понеделник, 30 март 2015 г.

Курабийки-пурички с локум!

Курабийки които оформих като пурички пълнени с локум!!!!  Тестото е класическото ,като понякога добавям разни аромати ! Тези са от миналият Великден!
  • 1 ч,ч, маз ,или 1п.масло -а може и смесено
  • 1 ч.ч.захар
  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко + 2 щипки сода
  • 1 пакетче амонячна сода което погасям в 1с.л. оцет. Не питайте защо,така са ми казали!
  • ванилия ,локум за плънка,може и малко лим.корички и малко лим.сок,или портокалови
  • брашно около 700-800г
 .Аз добавих портокалови корички ,ванилия,капачка ром. Чашата ми е от 250мл. Мазта я разтапям и я добавям към разбитите яйца и захар и кисело мляко ,като в млякото слагам 2-те щипки сода ,а амонячната сода я погасям с малко оцет и прибавям към разбитите продукти. Замесва се средно-твърдо тесто ,което разточих кръг с дебелина около 3 мм ,нарязах на триъгълници и сложих парченце локум ,завих и пекох . 
Веднага след опичането се поръсват с пудра захар ,или преди да се опекат се потапя горния край в кристална захар !

неделя, 22 март 2015 г.

Задушено свинско месо с червено вино !

Заедно с карамелизирания лук направих и това месо ! Пепи ,го пържи ,но на ММ му пазя стомаха. И много рядко пържа , Дори кюфтета ги пека в тиган ,или във фурната !
Аз често използвам вино като пека месо ,или правя някакво ястие за което може да се ползва вино !
Месото го мариновах с:
  • 1/2 ч.ч. червено вино ( може и бяло)
  • 1 ч.ч. вода
  • малко соев сос -около 2с.л. 
  • сол на вкус- но не много
Не ползвах други подправки . Държах го около 1 час в марината и като загря тигана сложих месото ,и тъй като ползвах тигана от карамелизирания лук,бе  останала малко мазнина добавих 1-2 с.л. олио.
Задушавах с капак . Ние обичаме месото да е крехко и задушавах на бавен огън . След като извря течността.Извадих месото с решетеста лъжица и сложих в купа с капак за да се запази топло. Ето порцийка с месото ,карамелизираният лук,и малко ориз.
Направих и сос. Към останалия сос от месото добавих вода 1и 1/2ч.ч.вода ,1,2 ч.ч. зелен лук,1 скилидка ситно нарязан чесън ,щипка ,две сол.Като завря водата добавих кашица направено от 2 с.л. брашно ,и 2 с.л. сухо мляко . Бърках с бъркалка докато се сгъсти до нужната гъстота . Ето го сосчето :

 



Карамелизиран лук !

Днес правих две неща които взаимствах от Пепа Стоева ! Пепи, щастлива съм ,че те познавам ,макар и виртуално ! Използвах нейният начин да направя карамелизиран лук !

Синовете ми го харесаха ,но нали си познавам хората ,аз не смесих месото с лука ! Ето как го направих и какво е необходимо :
  • Лук -около 500г ,или 5-6 средно големи глави
  • масло -2 с.л. + 2с.л. олио
  • сол на вкус
  • 1/2 ч.ч. вино -мислех да ползвам бяло ,но сложих червено както е на Пепи .
  • 1ч.л. мед (захар)
  • Аз сложих и малко вода ,приготвих 1/2 ч. ,но не я използвах всичката
Първо нарязах лука ,и тъй като бе голям ,го рязах на полумесеци. Посолих го малко и го "поразроших " да се отделят парчетата.
Сложих в тиган маслото и олиото и като загря добавих лука.
Използвах тиган ,който няма капак !  Но наистина няма невъзможни неща ! Направих си "капак" от алум. фолио.
Прегънах краищата и ето капак ! Като сложих лука ,добавих и още сол, около 1 равна ч.л. Като извря течността която лука си пуска ,добавях виното и водата по малко ,на няколко пъти. При последното добавяне на течност ,сложих и лъжицата мед. Като остана на мазнина ,го сложих в подходяща чиния и докато е топъл ,настъргах малко кашкавал ! Това ми дойде като идея на момента !
Синовете ми много го харесаха ,но ММ не обича "изчанчени"вкусове както ,той се изразява ! Та трябваше да смеся лука с месо ,но добре ,че не съм го направила !
Не мога да пропусна ,и да не покажа оригиналът ,който ме вдъхнови !
http://pep-4o.blogspot.com/2011/12/blog-post_08.html

събота, 21 март 2015 г.

