събота, 21 ноември 2015 г.



Мили приятели,


За мен е огромна мъка да ви соъбщя, че създателката на този блог и фейсбук групата "Кулинарни фурии", Славка Козарева, ни напусна. Нека запалим свещ и се помолим за мир и покой за душата на нашата майка, леля и приятелка, която с цялото си сърце и душа успя да събере толкова много хора и рецепти на едно място!!!!!  Нямаме думи - безмълвни сме, ПОКЛОН пред светлата й памет !!!!!!!






От Семейството

понеделник, 9 ноември 2015 г.

Салатка от прясно зеле !

Просто една обикновена салатка ,направена от сина ми Георги . Прясно зеле,моркови ,овкусена със сол,олио и оцет !

Картофено руло (предястие)

Картофите във вид на салата по празници ,са винаги на нашата маса !Направих ето това с варени картофи !
Мислех да правя в кръгла тава и да редувам зеленчуците,но тази идея ми хареса и направих нея ! А не бях правила това !
Ето от тук го видях : https://plus.google.com/u/0/115746328038116810959
Не съм правила точно по рецептата ,но  импровизирах ! И ще опиша моите продукти !
 Нужни са:
1 кг сварени картофи
7-8 сварени яйца
2-3 краставички
печени белени пиперки -3-4
обикновено сирене ,около 100г
кашкавал за декорация
Мислех да сложа ,маслинки ,саламче ,но бързах и ги пропуснах
Картофите бяха сварени от вечерта . Настъргах ги прибавих останалите продукти и леко посолих.
В правоъгълна форма сложих фолио като преди това намокрих формата за да прилепне по хубаво фолиото.
Сложих 1/2 от картофената смес на дъното,като притиснах хубаво. Наредих яйцата едно до друго ! Преди да ги наредя отрязах двата им края за да прилепнат едно до друго ! Отгоре сложих и останалата картофена смес ! Попритиснах за последно и сложих в хладилника за около 2 часа !
 Преди да поднеса обърнах върху поднос. Реших да нарежа предварително ,и не сбърках . Така бе по лесно при сервиране ! След като нарязах парчетата поръсих с кашкавал и декорирах с малки парченца луканка !

От тази смес се получиха около 12парчета !


Питката на нашето семейство !

На 8 ноември правихме събиране за здравето на нашето семейство ! Или така нареченият по народно му - курбан за здраве !
Изключително щастлива бях ,че успяхме и четиримата да се съберем по този повод . Правила съм още 2 пъти ,но не можехме да се съберем всички ! Пуснах си тайно 1-2 сълзички от щастие и вълнение ! :) :)
Ето я питката :

Нямах време за по хубави снимки . Ето и снимка преди да влезе за печене:
Използвах рецептата за питката ,която правих преди около 28 години за кръщенето на синовете ми ! Това беше 1987година ! Тогава бяха ми обещали да я направят ,но в последния момент се оказа ,че няма кой да я направи ! И казаха ми рецептата и аз се захванах ! Ето как съм я записала ! Малко объркано ,но се справих ! Пък и ми дадоха и устни инструкции !

Тогава се получи и бе страхотна ! А вчера 8 ноември-Архангеловден също бе чудесна !
 Имах чисто масло купено директно от мандра !  маслото не го затоплям директно ,а си загрявам вода и слагам купичката с маслото в купа с вряла вода ! И така си стои разтопено докато приготвям тестото !
Тук ще опиша продуктите и точно как я направих !
1 пакетче от 42гр. прясна мая
вода (прясно мляко) -250-300мл ,или както аз меря-1 и половина чаша течност + 5-6 с.л. за поливане
Около 1кг брашно- количеството е приблизително ,може да е малко повече ,а може и малко по малко !
3с.л. олио,защото не бях разтопила маслото
масло-около едно пакетче от 125гр
3 яйца ,като единият жълтък се отделя за намазване
2 равни с.л. захар
1 равна с.л. сол
Млякото ми бе студено и налях в дълбока купа 1 ч. и половина мляко,сложих маята + 1 с.л. захар,и брашно за да стане  рядка кашица. Заварих вода до кипене и сипах в една купа,а после сложих купата с кваса в горещата вода ,и за около 3 мин кваса бе готов.
Добавих яйцата ,останалата захар и солта,олиото,разбърках хубаво сместа с вилица . Добавях брашно ,като продължих да бъркам с вилица. Когато стана трудно ,започнах с ръка.
Замесих средно твърдо тесто ! Ще се опитам да обясня . Спрях да добавям брашно ,тогава когато ,като меся ,по ръцете ми не оставаше следа от тестото. Оставих го да втаса. Този път не го слагах в купа с гореща вода ,защото имах и друга работа !
Когато бе готово ,намазах  с масло хубаво и го месих. Това направих 2 пъти !
Оформянето трябваше ,хем да ефектно,хем бързо ! За начина ,прибягнах към албумите ми с идеи от нета и приятели . Тези албуми са в профила ми и в компа !
 Ето снимката която използвах :
Разделих тестото на една голяма и една малка топка.
Преди да нарежа тестото на ленти,намазах с масло. Направих грешка ,че рязах лентите докрай .
Нямах възможност да снимам всички етапи ,но при следващото правене ще го направя ! Навих на руло и сложих в тава .Хубаво е да се навива върху хартия . След като се оформи и нареже вече да е върху хартията тестото,защото ,трудно се пренася ! Особено ако се нареже тестото докрая !
Направих същото  и с малкото парче тесто. Него сложих по средата !
Изчаках да втаса и тогава намазах питката и поръсих със семена !
Сместа за намазването ми е от останалото масло около 2с.л.,жълтъка,и 2с.л. прясно мляко. Намазах хубаво и поръсих със семена !
По време на печенето намазах още веднаж.Полях и с 4-5 с.л. прясно мляко !
Допекох до хубаво зачервяване. След като извадих поръсих пак с 2 с.л. мляко и завих с дебела кърпа !
Поливането с млякото бях решила да направя отдавна ,ако правя питка. Това е от една рецепта на Ники Караколева, при една нейна рецепта която правех ,и и хареса !





