Кой не иска да приготви ястията си бързо? През деня варих лютеница ,а ми се искаше да направя нещо сладичко. Намираха ми се бисквити ,а домашно сладко винаги имам .
Смесих 4 с.л. меко масло с едно бебешко бурканче сладко ,добавих и 2 с.л. мед.разбърках хубаво и добавих 3с.л. сухо мляко . Прибавих и 4с.л. кокос.
Слепих бисквитките (моите бяха без дупка). Намазах леко отгоре и поръсих с цветен кокос.
понеделник, 31 август 2015 г.
неделя, 30 август 2015 г.
Лютеница-царицата на зимнината !
Тази година последния ден от август на 2015г. правя лютеница ! И четиримата я обичаме ! Тази година реших,а и тримата ми мъже поискаха да направя класическия вариант на лютеницата. Само от пипер,домати патладжан и малко подправки !
От години я правя в апартамента ни ,а не на село на огъня ! Тази година реших да я направя в тава във фурната. Както си правя сладката и имам баялдата !
Количеството на зеленчуците бе доста ,та я варих на два пъти ! Споменах варя защото тя се вареше . Включих фурната на долен реотан и лееекинко клокочеше лютеницата ! Ето какви продукти използвах:
25-30 кг пипер
8л доматен сок
3-4 кг патладжан
1/2 ч.ч. олио
подправки-сол,мед ,черен пипер,кимион-смлени. За магданоза бях предупредена да не слагам ! :) :) Както и черният пипер на зърна !
Доматите ги сгъстих на котлона като им сложих 2с.л. сол.
След като смлях пипера и патладжана (опечени и обелени),разделих сместа на две ,защото не се събира в тавата цялото количество.
Към пипера в тавата добавих 7-8 черпака ( това е една ч.ч. от 250мл) доматен сок . Добавих 4 пълни с.л. мед и 2 с.л. сол. Добавих и по 1/2 пакетче кимион и черен пипер.
Сложих във фурната и включих на 240гр на долен и горен реотан . Докато бе включена на 2 реотана фурната наблюдавах често. След около 30мин включих само на долен реотан и намалих на 180гр.
Като поизвря част от течността добавих олиото -1/2 ч.ч. не повече ,защото ние не обичаме мазно !
Варенето на лютеницата стана за около 2-2 и половина.После насипвам в бурканчета и ги заварявам за около 15-20 мин !
Не сложих всичкият доматен сок и направих 2 бурканчета и една бутилка кетчуп . Варих сока до пълното му сгъстяване ,добавих малко олио,подправки.
А това е линк към описанието на лютеницата от миналата година ! http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/08/blog-post_25.html
От години я правя в апартамента ни ,а не на село на огъня ! Тази година реших да я направя в тава във фурната. Както си правя сладката и имам баялдата !
Количеството на зеленчуците бе доста ,та я варих на два пъти ! Споменах варя защото тя се вареше . Включих фурната на долен реотан и лееекинко клокочеше лютеницата ! Ето какви продукти използвах:
25-30 кг пипер
8л доматен сок
3-4 кг патладжан
1/2 ч.ч. олио
подправки-сол,мед ,черен пипер,кимион-смлени. За магданоза бях предупредена да не слагам ! :) :) Както и черният пипер на зърна !
Доматите ги сгъстих на котлона като им сложих 2с.л. сол.
След като смлях пипера и патладжана (опечени и обелени),разделих сместа на две ,защото не се събира в тавата цялото количество.
Към пипера в тавата добавих 7-8 черпака ( това е една ч.ч. от 250мл) доматен сок . Добавих 4 пълни с.л. мед и 2 с.л. сол. Добавих и по 1/2 пакетче кимион и черен пипер.
Сложих във фурната и включих на 240гр на долен и горен реотан . Докато бе включена на 2 реотана фурната наблюдавах често. След около 30мин включих само на долен реотан и намалих на 180гр.
Като поизвря част от течността добавих олиото -1/2 ч.ч. не повече ,защото ние не обичаме мазно !
Варенето на лютеницата стана за около 2-2 и половина.После насипвам в бурканчета и ги заварявам за около 15-20 мин !
Не сложих всичкият доматен сок и направих 2 бурканчета и една бутилка кетчуп . Варих сока до пълното му сгъстяване ,добавих малко олио,подправки.
А това е линк към описанието на лютеницата от миналата година ! http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/08/blog-post_25.html
неделя, 23 август 2015 г.
