Царска
туршия ! Обикновено я правя края на октомври ,но така се наложи !
Нарязах си зеленчуци (по желание) с желана големина и форма като преди това приготвих
марина .
Марината:
1 л. оцет(аз ползвам "Кулинар")
10с.л. захар ,а в
случая ползвах мед ( както знаете ние си произвеждаме )
.
Слагам и около 2 пълни с.л. сол( може и още една просто на вкус
добавяйте солта по малко) подправки докато ври . Марината я загрявам
почти до завиране . Докато изстива си нареждам зеленчуците в буркани и
тъпча хубаво не чакам да изстине на цяло ! Наливам почти до половината
на буркана марина. През това време си правя нещо друго . След това
натискам още веднаж зеленчуците и допълвам с такива ако е необходимо !
Пресичам с аспирин . Като на един 3-литров буркан слагам 9 аспирина
които слагам в една малка чаша и наливам малко марина . Ако буркана ви е
пълен отнемете от нея и залейте аспирина . Като се разтвори сложете в
буркана .
След 1-2 дена претакайте около няколко дена . Аз правя така :
Приготвям си една тенджерка и в нея изливам марината и после я връщам в
буркана. Може да затиснете зеленчуците с дебели стебла от кервиз или
лозови листа.Може по желание да я заварите за около 5 мин ,не повече !
Ако си я правите по хладното -октомври ,няма нужда и от двата варианта
,а само долейте около 1 пръст олио ,което ще служи за консервант ! П.С.-
Не разреждайте с вода оцета !!!!! Съхранявайте на хладно !!!!
По още един начин я правя . Подготвям бурканите ,аз ползвам 3-литрови .
В един буркан слагам 3 с.л. сол
10-12 с.л. мед или захар
9 аспирина които стривам предварително
250мл оцет (като го прибавя бъркам с лъжица преди да сложа зеленчуците да се разтворят солта и захарта ,добавям зеленчуците като ги натъпквам хубаво и доливам с вода !
Претакам я като просто обръщам буркана като за целта ги затварям с найлонови капачки !
Най-често я правя по втория начин който го имам записан от моя съсед !
Няма коментари:
Публикуване на коментар