сряда, 30 септември 2015 г.

Пържен маринован пипер !

Това е много бързо ястие ! Става за около10-15мин.
 Става както със зелен така и с червен пипер. Времето когато има пипер , ММ често иска да му правя !
  • 1кг пипер - но може и по -малко
  • чесън 2-3 скилидки
  • сол-1/2ч.л.
  • олио- 2-3 с.л.
  • магданоз-5-6 клонки
  • оцет -3-4с.л.
След като съм измила ,почистила и нарязала пипера го запържвам в мазнината . То реално аз го задушавам ,защото както вече съм споделила избягвам пърженето !
След като се е изпарила течността и пипера е останал на мазнина изключвам ,добавям оцета,магданоза и слагам капака . След около 3-4 минути сервирам !
Задушаването става за около 10 минути !

Лятна "манджа"!

Реших да направя още нещичко за зимата ! Това не съм го правила много отдавна .
Може да се използва като гарнитура или за директна консумация ! Или за добавяне към ястия !
За нея са необходими :
  • домати-около 5кг
  • сух лук-1-2кг
  • пипер-2кг 
  • Може да се добавят по желание моркови -около 1кг
  • подправки-магданоз и черен пипер 
  • олио-6-7 с.л.
  • захар-2-3с.л.
  • сол2-3с.л.
Доматите аз не ги меля за махане на семето ,а само ги беля и режа. След това ги слагам да се сварят. През това време почиствам и режа лукът, и след като е поизвряла течността на доматите и са се посгъстили го добавям. Добавям солта и всички подправки без магданоза. Като омекне лука,прибавям нарязаните пиперки.
След като изключа добавям магданоза и насипвам в бурканчета.
Затварям и стерилизирам около 15 минути !
От тази доза излизат 15-16 бурканчета от 250-300мл !

неделя, 27 септември 2015 г.

Кекс с локум и шоколад !

Кексче правих ! И си е този който винаги правя. Просто понякога слагам различни аромати,а украси.... Украси ми е много трудно да правя ,защото сладкишите,тортите,то всичко което правя трябва веднага да се опита ! И как иначе имам трима дегустатора ! :) :)

Ето как го правя : http://slavka-kozareva.blogspot.bg/2014/10/666.html
Докато седна да напиша как го правих ,почти не е останал ! :) :)
Имах един проблем . и си мислех ,че нищо няма да стане ! Бе ше ми свършил бакпулвера! не ми се качваше при съседката да си поискам ,та използвах старият начин за набухвател.
Сложих по една кафена лъжичка хлебна сода и лимонтозу .
Преди години нямаше бакпулвер и това ползвах за набухвател. Обаче сложих и едно пакетче амонячна сода.
Това кексче е с локум,парченца шоколад,2ч.л. мед с джинджифил.
Кексчето ,го обръщам почти веднага . Но преди това леко и внимателно освобождавам стените.

сряда, 23 септември 2015 г.

Пипер за пълнене в буркан и печен пипер с аспирин !

Фризерът ми е пълен ,а за зимата винаги си слагам пипер за пълнене !
И тази година реших да слагам в буркани !
Аз си имам буркани от 800мл. А от известно време големият ми син ползва едни големи буркани ,мисля ,че са  1000мл. Аз му мърморех ,че са много нестандартни ,но тази година им намерих приложение!
Как си направих пипера за пълнене?
Пиперът ми бе поомекнал ,но това не ме притесняваше,защото ми се искаше да заваря бурканите само 2-3 мин ,колкото за капачката .
Хубаво напълних бурканите. Запечатах и наредих в тенекия !
Аз съм споделяла ,че си заварявам бурканите в тенекия на газовия котлон. Но имаше един проблем. Бурканите бяха леки и изплуваха ! Но намерих решение ,Сложих една чиния върху тях и една тежест ! А тежеста бе затварачката -хи хи хи ! Тя е от старите-алуминиева !Но ще намеря и нещо друго за тежест !

