Тази година в групата (Кулинарни фурии) коментирахме правенето на " къдрени" банички и баклави .
Баклавата я правя винаги по един начин ! Или наложена ,или навита на руло ,а тази година накъдрена с "точилката "от закачалка !
Използват се най дебелите куки за плетени или напречната част от старите дървени закачалки !
За баклавата използвам:
- кори за баница -(тези са на Бела ,защото с "Фамилия" не успях да накъдря корите ) ,използвах само 1 пакет
- смлени орехи ( ако ще се къдрят корите нека са по ситно смлени) ,2-3 бебешки бурканчета или 1 и 1/2 ч.ч.
- 3-4 с.л. кристална захар
- 1 с.л. канела
- 1 пак.масло ( разтопено за мазане на корите ,а може да се смеси масло и олио)
- кокос или шоколад за гарниране
За сиропа използвах захар и мед ,и една капачка ром : 300мл вода + 300г захар и 1 пълна ч.ч мед(250мл).
Поварих 5 мин. захарния сироп и добавих меда . Като започна леко да се сгъстява изключих ,а той като изстина се сгъсти !
А самите рула на баклавичките направих
,като намазах едната кора ,навих леко 1-2 завъртания и наръсих орехите с канелата и захарта и навих докрай.
Споменах ,че е хубаво да са ситно смлени ,защото някои кори се накъсаха ,ама не бе фатално ! И така след като навия двете кори края го подмазвам с масло за да залепне !
След това веднага "набръчквам"корите като събирам краищата по средата !
Изхлузва се директно в тавата. Нарязва се на желаните парчета и се полива с вряло масло .Да си призная аз ползвах олио !
Използват се най дебелите куки за плетени или напречната част от старите дървени закачалки !
Пече се според печката ! Аз пекох на 160-170 гр. в предварително загрята фурна,доприятен загар . Хубаво е да се опече 2-3 ден преди да се залее.Не ме питайте защо ,защото не зная.Но така са ми казвали. Но аз я опекох вечерта и на другия ден я залях със студен сироп.След като ги полея ги поръсвам с кокос или разтопен шоколад !