и бе готов след около 1 час ! Обърнах ,наредих малко плодове и поръсих с шоколад !
Страници
▼
вторник, 19 май 2015 г.
Сладки плодове !
Учудващое името ,защото за тези които обичат плодовете ,наистина е учудващо ,защото те са си сладки ! Няма много за обяснение .
Плодовете са по избор ! Както и допълнителните вкусове. Идеята ми дойде докато правех шахматната плодова торта ,и тъй като останаха плодове ,реших да направя !
Плодовете са само банан и ягоди ,нарязани и посипани с 1с.л. захар и 3,4 с.л. мед !
Меда е за предпочитане ,защото е много ароматен и вкусен ! А ако липсва ,може и със захар,но трябва да се разбъркват от време на време !
Добавките може да са:
кокос
шоколад
орехи
И всичко което е по вкуса ви !
Плодовете са по избор ! Както и допълнителните вкусове. Идеята ми дойде докато правех шахматната плодова торта ,и тъй като останаха плодове ,реших да направя !
Плодовете са само банан и ягоди ,нарязани и посипани с 1с.л. захар и 3,4 с.л. мед !
Меда е за предпочитане ,защото е много ароматен и вкусен ! А ако липсва ,може и със захар,но трябва да се разбъркват от време на време !
Добавките може да са:
кокос
шоколад
орехи
И всичко което е по вкуса ви !
Шахматна плодова торта !
Тази торта е за рожденният ден на моят мъж -14.05-2015г. Бях замислила плодова пита . Това е торта ,показвана от Звездев . Мисля ,че собственичката на сладкарници "Неделя" я бе показвала! А Снежа Костова (моя виртуална приятелка ,която имам чувството ,че я познавам лично ,макар че още не съм я виждала )! Та тя я прави и сподели ,че вторият път е променила доста неща . И аз реших да я направя по мой начин .
Но винаги нещата ги изменям ! Все нещо променям в последния момент ! Получи вкусна домашна плодова торта !
И затова я нарекох "Шахматна плодова торта" !
За блатовете използвах рецептата за кекса който правя - кекс "666".Ето ми рецептата от тетрадката в която ми са записани рецептите ! Показвам я ,защото из групите ,все има препирни-това е моя рецепта,онази е моя......
Но ще опиша как направих тортата:
Продуктите разбивам по реда както съм ги написала.
Първо започвам с яйцата.Разбивам на пяна и добавям захарта . Разбиват се продължително ,докато побелеят,като по някое време добавям водата и олиото. С добавяне на водата се разбива по лесно захарта ,защото понякога съм правила тази смес като разбърквам на ръка ,но като не се разбие хубаво захарта на каквато и да е смес тя пада на дъното и понякога не бухва хубаво !
Та много е важно да се разбие хубаво. Може да се направи като се сложи сместа в купа с гореща вода(водна баня ),но макар и по бавно с повечко разбиване пак става! Така ,че може да се пропусне водната баня !
След като се прибавят всички продукти и сместа е готова може да се раздели на три части. Или на две-както аз направих ,като бялата бе повече за да я разрежа!
Аз го направих на око и успях ! Бялата смес сипах в тавичка която този път намазах с олио и поръсих с грис. поръсването с грис за първи път . Това го сподели Валя Кисьова веднаж и реших да опитам . Но ако се ползва тавичка с керамично покритие е хубаво да се намаже с масло и тогава да се поръси,защото олиото остава на капки върху това покритие.
Аз използвам галета (аз си я правя и винаги имам ) и върху галетата поръсвам и малко кристална захар.
А в останалата смес добавих какаото . Смесите ги пекох във фурна предварително загрята на 190гр.
Пека блатовете на долната степен на решетката и само на долно .Не включвам и горно ,защото няма нужда . А това го сподели Снежито. Това печене го правех със старата си печка ,но тя като напомни веднаж, почнах и с новата печка така да пека !
направих само една грешка ,защото опекох един по тънък кафяв блат,а трябваше да разделя сместа по равно , и да разрежа и белия и кафевият блат. Но не бе фатално !
Има други рожденни дни ,и ще я повторя защото домашните блатове са много по добри !
Ето как наредих блатовете след като ги изрязах. Кръговете изрязах с помощта на купички и чинийки !
Сиропирах с медена вода,като добавих към нея една капачка коняк ! Други аромати не сложих ,защото меда е много ароматен и бе достатъчен !!!
А крема ,естествено бе домашен млечен. Ето как го правя : http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/08/blog-post_47.html
Имаше малко разлика ,като изчаках да изстине и тогава с миксер добавих меко масло. 2с.л. добавих докато бе горещ ,а останалото разбих с миксера,както споменах към изстиналия крем !