ПЕЧЕНИ ПИПЕРКИ В БУРКАН С АСПИРИН
Ще опиша още един начин !  Не бях правила никога. Винаги слагам във фризера ! Но печеният пипер много го обичаме и направих в буркани от 1000мл.
Пипера си го пека на газовия котлон. Ето тук съм показала : http://slavka-kozareva.blogspot.bg/2014/08/blog-post_96.html
Почистих го от семето,и като опекох пипера ,го натъпках в буркана ,но преди това на дъното сложих 3 стрити аспирина !
А за буркан от 720 -800мл ,са нужни 2 аспирина !
Като напълних буркана посолих с 1-2 щипки сол ,запечатах и обърнах веднага !
Завих с кърпа за да се вакумира по хубаво !  

И нарязан стерилизиран пипер за готвене- за супи ,за миш маш и за всичко  !
Нарязвам пипера -зелен червен ,няма значение. Пълня хубаво буркани,натискам хубаво ,за да се събере повечко ,затварям и стерилизирам 4-5мин. !

Стерилизирах и печен обелен пипер !
Остана ми малко пипер ,но него ще го нарежа и ще го съхраня без стерилизиране ,с много сол !
Все още не съм го направила !

Печени пълнени камби !

Мммм,дааа продължавам със зимнината аз ! Тези камбички съм ги опитвала преди около 20 години на един Васильовден ! Много ни харесаха !
Правила съм ги веднаж ,защото не са много бързи . А най вече бавното е почистването на камбите !
Искам още в началото на публикацията да уточня ,че печенето не е много ,а колкото  да си сменят цвета и да се смесят подправките !
Обаче, тази година реших да направя ! Защо ли? Защото ги видях от  Илиана от Щъркелово гнездо .
И ги направих !


Направих ги точно както тя ги описва ,с мааалки изменения !
Точни мерки ще се постарая да напиша ! А количеството на един продукт е по желание !



50-55 камбички -Моите бяха малкички,можех да ги претегля,но бе по бързо да ги преброя ! Дори използвах малки чушки ,като гледах да са по месести !
0.700кг моркови
1.5-2 кг прясно зеле
1 връзка магданоз
чесън 2 главички
3-4 с.л. олио
3-4 с.л. сол
1-2 с.л. захар
5-6 с.л. оцет на буркан
по 2 аспирина на буркан
Като подправки това използвах ,но ако имах щях да сложа целина(кервиз). Черен пипер и бахар нарочно не сложих ,но може да се сложат 5-6 зърна черен пипер и по 1-2 зрънца бахар !
След като си почистих камбичките ги наредих в тава :
Но без плънката от зеле и моркови. Леееекинко посолих всяка камбичка с малка щипка сол и захар и полях с 1-2 с.л. олио. Сложих тавата в предварително загрята фурна на 100-120градуса!
Пекох около 30 минути ,като проверявах дали са поомекнали.
През това време настъргах морковите на едро ренде и нарязах зелето. Постарах се да е на тънки ленти.
Тази смес посолих с 2-3 щипки сол и 2 щипки захар.
И докато омекнат камбите солта и захарта се смеси със зелето и морковите!
На мен ми бяха казали рецептата като се пълнят веднага камбите , и заедно със сместа да се пекат. Но така  както сега ги направих е по добре ,защото камбите омекват леко и се пълнят по лесно и поемат повече смес !
Нарязах и скилидките чесън и мазданоз !
Когато омекнаха камбичките ги напълних с морковите и зелето. Полях отново с 1-2 с.л. олио и пекох около 10-15 мин.!
Илианка съветва да се загреят бурканите .но аз не го направих.
Предварително сложих на дъното на всеки буркан по 2 стрити аспирина и по 5-6 с.л. оцет!
Сложих и малко смес от магданоз и чесън!
Бързичко нареждах камбите и поръсвах с магданоза!
Помагах си с лъжица и щипка за пълненето. Не се пълнят всички буркани наведнаж ,а един по един за да се запечатват веднага
 Ако случайно изстинат камбите ,могат да се загреят на слаба фурна.
 От това количество напълних 3 буркана от 800мл и 3 от 720мл !
Веднага ги обръщах и завивах с кърпа !
Тук са наредени веднага след пълненето и обърнати. Все още не са си отделили сос. Ако случайно в тавата има сосче ,налейте го в бурканите !
2-3 дена се обръщат от време на време!
Остана ми доста смес от морковите и зелето,затова в началото писах ,че количеството е по желание.
Без да се двоумя,напълних 2 буркана от 720мл със сместа и сложих по 2-3 камбички на буркан.
Двете бурканчета от края са със морковите и зелето!
Сместа ми бе в тава ,и тъй като имаше сол и захар ,полях с 1-2 с.л. олио и сложих във фурната за 10мин. Напълних бурканите ,като им сложих по 2 аспирина и по 5 с.л. оцет.Запечатах и обърнах !