Ориз с кайма !

Често прибягвам до това ястие ,защото става лесно и бързо ! Бързо,бързо,колко да е бързо? Около 30-40 мин.
И това ястие не можах да снимам порция ! :) :)
Имах малко каймица .
 А имах и замразен зелен лук.
Замразени гъби
Замразени пиперки
Каймата не я пържих . Направих я както я правя за мусака. Сложих я в дълбок тиган и налях 1 чаша вода и я разбърках да стане на гъста каша .
Тогава добавих мазнина -4-5 с.л. Веднага добавих и гъбите. Задушавах около 7-8 мин. ,и добавих ориза .
Ако сложа 1 чаша ориз ,слагам 3 чаши вода ! Но водата я добавях постепенно ! Нямах бяло вино ,иначе щях да сложа 1/2 ч.ч. . Когато добавих 3-тат чаша вода ,добавих зеленият лук и пипера. Дори и да са пресни ,пак ги слагам накрая ,за да не се кашнат ! Тогава добавих и 2 с.л. сухо мляко ,защото нямах прясно ! Често ползвам мляко вместо сметана ! По леко е и вкусно ! Подправки ,разбира се има ! Те са по желание !

Домати с ориз !

Единият ми син поиска само домати с ориз ! Но това бе миналата седмица ,а сега ми остана време да го покажа ! А моя мъж не обича ! Ама кой го пита ! Направих ! И то няма много за обяснение ! Дори не успях да снимам порция ,но ще  покажа .
Стана за около 30мин. Продуктите ми са на око ! Понякога така готвя ! И като ми се каже каква е мярката .... :) :) Аз си имам чашки и купички които само тях ползвам .
Та ,нарязах 2 средни глави сух лук и го запържих в олио като добавих и малко сол. след 1 -2 мин. добавих ориз .
И все пак ще уточня !
Ползвам чаша от 250мл . Напълних 1 чаша и 1/2 с ориз ,измих преди да го добавя към лука.
След като се "оцъкли " :) :) добавих 1чаша домати консерва ,разбърках .
А водата е 3 чаши ,като мярката за водата е тази от ориза. Но не я добавих веднага ,а по малко , на части !
Варих до готовност на ориза.Оставих го мааалко воднист ,защото така го искаха !

петък, 20 март 2015 г.

Фалшив крем карамел !

Показвала съм крем карамел ,но за първи път го описвам ! То е лесно и бързо . Не е като истинския ,но става като крем някакъв !
Продуктите са:
прясно мляко 1 литър (аз ползвах -700мл)
6-8 яйца( за 700мл ,ползвах 6 яйца)
посладител -течен ,като мярката ми бе капачката на шишенцето-1 капачка
аромат-ванилия ,а аз харесвам канела и си слагам
Обърква се всичко хубаво .

И се налива в тава. Може и във формички ! Поръсих малко канела и пекох ,до готовност.
 Ако се внимава с печенето няма да се получат шупли !

 Но аз го хапвам и "аериран " (на шупли ) !




Крем карамел !

Мъжете обичат крем карамел !Направих "аериран " ! Отдавна не бях правила ,и ето ,че моя мъж си поиска за десерт крем карамел! Еее,то беше днес ден на крем карамела ,след снощното фиаско в "Мастър шеф" Аз почти не го гледам ,че изобщо не ми харесва !
Всеки знае как се приготвя ! Аз го правя вече в тавата ,а не в купички !
Продуктите ми са :
1 литър прясно мляко
1и 1/2 ч.ч. захар
7-8 яйца
ванилия за аромат
1/2 ч.ч.
захар за карамела
Разбивам яйцата със захарта ,като добавям по малко мляко . Искам да уточня ,че ако е домашно млякото е хубаво да се свари предварително и тогава може захарта да се добави за по лесно разтваряне . Ако е варено млякото се изчаква да се охлади и се прибавят тогава ,разбитите яйца!
А в случая ,аз ползвам купешко ,днес бе на "Верея". Може да разбиете яйцата с миксер ,или на ръка .
След това карамелизирах 1/2 ч.ч. захар и налях карамела в тавата .



