Страници

събота, 10 октомври 2015 г.

Царска туршия "Герчев" !

От няколко години само по  този начин правя туршията ! Нарекох я на името на съседа ми ,защото той ми каза рецептата !
Аз използвам 3-литрови буркани , и  тук-там от 1.5 и от 0.800мл.

Продуктите за  туршията са по желание и количеството също,но ще напиша ориентировъчно количеството;

  • Прясно зеле-около3кг
  • Карфиол(цветно зеле) -около 2кг
  • Моркови-1-2кг
  • Камби-1-2 кг Аз ползвах червени пиперки,но ги избрах от по големите и месести.
  • Магданоз 1 връзка
  • Кервиз(целина)-1  връзка
  • Черен пипер-по 6-7 зърна на буркан
Марина:
Около 1 ,1  и 1/2 л оцет (Най-добър е "Кулинар"),А на 1 3-литров буркан е необходим 250мл (1ч.ч.)
Аспирин -по 9 аспирина на 3-литров буркан
Мед-1  буркан е достатъчен  за това количество. На буркан слагам 1/2ч.ч. .   Ако нямам мед -захар 10-12 с.л.
Сол-   От известно време ползвам за туршии морска сол,така наречената едра сол.
На 3-литров буркан слагам 3 пълни с.л.    
А на буркани от 0.800мл  и  0.720мл по една пълна с.л.   На буркани от 1.5л  слагам 2с.л.
Слагам  продуктите за марината в буркана -солта,меда,оцета и аспирините.  Докато приготвям продуктите поразбърквам . Пълня хубаво като притискам зеленчуците . Заливам с вода  ,запечатвам и няколко дена обръщам бурканите.
Позаиграх се и направих човечета от морков.
За очички използвах зрънца от черен пипер ,като издълбах дупчици и после ги затиснах с ножа. А за устичка използвах стръкче от магданоз.


Няма коментари:

Публикуване на коментар