вторник, 15 септември 2015 г.

Печени кюфтенца със сос !

Готвя всеки ден ! И се старая да е разнообразно ! Днес направих печени кюфтенца и сос към тях .
Кюфтенцата са само от свинска кайма ,такава купих.
Овкусих каймата с лук и подправки ( правя си микс от подправки), едно яйце и малко галета или средата от филийка.
Оформих ги малки и кръгли.
Наредих ги в тава която намазних предварително,добавих и 3-4 сатленки навити и застопорени с клечка за зъби .
Кюфтенцата ги поръсих с малко галета и ги пекох до готовност. Докато се пекоха ,направих сосчето .
 Тук ще се видят разни сосове ,които харесваме -за сега са само тези : http://slavka-kozareva.blogspot.bg/search/label/%D0%A1%D0%9E%D0%A1%D0%9E%D0%92%D0%95%20%21

Пълнена чушка бюрек-печена !

За първи път правих около 1988г. интернета не бе навлязъл ,и рецептите се предаваха от човек на човек ! Правихме ремонт ,и трябваше майстора да го нахраним ! Тогава за първи път правих. После пак,и пак..... !
 А днес синът ми пожела и аз пак направих . Но реших да ги пека във фурната !
И се получи !
И пържен бюрека е вкусен ,но щеше да е мазничко !
Какво е необходимо :
около 20 печени обелени пиперки . Ние обичаме най-много червените ,но и зелени правя!
6-7 кренвирши-а може и друг колбас
около 100г сиренце- вида на сиренцето е по избор
4-5 яйца + 2-3 с.л.  прясно мляко ,ако липсва яйцата трябва да са повечко
1/2 ч.ч. брашно
около300г галета
А ето как си правя галета - винаги ми остава хляб. На Билата продаваха прясна галета от тяхната пекарна,но им забраниха и я спряха !
Тогава ми дойде идеята аз да си правя !
http://slavka-kozareva.blogspot.bg/2014/08/blog-post_97.html
Нареждам си 3 купички:
1-та с брашно
2-та с разбитите яйца и мляко
и в 3-та галета ,нека да е по големичка
Но преди това пълня пиперките с парченце кренвирш и парченце сиренце.
 Кренвирша го режа на 2 или на 3 ,и после пак на 2 или 3 но по дължина.
И следва най-приятната част: Работа с ръцете.
Пълните пиперки се овалват първо в брашното,после в яйцето и накрая в галетата.
Днес точно ги започнах и си помислих ,че ММ не ми е звънял .И в този момент.......хи хи хи хи ,звънна ми телефона.
Но както споделих ,този път не пържих ,а ги пекох !
Нареждах ги в тава ,и полях с малко олио . Тавата ми бе с керамично покритие и затова не я мазах с мазнина , Ако ползвам обикновена тава ,няма да ги поливам с мазнинка ,а ще намажа тавата.
И веднага ги поставих в предварително загрята фурна на по горна степен на решетката. Пекох до готовност !
Останаха ми 3-4 парченца кренвирши ,и ги панирах и тях !



неделя, 13 септември 2015 г.

Любимата торта на моето семейство !

Даааа,много често показвам сладкиши и торти които ги правя без печене! А най любимата ни е обикновена бисквитена торта !!!