 Веднага след това изсипах сместа от яйцата ,млякото и захарта !
Пекох на вентилатор на 160гр., като тавата я сложих по средата. А може и да се сложи в друга тава със вода . Ако държите да се получи перфектен ,без шупли , трябва да се внимава с печенето.Просто ,трябва да се наблюдава да не завира !
Ние си го обичаме и на шуплички ! Или както вече е известен "аериран "!

четвъртък, 19 март 2015 г.

Кебап в кесия - (пакет от хартия) !

Аз го нарекох -Кебап в кесия ! Благодарна съм ,че в групата на "Кулинарните фурии " се създаде едно местенце ,където освен ,че споделяме всекидневната си храна за нашите семейства ,споделяме своите радости ,ииии понякога неуспехи ,но и спокойно искаме съвети ,без да има опасност някой да отправи обиди !
Отплеснах се доста . Това ястие го показа Снежа Костова . И веднага реших да го направя ! Ето го моят вариант :

Обачееее, реших да се поровя малко и изобщо не се учудих ,че ми излезе рецепта на Пеп4о -"Храна за моите канибали" . Не я познавам лично ,но се оказа ,че с моя мъж са от един край . Имах честта да се запозная в кулинарните групи които посещавах ,преди да направя ,моята ! И ето нейният вариант ! А той е с глиганско месо ! Не се учудвайте ,тя си има ловец !
http://pep-4o.blogspot.com/2013/02/blog-post_13.html
 Какво използвах : Четох ,че трябвало да бъде с агнешко ,че е такъв оригиналът,ама няма да досаждам в обяснения  ! Еее,да ама не ! Аз импровизирах :
  • Месото ми е свинско-имах и колкалчета ! Около 0.500кг
  • Зеленчуци- сух лук,малко праз,3-4 средни картофа,3-4 бейби моркова(те са ми замразени ,но са истински-домашни) ,малко замразени пиперки и малко гъби.
  • Подправки -не ги пиша ,защото всеки си има вкус
  • сол на вкус и олио,около 5-6 с.л. 
  • 1/2 ч.ч. бяло вино и 1/2 ч.ч. вода
Рядко запържвам ,но този път запържих всичко по -малко. Започнах първо с месото. Запържих го до леко зачервяване и го извадих.

После запържих сухият лук с морковите и гъбите. Преди да ги извадя и тях ,добавих праза. И след като ги извадих сложих картофите.
След това върнах месото със зеленчуците и добавих течностите -водата и виното!

Приготвих си тава ,в която да сложа пакета (кесията,фишека ) в който сложих месото със зеленчуците ! Направих малко сложно пакета ,но пък се получи хубаво.

Първо си отрязах едно парче от домакинска хартия и прегънах на две !
 После ,макар че дъното бе цяло ,прегънах 2 пъти ! Прегънах по същия начин и страничните краища ,но с 3 прегъвки .

Двата долни ъгъла прихванах с кламери
Сложих пакета в тавата ,и отворих внимателно пакета и насипах сместа . Сипвах я с решетка и не сложих соса ,но следващия път ще го сложа . Опасявах се да не изтече ,но не изтече нищо ,така ,че винаги е хубаво като има сосче !
Пиперките както казах ми бяха замразени ,и тях винаги ги слагам накрая ,за да не се кашнат!
А тук за да го завържа с нещо използвах едни телчета с хартия ,които са от купешки пликове за печене ! Сложих пакета и пекох 40 мин . Но и 30мин ще са достатъчни ,защото месото ММ каза ,че е малко сухичко и препечено . Все пак за първи път го правя ,но се получи голяма вкусотия ! Горещо ви я препоръчвам! 