петък, 6 ноември 2015 г.

Печено свинско с праз !

Трябваше отново да готвя ,но ММ като го попитах ,както винаги ми отговори-" Каквото искаш " !  Не бях готвила много време боб, но все пак не исках да е само боб ,а и да има и месце ! В групата ми "Кулинарни фурии " една дама ,предложи боб-чорба със свински уши ! Обаче аз няма и извадих едно свинско . Не можах да изчакам да се размрази и го сложих веднага в тавичката.
 Та без да искам имах две ястия !
Като се поразмрази месото ,добавих сол,малко олио(2-3 с.л.),1ч.ч. бяло вино. Пекох докато поомекна .Тогава добавих праз(1/2 стрък ) и малко доматен сос ,който ми бе останал от пиперки със сос !
Стана много вкусно ястие !


Пюре от карфиол !

В нета създадох много виртуални приятелства ,от които всеки ден научавам нещо. Това пюре от карфиол ,го научих от https://www.facebook.com/profile.php?id=100009498840557 Неговият вариант бе с картофи ,но аз си го направих по друг начин !
Просто си сварих карфиола , и като изстина го пасирах заедно с извара. Добавих и 2-3 печени чушки ! Овкусих и си хапнах върху моя питка ( аз си правя питки от овесени трици) !



петък, 30 октомври 2015 г.

Чесново пълнено пиле !

Днес реших да направя печено пиле ! Често правя бутчета ,но днес реших да е цяло и пълнено пиле !
Докато приготвях и почиствах пилето обмислях каква ще е плънката ! не си приготвих предварително продуктите,а ей така както се казва "в движение" правех нещата !
Макар че се не трябва да се мие пилето ,или месото,аз не правя това! Винаги мия и почиствам месото. Все има някакви кожички или нещо за почистване !
Посолих пилето и го намазах с чесън -3-4 намачкани скилидки,намазних го с олио и намазах с червен пипер.
След като подготвих пилето се заех с плънката :
  • Гъби -имах замразени около 400гр
  • 1 морков
  • чесън 3-4 скилидки
  • праз-1/2 стрък
  • сол -1ч.л.
  • червен пипер 1/2ч.л. и куркума-1 щипка
  • масло 2с.л. -за намазване на пилето
  • шунка -около 150-200гр
  • пушено сирене
  • 2 сурови пиперки
  • 1 глава сух лук
  • картофи-7-8 
  • 1ч.ч. бира + още 1 ч.ч. бира при печенето
  • 1ч.ч. вода
Това е плънката!
 След като подготвих плънката ,като най-накрая сложих пушеното сирене ,напълних пилето ,сложих 2-рата чаша бира и пекох на 180-200гр. Под кожичката на гърдите пъхнах малко от пушеното сиренце и малко чесън
Не си играх да го шия ,а само го вързах. При печенето ,го обърнах,и тогава добавих и картофите! Не се учудвайте че се малко подправките,просто не ползвам силни подправки заради ММ ,а единият ми син който е при нас ,не обича зелените подправки ! :) Но пипера ,куркумата и маслото ,пушеното сирене , и чесъна са достатъчни за вкуса на ястието !
След като бе готово ,настъргах малко кашкавал !