Имамбаялда !
Имамбаялда правя и за зимата -в бурканчета ! Днес правя по желание на малкия син ! Ей така за хапване. Аз обаче както съм писала за него в категорията зимнина,не пържа патладжана ,а ястието го пека във фурната и не слагам много мазнина.
Без много предисловия ще опиша как го направих. Използвах следното количество зеленчуци :
После след като нарязах останалите зеленчуци ги поставих в тава . Полях с доматите ,полях и с олиото,разбърках и сложих да се пече !
Вода не сложих заради доматите ,защото използвах тяхната течност !
Искам да уточня ,че добавих към доматите- 1/2с.л. сол, оцета и захарта !
След като е почти готово ,най-отгоре наредих белени нарязани на кръгчета домати . Пекох още около 15 минути и изключвам фурната !
Докато го опиша тавата вече е празна ! :) :) Но вижте готовото ястие :
От тези продукти излизат 4-5 порции .
А ястието може да се ползва и като гарнитура.За да не повтарям публикациите си ще добавя като пояснение ,че по този начин пека в по голяма тава имамбаялдата за зимата ! Като е готово ястието ,насипвам в бурканчета и ги заварявам 20-30мин !
Без много предисловия ще опиша как го направих. Използвах следното количество зеленчуци :
- 3 големи патладжана
- 4-5 средно големи глави сух лук
- 2 зелени пиперки
- 3 моркова
- подправки - 10-15 зърна черен пипер;3-4 зърна бахар;2 листчета дафинов лист. Сол-1и 1/2 с.л. сол (и все пак нека е на вкус солта) ; 5-6 с.л. олио; 2 с.л. оцет; 2с.л. захар.
- 2-3 ч.ч. (от 250мл) обелени и нарязани домати .
- 1 с.л. червен пипер
- 6-7 нарязани скилидки чесън
После след като нарязах останалите зеленчуци ги поставих в тава . Полях с доматите ,полях и с олиото,разбърках и сложих да се пече !
Вода не сложих заради доматите ,защото използвах тяхната течност !
Искам да уточня ,че добавих към доматите- 1/2с.л. сол, оцета и захарта !
След като е почти готово ,най-отгоре наредих белени нарязани на кръгчета домати . Пекох още около 15 минути и изключвам фурната !
Докато го опиша тавата вече е празна ! :) :) Но вижте готовото ястие :
От тези продукти излизат 4-5 порции .
А ястието може да се ползва и като гарнитура.За да не повтарям публикациите си ще добавя като пояснение ,че по този начин пека в по голяма тава имамбаялдата за зимата ! Като е готово ястието ,насипвам в бурканчета и ги заварявам 20-30мин !
петък, 21 август 2015 г.
Спагети с доматен сос !
От време на време хапваме спагети ! Нямам претенции ,че съм майсторка в готвенето въобще,а да не говорим за спагети ! Стремя се да готвя така ,че да е вкусно за семейството ми . Провали -имала съм . И не мисля че е срамно да си признае някой грешките !
Признавам си ,че в началото не правех вкусно спагетите. По точно е да кажа варенето им. Много подценявах това ,че им трябва малко варене и най вече охлаждането им с вода веднага !
Ето ги днешните спагети :
Не съм открила топлата вода -както има народна приказка,но ще кажа как ги приготвям. Първо си приготвям плънката.
Аз не запържвам . Ееее,има случаи когато го правя,но ако има възможност го избягвам. Тук майсторите могат да ме критикуват,но ви уверявам ,че приготвена и по този начин каймата пак е вкусна !
Добавям гъбите и пипера ,и готвенето продължава около 5-7 минути. Магданоза слагам след като съм свалила от огъня
Изсипвам плънката в купа :
В същия съд веднага правя доматеният сос. За него използвах малко продукти:
Мислех да пасирам ,но нямах време.
Докато приготвях соса ,сварих спагетите. Сварих 1 пакет спагети. Сложих около 2-3 литра вода.
Спагетите ми бяха един пакет. Водата посолих с 1с.л. сол.
Преди време слагах олио във водата докато варих,така бях чувала за да не се слепват. Но вече не го правя.
Просто след като сложа спагетите ,поразбърквам и оставя да поврат 2-3 минути.
Оставям ги за 1-2 минути в горещата вода и тогава ги поливам със студена вода за да ги охладя! И след това ги слагам в купа !