Мазах обилно с крем блатовете.
Отгоре нареждах плодове:
портокали
ягоди
банани
Украсата се вижда-кокос и шоколад .
А ето и как изглежда нарязана !
Много креместа и сиропирана домашна плодова торта ! И защото е много креместа и сиропирана ,затова е полегнала !
Но винаги нещата ги изменям ! Все нещо променям в последния момент ! Получи вкусна домашна плодова торта !
И затова я нарекох "Шахматна плодова торта" !
За блатовете използвах рецептата за кекса който правя - кекс "666".Ето ми рецептата от тетрадката в която ми са записани рецептите ! Показвам я ,защото из групите ,все има препирни-това е моя рецепта,онази е моя......
Но ще опиша как направих тортата:
- 7-8 яйца (аз сложих 7 защото моите бяха големички)
- 2 ч.ч. захар-непълни догоре
- 7 с.л. топла вода
- 7 с.л. олио
- 2ч.ч.и 1/2 брашно ( но половинката не я сложих цялата)
- 1 пакетче бакпулвер,което добавих в брашното. Брашното не го пресявам.
- 2 пакетчета ванилия а понякога слагам и други добавки-лимонови или портокалови корички,кокос,орехи и т.н.
- какао 2 с.л.
- 1 пакетче (125г) масло
Продуктите разбивам по реда както съм ги написала.
Първо започвам с яйцата.Разбивам на пяна и добавям захарта . Разбиват се продължително ,докато побелеят,като по някое време добавям водата и олиото. С добавяне на водата се разбива по лесно захарта ,защото понякога съм правила тази смес като разбърквам на ръка ,но като не се разбие хубаво захарта на каквато и да е смес тя пада на дъното и понякога не бухва хубаво !
Та много е важно да се разбие хубаво. Може да се направи като се сложи сместа в купа с гореща вода(водна баня ),но макар и по бавно с повечко разбиване пак става! Така ,че може да се пропусне водната баня !
След като се прибавят всички продукти и сместа е готова може да се раздели на три части. Или на две-както аз направих ,като бялата бе повече за да я разрежа!
Аз го направих на око и успях ! Бялата смес сипах в тавичка която този път намазах с олио и поръсих с грис. поръсването с грис за първи път . Това го сподели Валя Кисьова веднаж и реших да опитам . Но ако се ползва тавичка с керамично покритие е хубаво да се намаже с масло и тогава да се поръси,защото олиото остава на капки върху това покритие.
Аз използвам галета (аз си я правя и винаги имам ) и върху галетата поръсвам и малко кристална захар.
А в останалата смес добавих какаото . Смесите ги пекох във фурна предварително загрята на 190гр.
Пека блатовете на долната степен на решетката и само на долно .Не включвам и горно ,защото няма нужда . А това го сподели Снежито. Това печене го правех със старата си печка ,но тя като напомни веднаж, почнах и с новата печка така да пека !
направих само една грешка ,защото опекох един по тънък кафяв блат,а трябваше да разделя сместа по равно , и да разрежа и белия и кафевият блат. Но не бе фатално !
Има други рожденни дни ,и ще я повторя защото домашните блатове са много по добри !
Ето как наредих блатовете след като ги изрязах. Кръговете изрязах с помощта на купички и чинийки !
Сиропирах с медена вода,като добавих към нея една капачка коняк ! Други аромати не сложих ,защото меда е много ароматен и бе достатъчен !!!
А крема ,естествено бе домашен млечен. Ето как го правя : http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/08/blog-post_47.html
Имаше малко разлика ,като изчаках да изстине и тогава с миксер добавих меко масло. 2с.л. добавих докато бе горещ ,а останалото разбих с миксера,както споменах към изстиналия крем !
Мазах обилно с крем блатовете.
Отгоре нареждах плодове:
портокали
ягоди
банани
Украсата се вижда-кокос и шоколад .
А ето и как изглежда нарязана !
Много креместа и сиропирана домашна плодова торта ! И защото е много креместа и сиропирана ,затова е полегнала !
неделя, 10 май 2015 г.
Печена цаца !
Печена цаца-да печена ,а не пържена !
Няма много за обяснение ! Сигурно ще е една от кратките ми публикации !
Намерих замразена цаца ,измих я в гевгир.Като се изцеди ,я поръсих със брашно и обърках за да се набрашни цялата ! Не посолявах ,защото тя е солена ! Наредих в тава и полях с олио. Пекох на силна фурна до зачервяване !