четвъртък, 29 октомври 2015 г.

Сладка пита !

Сладка пита от тази година ! Тя отново е дело на свекърва ми ! Тук подробно съм описала как се прави : http://slavka-kozareva.blogspot.bg/2014/07/blog-post_21.html
И във вид преди да се сиропира !


Пържен дроб !

Поредният пържен дроб ,поднесен с лимонов сок и чесън !



Който не обича чесън може и без чесън !
Ето как го правя : http://slavka-kozareva.blogspot.bg/2014/08/blog-post_46.html

понеделник, 19 октомври 2015 г.

Мусака с кашкавалена коричка !

Мусака с кашкавалена коричка ! Няма да изпадам в подробности как правя мусаката,а направо я показвам :

http://slavka-kozareva.blogspot.bg/2014/09/blog-post_17.html- Тук показвам как правя мусаката.
След като е готова за заливка ,слагам заливката ,поръсвам с настърган кашкавал,запичам и като извадя веднага настъргвам отново кашкавал !
Аз специално харесвам мусаката да е топла ,а тук е току що извадена от фурната !

Печени бутчета на тиган !

Дойде ред и бутчета да направя на тиган! Стават бързичко. Ееее,не за 5-10 мин.,но за около 30-40мин!

Продукти за мариноване на бутчетата и за приготвянето им :
бяло вино-1ч.ч.(може и бира,прясно мляко,или кисело мляко)
1ч.ч вода
1с.л. мед
сол -1ч.л.
червен пипер-1ч.л.
3с.л. олио 2-3 ч.л. масло
гъби-около 300гр
1 глава сух лук
1пиперка
1 картоф-но може и без него
и 3-4 пилешки бутчета
Не използвах много подправки. По горе ги описах. Мариновах бутчетата ,около 10мин. Не подсушавах бутчетата ,а просто ги изцедих с ръка и пекох в тигана .
Накрая на печенето сложих по 1/2ч.л. масло върху всяко бутче !
Като се разтопи масълцето,добавих марината,и 1/2ч.ч. вода.
Добавих всички зеленчуци и задушавах до готовност. Накрая сгъстих с 3с.л. галета!







Щрудел с вкус на карамел !

Исках малко да разнообразя вкуса на този десерт ,и се получи ! Щрудел с вкус на карамел !
Ето как си правя щрудела : http://slavka-kozareva.blogspot.bg/2014/09/blog-post_22.html  Има една разлика ,че захарта я карамелизирах и добавих към нея настърганите ябълки,локум,и 1/2ч.ч. прясно мляко. Не изчаках да изври течността ,а сгъстих с грис!
Преди печене поръсих корите с цветна захар.



събота, 10 октомври 2015 г.

Царска туршия "Герчев" !

От няколко години само по  този начин правя туршията ! Нарекох я на името на съседа ми ,защото той ми каза рецептата !
Аз използвам 3-литрови буркани , и  тук-там от 1.5 и от 0.800мл.

Продуктите за  туршията са по желание и количеството също,но ще напиша ориентировъчно количеството;

  • Прясно зеле-около3кг
  • Карфиол(цветно зеле) -около 2кг
  • Моркови-1-2кг
  • Камби-1-2 кг Аз ползвах червени пиперки,но ги избрах от по големите и месести.
  • Магданоз 1 връзка
  • Кервиз(целина)-1  връзка
  • Черен пипер-по 6-7 зърна на буркан
Марина:
Около 1 ,1  и 1/2 л оцет (Най-добър е "Кулинар"),А на 1 3-литров буркан е необходим 250мл (1ч.ч.)
Аспирин -по 9 аспирина на 3-литров буркан
Мед-1  буркан е достатъчен  за това количество. На буркан слагам 1/2ч.ч. .   Ако нямам мед -захар 10-12 с.л.
Сол-   От известно време ползвам за туршии морска сол,така наречената едра сол.
На 3-литров буркан слагам 3 пълни с.л.    
А на буркани от 0.800мл  и  0.720мл по една пълна с.л.   На буркани от 1.5л  слагам 2с.л.
Слагам  продуктите за марината в буркана -солта,меда,оцета и аспирините.  Докато приготвям продуктите поразбърквам . Пълня хубаво като притискам зеленчуците . Заливам с вода  ,запечатвам и няколко дена обръщам бурканите.
Позаиграх се и направих човечета от морков.
За очички използвах зрънца от черен пипер ,като издълбах дупчици и после ги затиснах с ножа. А за устичка използвах стръкче от магданоз.


Микс от подправки !

От много време си правя микс от подправки ! Не винаги са еднакви !
Показвам всички подправки ,а количеството е на вкус  !


Кюфтета с доматен сос !