Това е положението ! Мислех да правя нещо друго ,но синът ми (който е при нас) каза ,че иска крем -от този който харесва . Това е крем Ванилия ! Ето го :
http://slavka-kozareva.blogspot.bg/2014/08/blog-post_47.html
В този линк който пуснах е описано подробно как го правя ! Той е всеизвестен ,не съм го измислила аз ,но така аз го приготвям .
Приготвянето на бисквитената торта ми е винаги различен . Тази бе наредена направо в стъклена тавичка .
И като декорация използвах бисквитки .Използвах чаени -с дупка и без дупка !
Такаааа,а сега следва и парченце от самата торта ! Но тук идва изненадата !
Парченце няма . Защото бе начената на 3тата минута след като я сложих да се охлади и да стегне !
Хи хи хи хи ,още докато чух ,че синът ми се размърда (беше си полегнал ) ,усетих какви ще са последиците ! Ама няма значение ,нали все пак готвя за тях !
Добре ,че направих поне няколко снимки !
А тук пускам линк  с различни варианти на торти :
http://slavka-kozareva.blogspot.bg/search/label/%D0%A2%D0%9E%D0%A0%D0%A2%D0%98%20%D0%98%20%D0%A1%D0%9B%D0%90%D0%94%D0%9A%D0%98%D0%A8%D0%98%20%D0%91%D0%95%D0%97%20%D0%9F%D0%95%D0%A7%D0%95%D0%9D%D0%95%20%21




събота, 12 септември 2015 г.

Спагети !

В предната публикация на спагети описах подробно как ги правя. Но тези ги направих по бързичко ,без измиване със студена вода !

Понякога искат нещо топличко,а времето захладня ,а и коментирахме с Кремена Русева (на лични) ,че няма нужда от това изплакване. Пък и изяждат се веднага!
Ето какво използвах този път:
  • кайма-околко 200-300гр
  • лук 1 средна глава-може и зелен
  • подправки -сол,червен пипер .Други пикантни подправки не слагам ,заради мъжа ми ,че е зле със стомаха .
  • олио 2-3с.л. 2-3 клонки магданоз
  • домати
Този път не правих отделен сос а всичко бе заедно. Докато правих плънката ,добавих доматите и направих сос с плънка !
Слагам лука и каймата ,и веднага слагам олиото,малко сол. Наливам една ч.ч вода и разбърквам сместа . Бъркам от време на време за да стане на малки бучки !
Добавям доматите и готвенето продължава. Допълнително мъжете си прибавят лютеничка или някакви други сосове !
Ако са вече сварени спагетите , към соса прибавям вода от варенето им .
А когато ги варя винаги слагам сол ,за да се овкусят по добре !
Тогава трябва да се внимава със солта към плънката и соса !
Това са едни спагети с шунка ,маслинки и сос ,които съм забравила да покажа !

Тези си ги прави синът ми -не е качествена снимката ,но трябва да уважа труда му !
Те мисля ,че са само със саламче и зеленчуци !
И  една заигравка ,за която бях предизвикана от Снежана Костова в групата ми "Кулинарни фурии" !  https://www.facebook.com/groups/361032944008194/



неделя, 6 септември 2015 г.

Пълнени пиперки с млечен сос !

Отново пълнени пиперки по желание на моя мъж ! Никога няма да ни омръзнат ! Аз съм описвала как ги правя . Тези са последните !
Няма да изпадам в подробности за това как ги правя ! Тук съм описала подробно как ги правя : http://slavka-kozareva.blogspot.bg/2014/07/blog-post_46.html
Ще обясня как приготвям соса ! Като станат готови пиперките ги изваждам в подходяща купа или тавичка. към останалия сос,добавям разбити:
2жълтъка
1/2 коф. кисело мляко или 1ч.ч. прясно мляко
2с.л. брашно
разбивам хубаво и добавям към соса с непрекъснато бъркане. Връщам във фурната да поври 2-3 мин. Може тавата да се сложи и на котлона ,но трябва да се бърка !
А самите пълнени пиперки може да се полеят със соса !