Ето как изглежда току що извадения пакет !

Тук направих разрез на кръст върху пакета ,и леко прегънах 4-те краища .
Естествено сервирах порцийка
А остатъка поднесох за допълнително в пакета !
Много идеи ще намерите в групата "Кулинарни фурии" ,не само от мен ,а и от всички ,които са в нея !












понеделник, 16 март 2015 г.

Шишчета -фантазия на фурна !

Днес реших ,че ще готвя свинско ! Реших да са шишчета . Но който си държи скарата -подарък от сватбата преди 30г. в кашон ,и не разопакована ,ще ги прави във фурната . Направих ги с налични продукти !

Какво използвах ?
  • Както се досещате -шишове са необходими ,а моите са обикновени дървени !
  • Свинско месо-около 500-600г
  • картофи около кг
  • гъби-200-300г
  • подправки на вкус
  • бяло вино 1ч.ч.
  • вода 1ч.ч. 
  • сол на вкус
Месото ,картофите (нарязах 3-4 на големи кръгчета),6-7 малки гъби( а може и повече) наръсих с подправки ,посолих ,налях мазнина 4-5 с.л. олио и обърках . полях с мааалко винце. Оставих да се овкусят около 20-30 мин.
После подготвих тава и нарязах останалите картофи и гъби и върху тях наредих готовите шишчета .Поръсих с малко червен пипер и мааалко сол .Полях ги с водата и останалото вино ! Сложих и фолио за да стане по бързо !

 Накрая сгъстих соса с малко брашно(1-2 с.л.) и суха сметана(1-2с.л.) ,разбити на кашичка. Заквасената сметана много рядко я ползвам ,използва, сухо мляко и слагам по 1-2 с.л. в кашицата която правя за сгъстяване на соса.Като върнах тавата ,изчаках да заври и изключих !
Ето и порцийка със сосче  !

неделя, 15 март 2015 г.

Поредната бисквитена тортичка и кремчета !

Според броя на публикуваните бисквитени торти всеки ще разбере ,че те са ни любими ! Как иначе ? От домашното по вкусно няма ! И то торта с домашен млечен крем !

Ето как правя крема ,останалото е фантазия !
http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/08/blog-post_47.html

Пълнени гъби със сосче !

Неделя е ! Но  за готвенето няма почивен ден ! Понякога зациклям и не мога да измисля ,какво да сготвя ! Идеите ми идват и като почна да си приготвям продуктите ! А сега го измислих докато пазарувах в Билата ! Но първата ми идея отпадна ,и се получи това ! Пълнени гъбки с млечен сос !
Няма по хубава снимка ,и порция ,защото без да искам я изтрих ! :) :)

  •  Гъбите бяха около 800грама. Отделих 4 за пълнене,а останалите ги нарязах.
  • нарязаните гъби ,с 2 скилидки чесън ,1 връзка зелен лук,малко праз и 3-4 бейби морковчета.
  • Всичко това заедно с малко сол и олио задуших ,и по някое време добавих  1/2 ч.ч. бяло вино . Задушавах около 2-3 мин . 
  • След това сложих сместа в тава и наредих целите гъби,напълних ги с пушено свинско месо . Настъргах малко кашкавал и поръсих малко сух девисил.
  • Пекох до леко зачервяване. В една ч.ч. вода добавих 1с.л. суха сметана и 1 с.л. сухо мляко,защото нямах прясно мляко. 
  • Сложих 1с.л. галета и 1 с.л. брашно ,налях сместа в тавата,нарязах малко масълце и отново върнах във фурната!
  • След като почна завира изключих и оставих на изключена фурна.  
  • Искам да уточня ,че след като върнах втория път включих само на долна степен градусите!




петък, 13 март 2015 г.

Скиачиатина (но фалшива ,по точно диетична) !

