Продукти :
- люти или не люти пиперки
- 1.200мл. оцет (Искам да кажа под секрет ,че мразя точните мерки,и тук просто премерих оцета с един от бурканите които щях да пълня :) :) .Бурканът събира 800мл течност,и сложих 1 буркан и половина ! )
- 5-6 с.л. мед или захар
- 2с.л. сол-не много пълна ,леееко пълна(най добре солта да се прибавя на вкус)
- олио около 7-8 с.л.( по желание )
- чесън по желание
- магдоноз и копър по желание,може нарязан морков(черен пипер и бахар -тях пускам в марината за овкусяване)
Тази година използвах сушени стебла от копър който описах как го правя отделно.Налях марината ,но не догоре.
Догоре допълних с олио,но не е задължително !!! Тази марина ми стигна за един буркан от 1.5л ,а другия е около 1л. Дори ми остана малко ! Ако не стигне ,просто направете още марина ,но я загрейте да се стопят солта и меда.
А за буркани от 800мл ,тази марина е достатъчна за 5 буркана.
От няколко години , ги пукам пиперките (не ги попарвам в марината ,а само я завирам марината ,която описах по горе )и като се охлади ,редя в бурканите ги заливам с марината ,като чакам леко да се охлади ,за да не се пукнат бурканите !
Тези са от миналата година ,като тук сложих много захар! Почти 1кг захар на 1л оцет ! Но става толкова сладко ,че няма да описвам как я правя! Много се правеше по групите ,но мъжете ми не я харесаха !!! На тях им сложих нарязани морковчета ! Но с толкова захар няма да я повторя !!!!!!!
Ако понякога не ми стигне марината ,просто правя допълнително марина !
Славина супер са. Ти ли си същата Славинка от веселия готвач, която прави сирена и кашкавали? И тази година правих лютеница, чушлета и царска туршия, всичко в марина. Като любителка на чушките обаче няма нещо по-вкусно от маринатата с оцет, с копър и чесън. Днес преди лягане с майка топнахме от маринатата, мммм. Умирам за нея.
ОтговорИзтриване