Страници

събота, 8 ноември 2014 г.

Крем от тиква !

Сезонът на тиквите започна ! У дома аз обичам повече тиква  и си правя всякакви варианти ! Моя мъж я обича печена с много мед !
Бях си направила тиква с мляко и яйца а днес реших да е някакъв крем от тиква. За 4 -5 порции са необходими :
2 и 1/2 пълни ч.ч. с тиква ,варена или печена няма значение ( ползвам чаша от 250 мл)
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
3-4 жълтъка
2-3 с.л. нишесте-царевично ( може и пшеничено)
3-4 с.л. мед ( захар) ,а диабетиците могат да ползват и подслатител
канела за аромат ( по желание )
ванилия
Какво още може да се добави :
стафиди (могат да се накиснат за 5-10 мин. в ром),орехи ,някакви други сушени плодове.
Тиквата просто я намачках с бъркалката и добавих млякото ,меда ,жълтъците и нишестето. Ако е гъстичко се слага още малко мляко.Сместа се бърка до сгъстяване. Насипва се в подходящи купички или чашки.



Още един крем става като към тази смес (може да не се вари)се прибавят разбитите белтъци на сняг (слага се по 1 с.л. на белтък)  . Ако съм сварила крема изчаквам да изстине крема и добавям белтъците като ги обърквам внимателно с лопатка . Слагам в подходяща тавичка леко намазана с масло и запичам до леко порозовяване !
Сервира се и студена и топла . Може да се залее с мед преди поднасяне !
 Снимки ще има следващия път !

Няма коментари:

Публикуване на коментар