Скиачиатина -това ястие го видях от Нинка Караколева. Реших ,че мога да го пригодя за моят режим. Хареса ми много и като ми свърши диетата ще направя оригинала !
Ето го моят вариант !
Бързо и лесно става ! За блата използвах :
6 с.л. овесени и пшеничени трици(количеството е общо -3 овесени и 3 пшеничени)
2 яйца
2с.л. кисело мляко -няма набухватели
2с.л. извара
щипка сол
подправки-девисил,лют червен пипер,маточина
Обърквам сместа и изчаквам малко да поемат триците . Ако се сгъстят доста ,слагам маалко водичка.
 Приготвям си зеленчуците -тиквички(аз ползвах замразени ,но със пресни ще е по добре,защото ми се наложи да ги изстискам да махна водата) праз,краставички. Това ми са зеленчуците .Наредих ги върху сместа ,без да ги натискам и сложих да пека ,на най ниската степен на решетката,до зачервяване и до готовност !
Искам да направя едно уточнение ,че отдолу ми бе леееко влажна ,та следващия път ще пека първо отдолу и после ще включа и на горна степен !!!

Втората снимка ,всъщност ми е първата която направих ,но направих грешка ,че разстлах сместа до края на тавата ,защото все пак за сега си готвя без мазнина . Но с втората се получи ,а там си сложих и празче и краставички!

Гарнирах си ги с фалшивото ми сирене ,пресен праз и домат ! Ето как си правя фалшивото сирене : http://slavka-kozareva.blogspot.com/2015/01/blog-post_14.html
Естествено ще ви покажа и оригинала ! Но за да не си играя да обяснявам и да пиша направо давам оригинала !
http://zahorataipizite.blogspot.it/2015/03/blog-post_62.html


четвъртък, 12 март 2015 г.

Пилешки воденички със зеленчуци !

Диета ,диета ама аз не гладувам :) :) . Наготвих си пилешки воденички със зеленчуци.
Сложих си всички продукти в тенджера и варих до готовност на продуктите . Ето какво използвах:
воденички
домати консерва
зелен боб -замразен
морков -замразен
зелен лук-замразен
подправки
бамя-замразена
По желание може да се сгъсти с 1ч.л. царевично нишесте !

Паниран свински дроб !

Показала съм как пържа дроб ,но отдавна не бях панирала ,и затова нямам публикация.Дробът моя мъж не го обича готвен ! Скоро бе поискал ,и днес отидох и взех дроб. Ако имаше телешки и такъв щях да панирам.

Първо дроба си го нарязвам на тънки ивици,показала съм в публикацията за пържен дроб .
http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/08/blog-post_46.html
Дроба го накисвам в прясно или кисело мляко . Днес нямах прясно ,и затова използвах кисело мляко . Като нарязах дроба ,разбира се го почистих и измих , посолих леко . Сложих го в дълбока купа и добавих млякото,като преди това посолих млякото. То бе 1/2 кофичка. Добавих и вода ,за да се покрие дроба. Престоя така около половин час.
Ще разкажа за панировка която ползвам.
яйца-1 използвах
3-4 с.л. кисело мляко+2 щипки сода
брашно около 2-3 с.л.
посолих с 2 щипки сол
и малко черен пипер
Това е панировката .Ще се опитам да обясня гъстотата и- писала съм ,че са нужни 2-3с.л. брашно ,но гъстотата я регулирам ,не трябва да е рядка ,трябва да е по гъстичка за да може да се задържи на парчетата . Аз не използвам бира ,както някои ,защото не сме по бирата ,но който има възможност нека ползва . Стана червеничка ,от кръвта на дроба. прехвърлях си парчетата от "марината" в панировката. Почнах с две вилици ,но започнах с ръка . 
Този коментар го отбелязвам с червено ,за да се вижда ,но не е задължително да се прави. Изпържените парчета ги слагам върху домакинска хартия ,като я сменям периодично ,защото панировката поема мазнина и стават мазнички ,а хартията поема доста от мазнината.


Пържих ги в не силно загрята мазнина ,за да не останат сурови ,защото ние не сме по "аланглето" .И след изваждането ги слагам върху домакинска хартия !!!
Мъжът ми сподели ,че е чудесен ,сочен и вкусен !