Вкус от миналото - "Ябълково карамелен сладкиш " !

Този сладкиш съм го правила ,преди 25 години ! Правила съм го с дюли . Но днес го направих с ябълки. невероятен сладкиш с вкус на карамел. Аз не съм фотографка и снимките ми не са с голямо качество . И все пак искам да ви го представя този сладкиш !



Какво е  необходимо :
за карамела :
1ч.ч. захар
За блата:
5 яйца
1 ч и 1/2 захар- може и да се пропусне 1/2 ,ако не сте по сладкото
6-7 с.л. вода
2 пълни ч.ч. брашно + 1 пакетче бакпулвер
6-7 с.л. олио
ванилия за аромат
2 средно големи ябълки
3-4 с.л. мед-не е задължителен
2с.л. кокос -по желание
 2-3 с.л. пудра захар за поръсване
Понякога слагам канела,джинджифил орехи и аромати които харесваме !
Разбивам с бъркалка.Може разбира се и с миксера. Смесвам продуктите по реда на изброяването им. Първо яйцата със захарта и водата ,докато се разбие хубаво захарта. после олиото и останалите продукти !Водата не е нужно да е топла , но ако искате по бързо да се разбие захарта може да е топла водата . Добавям олиото и останалите продукти !
През това време карамелизирам захарта , директно в тавата във фурната. Искам да подчертая ,че във фурната захарта се карамелизира много бързо ,особено във фурната !  


Може захарта да се карамелизира отделно и допълнително с излива в тавата! Тогава  се нареждат ябълките . Този сладкиш съм го правила с дюли. А сега реших да го направя с ябълки.
Пече се в предварително загрята фурна,до готовност. Аз пека първо на долно,на най ниската степен на решетката. Проверям с клечка за готовността . Ако е суха значи е готово. Ако има нужда включвам за 5-10 мин.на двете степени на градусите -долно и горно ,като температурата да не е много висока.Пека на 180-190гр.


Тук сладкиша вече е обърнат! Не чаках да изстине напълно . Преди да го обърна го намазах с мед ,а той от топлината се разтопи и попи в блата !


Като го обърнах пак намазах с мед и изчаках да изстине за да поръся с пудра захар.
А карамела и меда е попил в сладкиша и става сочен. Не сгреших ,че го направих !

А последния път ,в блата сложих -канела 1с.л. ,2-3с.л. мед,4-5 с.л. смлени орехи и джинджифил !
А ето това  е след като обърнах сладкишчето  !
Нямам внуци все още за да го обират ,та го направих аз ! :) :) Когато се обръща сладкиша ,може малко да залепнат парченцата ябълки ,но това не е никакъв проблем . Внимателно ги отделих и сложих на мястото им !





петък, 4 септември 2015 г.

Пиле магданозлия "Йоли" !

Мммммм да ,пилето го нарекох "Пиле магданозлия Йоли" .Защо ли? Защото е по нейна рецепта! Нищо не измених,само начина на приготвяне ! А неща които съм видяла или ми ги е казал някой ги наричам на негово име !

Продукти:
Пилешко месо-аз ползвах 2 цели бутчета и двете крилца !
Лук-1 и 1/2 средно големи глави лук
3-4 скилидки чесънче
2 малки домата
1/2ч.ч. бяло вино
Сока от 1/2 лимон-но следващия път ще сложа по малко
Сол- тук мааалко се изложих ,че ми стана леко солена. Но замазах положението като направих повечко сосче.Нека да е не повече от 1ч.л. ,но не пълна !
Магданоз-поне 2 връзки
черен пипер-1-2 щипки ,но аз ги пропуснах
Кисело мляко-1/2 ч.ч.
2с.л. брашно
Жълтък от 2 яйца
1с.л. олио
1с.л. меко масло
Чашата с която меря е от 250мл !
И така . Аз запекох пилешките бутчета и крилцата с няколко капки олио. Не пържих ,защото  съпругът ми не е добре със стомаха и нищо не запържвам. В много редки случаи.
Първо запекох бутчетата (докато ги запичах поръсих с 1-2 щипки сол)и като бяха готови добавих лъка и чесъна и маслото . Налях веднага виното,сока от лимона
 и 1/2 ч.ч. вода. когато бе готово пилешкото (познава се като се оголят бутчетата) добавих магданоза и тъй като бе извряла малко от течността долях още 1/2 ч.ч. вода.

