Страници

вторник, 9 септември 2014 г.

Маринован патладжан-салата "Кета" !

 Много от нещата си ги наричам на хората от които съм записала рецептите ,макар и да съм ги изменяла по наш вкус !!!Преди години когато имах работа ,с колежките си дегустирахме консервите ! Една колежка бе донесла салата от маринован патладжан . Много ми хареса и оттогава редовно я правя !
 Преди да се омъжа една друга моя колежка правеше тази салата ,но с пържен патладжан и печен белен пипер ! Също бе много вкусна ! И нея съм правила ! Та ето тази която правя сега !
Продукти :
Патладжан -2кг
пипер около 20 пиперки-ползвам печени белени или сурови
моркови- 0.500кг
чесън-3 главички ( почистен)
подправки-даф.лист,черен пипер,бахар ,магданоз
Марината:
оцет - 1литър+1л. вода
олио около 1 ч.ч.
сол -2 с.л.
мед 2 с.л. (ако е захаросан) а ако е течен 3-4 с.л.,понякога слагам и захар2-3 с.л.
Както споменах вече не пържа !
 Слагам марина ,но не всичкото олио ,а по малко и подправките -даф.лист.черен пипер и бахар,солта и захарта. Патладжана го посолявам или го слагам в солена саламура.
И тъй като вече не пържа ,зеленчуците ги попарвам в марината !
Морковите ги варя 1-2 мин., пипера само пускам и вадя ,а патладжана като заври веднага вадя за да не се кашне.
 Нареждам в буркани като редувам зеленчука и слагам малко от марината около 2-3 с.л.и доливам и малко  олио. Отгоре слагам клонка магданоз ,затварям и заварям бурканчетата 15-20 мин !Ако марината е по киселичка ,може да се разреди и тогава да се залеят зеленчуците в буркана !
Ето и порцийка от него !



















Няма коментари:

Публикуване на коментар