Страници

понеделник, 11 август 2014 г.

Мариновани люти и не люти чушлета ! !

Имах рибки от свекървата и ги направих мариновани ! Правя ги винаги по един и същи начин от много години ,като добавях и вода в марината,но вече не добавям вода ,защото е вярна приказката ,че човек се учи докато е жив! Една година не ми станаха -вкиснаха се и една позната ми каза да не слагам вода !!!  По същия начин правя и лютите и туршията !
Продукти :




  • люти или не люти пиперки
  • 1.200мл. оцет (Искам да кажа под секрет ,че мразя точните мерки,и тук просто премерих оцета с един от бурканите които щях да пълня :) :) .Бурканът събира 800мл течност,и сложих 1 буркан и половина ! ) 
  • 5-6 с.л. мед или захар
  • 2с.л. сол-не много пълна ,леееко пълна(най добре солта да се прибавя на вкус)
  • олио около 7-8 с.л.( по желание )
  • чесън по желание
  • магдоноз и копър по желание,може нарязан морков(черен пипер и бахар -тях пускам в марината за овкусяване)
 След като почистя пиперките ,слагам в съд марина- оцета,водата ,солта и меда,черния пипер и бахара. След като заври пускам по малко във врящата марина пиперките . Държа ги около 20-40 секунди ,колкото да си сменят цвета. Не се държат дълго за да останат хрупкави. Ако се слагат и моркови ,може и те да се пуснат. След като изстинат се слагат в буркани и леко се притискат за да се съберат.
Тази година използвах сушени стебла от копър който описах как го правя отделно.Налях марината ,но не догоре.
Догоре допълних с олио,но не е задължително !!! Тази марина ми стигна за един буркан от 1.5л ,а другия е около 1л. Дори ми остана малко ! Ако не стигне ,просто направете още марина ,но я загрейте да се стопят солта и меда.
А за буркани от 800мл ,тази марина е достатъчна за 5 буркана. 
От няколко години , ги пукам пиперките (не ги попарвам в марината ,а само я завирам марината  ,която описах по горе )и като се охлади ,редя в бурканите ги заливам с марината ,като чакам леко да се охлади ,за да не се пукнат бурканите !











                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
Тези са от миналата година ,като тук сложих много захар! Почти 1кг захар на 1л оцет ! Но става толкова сладко ,че няма да описвам как я правя! Много се правеше по групите ,но мъжете ми не я харесаха !!! На тях им сложих нарязани морковчета  ! Но с толкова захар няма да я повторя !!!!!!!

Ако понякога не ми стигне марината ,просто правя допълнително марина !  
                                                                                   

1 коментар:

  1. Славина супер са. Ти ли си същата Славинка от веселия готвач, която прави сирена и кашкавали? И тази година правих лютеница, чушлета и царска туршия, всичко в марина. Като любителка на чушките обаче няма нещо по-вкусно от маринатата с оцет, с копър и чесън. Днес преди лягане с майка топнахме от маринатата, мммм. Умирам за нея.

    ОтговорИзтриване