Страници

неделя, 23 август 2015 г.

Имамбаялда !

Имамбаялда правя и за зимата -в бурканчета ! Днес правя по желание на малкия син ! Ей така за хапване. Аз обаче както съм писала за него в категорията зимнина,не пържа патладжана ,а ястието го пека във фурната и не слагам много мазнина.

 Без много предисловия ще опиша как го направих. Използвах следното количество зеленчуци :
  • 3 големи патладжана 
  • 4-5 средно големи глави сух лук
  • 2 зелени пиперки
  • 3 моркова
  • подправки - 10-15 зърна черен пипер;3-4 зърна бахар;2 листчета дафинов лист. Сол-1и 1/2 с.л. сол (и все пак нека е на вкус солта) ; 5-6 с.л. олио; 2 с.л. оцет; 2с.л. захар.
  • 2-3 ч.ч. (от 250мл) обелени и нарязани домати .
  • 1 с.л. червен пипер
  • 6-7 нарязани скилидки чесън
Патладжана го измих,обелих,и нарязах . Посолих го и оставих около 1-2 часа да си пусне "горчилката".
После след като нарязах останалите зеленчуци ги поставих в тава . Полях с доматите ,полях и с олиото,разбърках и сложих да се пече !
Вода не сложих заради доматите ,защото използвах тяхната течност !
Искам да уточня ,че добавих към доматите- 1/2с.л. сол, оцета и захарта !

След като е почти готово ,най-отгоре наредих белени нарязани на кръгчета домати . Пекох още около 15 минути и изключвам фурната !
Докато го опиша тавата вече е празна ! :) :) Но вижте готовото ястие :
От тези продукти излизат 4-5 порции .

 А ястието може да се ползва и като гарнитура.За да не повтарям публикациите си ще добавя като пояснение ,че по този начин пека в по голяма тава имамбаялдата за зимата  ! Като е готово ястието ,насипвам в бурканчета и ги заварявам 20-30мин !



Няма коментари:

Публикуване на коментар