Получиха се вкусни спагети !
Признавам си ,че в началото не правех вкусно спагетите. По точно е да кажа варенето им. Много подценявах това ,че им трябва малко варене и най вече охлаждането им с вода веднага !
Ето ги днешните спагети :
Не съм открила топлата вода -както има народна приказка,но ще кажа как ги приготвям. Първо си приготвям плънката.
Аз не запържвам . Ееее,има случаи когато го правя,но ако има възможност го избягвам. Тук майсторите могат да ме критикуват,но ви уверявам ,че приготвена и по този начин каймата пак е вкусна !
- кайма-околко 200-300гр
- лук 1 средна глава-може и зелен
- гъби
- 1 малък домат
- подправки -сол,червен пипер .Други пикантни подправки не слагам ,заради мъжа ми ,че е зле със стомаха .
- олио 2-3с.л. 2-3 клонки магданоз
Добавям гъбите и пипера ,и готвенето продължава около 5-7 минути. Магданоза слагам след като съм свалила от огъня
Изсипвам плънката в купа :
В същия съд веднага правя доматеният сос. За него използвах малко продукти:
- 2-3 средно големи домата
- червен пипер
- 2-3 с.л. олио
- сол на вкус
- захар-1-2 щипки
- 2-3 клонки магданоз
Мислех да пасирам ,но нямах време.
Докато приготвях соса ,сварих спагетите. Сварих 1 пакет спагети. Сложих около 2-3 литра вода.
Спагетите ми бяха един пакет. Водата посолих с 1с.л. сол.
Преди време слагах олио във водата докато варих,така бях чувала за да не се слепват. Но вече не го правя.
Просто след като сложа спагетите ,поразбърквам и оставя да поврат 2-3 минути.
Оставям ги за 1-2 минути в горещата вода и тогава ги поливам със студена вода за да ги охладя! И след това ги слагам в купа !
Получиха се вкусни спагети !
сряда, 19 август 2015 г.
БИСКВИТЕНА ТОРТА !
Да това е поредната бисквитена торта ! Много рядко правя торти с домашен печен блат ! А и моите мъже искат бисквитени торти ! А аз гледам да разнообразявам външният вид ! Тази я правих за Богородица ! Заедно с питката !
Нищо особено няма в правенето на тази ! Бисквити и течна сметана,и шоколад !
Това е парченце от тортата !
Нищо особено няма в правенето на тази ! Бисквити и течна сметана,и шоколад !
Това е парченце от тортата !
събота, 15 август 2015 г.
Питка за Богородица !
Много рядко правя питки ! Но няколко дена преди празника за Богородица бях решила да направя питка. Та тази питка я направих за здравето и благополучието на семейството ни !
аз не правя неща ако не съм ги опитала !
Ето я моята питка :
Такава питка за Тодороден донесе етърва ми ! Направо копирам рецептата както тя ми я даде !
Аз оформих три кръгли платки ,като между всяка ръсих със сиренето и кашкавала и мазах с масло !
После нарязах на триъгълници ,леко прегъвах острия край и нареждах стъпаловидно в тава.
Нямаше време за красотички ,та наредих по набързо парчетата ! Използвах идеята за нареждане на Кремена от питката и "Хаос" !
При другите си питки съм обяснявала ,че не обичаме сухите и твърди питки ! А за да е такава ,тестото трябва да в средно меко . Като почна да го замесвам ,най накрая добавям брашното постепенно ,и като спре да лепне,по точно казано да не остава смес по ръцете ми ,повече не добавям брашно !
След втасването в тавата и намазването с жълтък пекох до готовност ! Завих питката за 3-4 мин с кърпа !
аз не правя неща ако не съм ги опитала !
Ето я моята питка :
Bozhanka Kozareva Турска поача - Есма
3 яйца
2ч. чаши кисело мляко
2ч. чаши прясно мляко
1 кубче мая за хляб
1ч. л.захар , 2ч. л. сол
4с. л. олио
3 яйца
2ч. чаши кисело мляко
2ч. чаши прясно мляко
1 кубче мая за хляб
1ч. л.захар , 2ч. л. сол
4с. л. олио
100г масло + 3-4 с.л. олио
1кг и 1/2 брашно - може да отиде и по малко или малко повече ,зависи от яйцата и от мерките на чашите . Моите чаши са от 250мл .