 Направих и сместа от киселото мляко ,жълтъците и 2-те с.л. брашно . Добавих я към ястието с непрекъснато бъркане. Видя ми се леко гъстичко ,а като изстине щеше да сгъсти още малко ,та добавих още 1/2 ч.ч.водичка.С кашицата добавих и доматите нарязани на кубчета !
Не сбърках като се доверих на Йоли ! Много ми хареса ! Така ,че опитайте- ще ви хареса !

Държа да споделя вкуса на ястието ! Вкусно беше ! Но ,има едно НО , Имаше някакъв горчив вкус . Смятам ,че това бе от лимона който вря в ястието ! Веднаж при някакво ястие пак така ми се получи ,но бях забравила. Макар че измих лимона хубаво,дори с гъбичка.
Следващия път ще го направя по друг начин -няма да сложа лимона ,а само сока ! Понамръщи  се от вкуса на лимона и магданоза ,мъжът ! А аз много го харесах !
 Но като направя отново,ще го опиша ! 

 Исках да пусна линк с нейният вариант ,но не мога да го копирам . Но имам списък с блогове и можете като влезете в блога да потърсите оригиналът !

сряда, 2 септември 2015 г.

Сладко от сини сливи !

Няма много за обяснение . Ето го сладкото от тази година !
Продуктите тази година бяха:
сини сливи -10кг
 захар-3 кг
канела 2ч.л.
индрише 6-7 листа
За разкош може да се добавят запечени орехи в бурканчетата !
Ето и линк как го правя ,за да не се повтарям - http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/09/blog-post_10.html
Ако не сте опитвали препечна намазана филийка с масло ,сладко от сини сливи и сиренце-опитайте ! Мнооого е вкусно !


Салата " Славена"

Салатата която ще покажа я измислих докато решавах какво ще се вечеря ! Все още е горещо ,а в горещините ние наблягаме на салатите.Салатата е от печени зеленчуци ,които ги има целогодишно . И дори зимата може да се хапва.
 Много е лесна и вкусна  ! Нужни са следните зеленчуци :
Патладжан-0.500кг ,печен във фурна или на грил тиган
Пипер около 0.500кг или 10-на печени и обелени червени пиперки ( може и зелени)
Лук-3-4 средно големи глави
Домати- 3-4 , по възможност по твърди
Чесън-4-5 скилидки,обелени
Подправки:
Магданоз-3-4 стръка
Сол-1ч.л.
Оцет (аз ползвах Балсамико)- 2-3 с.л.
Олио-3-4 с.л. (може и зехтин,но аз лично не го харесвам)
Патладжанът ми бе печен и обелен .Мислех да го замразявам ,но реших да направя салата с него. Може да се опече на грил тигна или обикновен ,но тогава трябва да се осоли и да престои 30мин поне!
И така след като са готови патладжана и пипера (аз съм се запасила и за зимата ) ,се подготвят останалите зеленчуци . А те стават бързо. Лукът се реже на шайби,чесън си е цял,а доматът също на по дебели парчета .Нареждам в загрят тиган ,капвам няколко капки олио,поръсвам с1-2 щипки сол директно както са в тигана .
Тъй като моят патладжан си бе опечен и обелен ,имах обелени пиперки ги нарязах. Нарязах опеченият лук и чесън.

Опечените домати ги обелих и нарязах на кубчета. Смесих всичко в купа ,овкусих и това е всичко ! Магданозът го режа при поднасяне ,защото синовете ми не обичат зелении !
Салатката ,може да е поднесе с печени кротони,може просто да се пекнат хлебни трохи,да се поръси със сусам или някакви ядки. Или просто с печена филийка !