Всичко тук ,в групата ми "Кулинарни фурии" и в профила ми го правя заради синовете ми и ,дай боже в скоро време за снахите ми:) ! Много често с големият ми син готвим по телефона. Дори веднаж ми каза ,че не  намерил как правя кюфтета ,та от тогава записвам всичко което правя -дори и най простичкото ястие !

Останаха ми кюфтета и днес направих сос за тях ,и от едно ястие (кюфтетата ) се получиха 2 ястия !
За да не изпадам в подробности ето тук описвам как приготвям кюфтета : http://slavka-kozareva.blogspot.bg/2015/04/blog-post_21.html
Както споменах останаха и за разнообразие направих сосче ! И него няма да го повтарям .Ето как го правя : http://slavka-kozareva.blogspot.bg/2014/08/blog-post_37.html
Не че има разлика в правенето на сосове ,но тъй като всеки път ги правя по различен начин ,описвам всичко . Не са много ,но ги събрах на едно място : http://slavka-kozareva.blogspot.bg/search/label/%D0%A1%D0%9E%D0%A1%D0%9E%D0%92%D0%95%20%21
Та така измина още един ден в това да разнообразя яденето у дома! :)

четвъртък, 8 октомври 2015 г.

Нарязан осолен пипер!

Отново малко зимнина! Преди години нямах фризер ! Това бе около 80-та  година. Тогава си правех пак заготовки за супи и разни ястия .
Ето това е начинът ! Нарязани зеленчуци и натъпкани в буркани със сол ,ама с много сол!!!
И най отгоре се слага само сол.  После когато се ползва за ястията се внимава с осоляването на самото ястие ,защото може да стане много солено !
Какви продукти може да се ползват ?
Моркови,пипер,магданоз,целина ...
Аз сега ползвах само нарязан пипер !

Пилешки бутчета с прясно зеле !

Вкусно прясно зеле с пилешко !
Може да е нарязано пилето ,а може и да е цяло !
То какво ли има толкова да го описвам ,но стана вкусно и искам да го споделя !
Естествено е запечено ! Използвах следните неща :
  • Прясно зеле -около 1 кг и половина
  • Пилешко - бутчета или цяло пиле
  • Олио- 4-5 с.л.
  • Подправки-1 глава сух лук,2-3 скилидки чесън,сол на вкус ,червен пипер и сухи подправки (аз си правя микс от подправки и ползвам тях)
Задушавам зелето докато омекне със солта ,червеният пипер и олиото! После прехвърлям зелето в тава и нареждам месото . Запичам до готовност !



"Баницата на стринка " (яйчено млечна баница)!

"Искам баница като на стринка ! " :) :) Това са думи на малкият ми син . Като казвам малък-той е 30 годишен вече ,но е по малък от големият ми !
Стринка му ,това е етърва ми -съпругата на брата на мъжът ми !
Направих я  ! Ето я:



Приятелката на сина ми е тези дни е у нас и сутринта ги нагостих с баницата на стринка ! Докато описвам баницата смених първоначалното име ! :)
Нарекох я " Баницата на стринка "!
Какво е необходимо ?
  • Кори за баница-за мен са необходими 2 пакета ,защото тавите ми са големи !
  • Яйца - 10-12  Нека не ви плаши бройката,една баница е вкусна с много сирене и яйца !!!
  • Сирене-около 0.500кг -зависи от това колко пакета кори ще ползвате
  • Прясно мляко-1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко (ние забравихме да купим ,та ползвах обезмаслено мляко и пак стана )
  • Газирана вода -това е набухвателят на баницата .Но винаги се застраховам ,да добавя пакетче бакпулвер ,че имах една вода която никак не бе газирана .За по сигурно ползвам една газирана вода ,която малко по долу ще покажа!
  • Масло-с него е по ароматна !
И така ! Аз нареждам корите като ги набръчквам като хармоника ! В този линк съм показала и описала подробно как го правя : http://slavka-kozareva.blogspot.bg/2015/01/2015_5.html
След като я наредя ,режа на квадрати ,правоъгълници..... Това го правя за да попие сместа навсякъде ! В дъното се вижда и шишето с газираната вода !!!!!
Това е яйчено млечната смес към която съм добавила вече газираната вода.
И тук да допълня ,че като се излее сместа към корите ,се оставя около 20-30 мин да бухнат корите .
Пече се според фурната !
Трябва да се обърне веднага след изваждане ,върху купички ,но може и върху хартия ако е по дълбока тавата ! Аз не го правя и тя леко спада ,но това изобщо не се отразява на вкуса и вида !
Тази баница ,може да се яде и след 2 дена ,стига да остане ! При нас това е невъзможно !