Аз добавих 50 г кашкавал и 100г сирене. Настъргах ги предварително .
Замесва се средно меко тесто, което се оставя да втаса. Предварително разтопяваме 100гр. краве масло + малко олио. От готовото тесто късаме топки ( ръцете топим в разтопеното масло), разпъваме като за мекици, подмазваме с маслото, навиваме, усуквайки и връзваме на възел. Така до края нареждаме тавата. Остава се да втаса. Намазваме с 1 жълтък, 1с. л. олио и ½ л. кисело мляко. Пожелание поръсваме със сусам.Поливаме с останалото масло.Тавата е с диаметър – 32-33см. Пече се в предварително загрята фурна- 50 мин. само отдолу на 170 градуса, после отгоре 10 – 15 мин. докато се зачерви.
Замесва се средно меко тесто, което се оставя да втаса. Предварително разтопяваме 100гр. краве масло + малко олио. От готовото тесто късаме топки ( ръцете топим в разтопеното масло), разпъваме като за мекици, подмазваме с маслото, навиваме, усуквайки и връзваме на възел. Така до края нареждаме тавата. Остава се да втаса. Намазваме с 1 жълтък, 1с. л. олио и ½ л. кисело мляко. Пожелание поръсваме със сусам.Поливаме с останалото масло.Тавата е с диаметър – 32-33см. Пече се в предварително загрята фурна- 50 мин. само отдолу на 170 градуса, после отгоре 10 – 15 мин. докато се зачерви.
А това е питката която направи етърва ми за Тодоровден!
При моята разликата е ,че аз не поръсих със сусам ! Питката е много вкусна и мекичка . Ако случайно остане за следващия ден ,пак си е мекичка !После нарязах на триъгълници ,леко прегъвах острия край и нареждах стъпаловидно в тава.
Нямаше време за красотички ,та наредих по набързо парчетата ! Използвах идеята за нареждане на Кремена от питката и "Хаос" !
При другите си питки съм обяснявала ,че не обичаме сухите и твърди питки ! А за да е такава ,тестото трябва да в средно меко . Като почна да го замесвам ,най накрая добавям брашното постепенно ,и като спре да лепне,по точно казано да не остава смес по ръцете ми ,повече не добавям брашно !
След втасването в тавата и намазването с жълтък пекох до готовност ! Завих питката за 3-4 мин с кърпа !
сряда, 5 август 2015 г.
Пържени чушки с млечен сос !
Това ястие става бързо! Еееее,ако е опечен пипера предварително. Аз често прибягвам към този начин на приготвяне на пипера. Но млечния сос за първи път го правих ! Определено ни хареса и често ще се прави!
Често използвам млечен сос,но за пържен пипер за първи път ! Правила съм млечен сос ,когато правя пълнен пипер с кайма и ориз ! Но Ралица Николаева показа тези чушки в групата ми "Кулинарни фурии ,и аз веднага ги направих !
След като опекох и обелих пипера,го набрашних и изпържих.При последното изпържване(пържих го на два пъти ), добавих нарязани скилидки чесън.
Прехвърлих всичкия пипер в тигана ,поръсих с сол на вкус,малко червен пипер. Налях прясно мляко.
Но не прецених ,че от брашното соса ще се сгъсти ,та добавих още ! Не съм слагала допълнително брашно.просто брашното в което се овалват чушките е напълно достатъчно !!! Поръсих с магданозче и малко сиренце !
Не пиша мерки и количество ,защото всичко бе "на око" !
Подправките са по желание !
Често използвам млечен сос,но за пържен пипер за първи път ! Правила съм млечен сос ,когато правя пълнен пипер с кайма и ориз ! Но Ралица Николаева показа тези чушки в групата ми "Кулинарни фурии ,и аз веднага ги направих !
След като опекох и обелих пипера,го набрашних и изпържих.При последното изпържване(пържих го на два пъти ), добавих нарязани скилидки чесън.
Прехвърлих всичкия пипер в тигана ,поръсих с сол на вкус,малко червен пипер. Налях прясно мляко.
Но не прецених ,че от брашното соса ще се сгъсти ,та добавих още ! Не съм слагала допълнително брашно.просто брашното в което се овалват чушките е напълно достатъчно !!! Поръсих с магданозче и малко сиренце !
Не пиша мерки и количество ,защото всичко бе "на око" !
Подправките са по желание !
Абонамент за:
Публикации (Atom)