Идеално мезенце за бира !
Няма много за обяснение ! Сигурно ще е една от кратките ми публикации !
Намерих замразена цаца ,измих я в гевгир.Като се изцеди ,я поръсих със брашно и обърках за да се набрашни цялата ! Не посолявах ,защото тя е солена ! Наредих в тава и полях с олио. Пекох на силна фурна до зачервяване !
Идеално мезенце за бира !
Отново пълнени чушки !
Едва ли има някой който не обича пълнени чушки! За нас няма значение дали с кайма или със сирене ! Обичаме и двата варианта ! А тези с с последните замразени чушки .
Ето тук съм описала как ги правя ! http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/07/blog-post_46.html
Но всеки път все променям нещо.
Плънката е кайма и ориз. А сосчето този път не е със заквасена сметана ,а добавих суха сметана и сгъстих с галета. Винаги имам сухо мляко или суха сметана,защото ММ не харесва много заквасената.
А останалата плънка ,доварих с малко водичка ,защото пълних чушките с леко суров ориз.
А тази е моята ,която е без мазнина !
Ето тук съм описала как ги правя ! http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/07/blog-post_46.html
Но всеки път все променям нещо.
Плънката е кайма и ориз. А сосчето този път не е със заквасена сметана ,а добавих суха сметана и сгъстих с галета. Винаги имам сухо мляко или суха сметана,защото ММ не харесва много заквасената.
А останалата плънка ,доварих с малко водичка ,защото пълних чушките с леко суров ориз.
А тази е моята ,която е без мазнина !
вторник, 5 май 2015 г.
Катми (палачинки)
Дали ще ги наричам катми или палачинки за мен няма разлика ! Майка ми и свекърва ми са ги правили и с яйца ,и с прясно мляко или кисело мляко!!! Дори свекърва ми ги прави и като добавя яйцето като сложи водата ,и тогава го разбива . А да не ви казвам ,че изобщо не се старае да няма бучки от брашното. И с много маз ! Ама то и не можеш да изядеш повече от 2-3 ,че стават много мазни !!!
Та аз ги наричам катми !
Няма нищо по различно от другите които ги приготвям ,но реших да покажа и този начин ,заради приятелката ми Валя Кисьова ,защото тя прави един страхотен кекс със лимонада( фанта или др .сладка газирана напитка).
Тези са с кисело мляко . Макар ,че съм описвала как ги правя ,ето как са направени тези:
Вместо газирана вода ,може да се използва и някаква сладка газирана напитка ,но тогава не трябва да се слага захарта -нищо ,че е малко !
И за да не отиде първата катма "на кучето" ,трябва да се изчака тигана да загрее хубаво!!!!
Ето и сместа която успях да снимам. Много рядко правя толкова малко количество!
Та аз ги наричам катми !
Няма нищо по различно от другите които ги приготвям ,но реших да покажа и този начин ,заради приятелката ми Валя Кисьова ,защото тя прави един страхотен кекс със лимонада( фанта или др .сладка газирана напитка).
Тези са с кисело мляко . Макар ,че съм описвала как ги правя ,ето как са направени тези:
- Кисело мляко 1ч.ч. (чашите които ползвам са от 250мл)
- 1ч.ч. вода
- 1-2 яйца
- 2 щипки сол
- 2 щипки захар (аз слагам пакетче захар ,защото все се намира по някое)
- газирана вода-около 100-150мл
- брашно около 1 ч.ч.
- бакпулвер-1/2 пакетче
Вместо газирана вода ,може да се използва и някаква сладка газирана напитка ,но тогава не трябва да се слага захарта -нищо ,че е малко !
И за да не отиде първата катма "на кучето" ,трябва да се изчака тигана да загрее хубаво!!!!
Ето и сместа която успях да снимам. Много рядко правя толкова малко количество!
Печено агнешко с лапад !
Утре е Гергьовден !!! Редно е да има агнешко ! Моят Георги не е при нас ,но си наготвихме ! Печено агнешко с зелен лук,чесън,лапад
,гъбки и ориз.
Продуктите както се досещате са :
Получи се тази вкусотия !
Продуктите както се досещате са :
- Агнешко
- Лапад-почистен и бланширан.Количеството е по желание и според това каква големина ще е тавата.
- Зелен лук и зелен чесън -по 1 връзка
- гъби-по желание.Аз слагам !
- гьозум (джоджен) -аз това ползвам тази подправка за агнешкото и ярешкото .Другите подправки о солта са на вкус!
- ориз- около 1ч.ч.
Получи се тази вкусотия !