Страници

вторник, 17 февруари 2015 г.

Пухкави бъркани питки с мая !

Освен кексчета за Задушница правих и питки ! Но тъй като времето никога не стига ,а и ми е трудно месенето,реших да направя един експеримент и се получиха тези вкусни питки . Може да се нарекат и кексчета ,нищо ,че сместа не е кексова !






Основната смес за тези питки които правя в последно време е тази : http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/07/blog-post_25.html
Това са тиганички !
И все пак ето как направих тези които сега показвам :
  • 5-6 яйца
  • Сирене - около 300г
  • Мая 1 пакетче суха ,или 1/2 от живата мая с грамаж от 42г
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1/2 коф. кисело мляко
  • 1ч.л. захар
  • Брашно - 0.500кг + още ако е нужно за желаната гъстота
  • Олио или разтопени масло 1/2 ч.ч.
  • Може по желание да добавите праз,маслинки (разбира се без костилки ) , разни семена или зелени подправки !
Чашата която ползвам е от 250мл!!!
  1.  Първо разбърках яйцата ,просто с вилица. Добавих киселото мляко ,като към него сложих и бакпулвера .
  2. После добавих брашно като към него добавих пакетчето суха мая и захарта.Добавях брашното по малко с чаша.
  3. Сложих и сиренето.
  4. И олиото.
Сместа я направих гъста като лепкаво тесто ! Затова не пиша точен грамаж на брашното.
Искам да допълня ,че ако се ползва жива мая се прави квас: 1 ч.ч. топла вода или прясно мляко,1 щипка захар и малко брашно да стане кашица . Изчаква се да шупне кваса и тогава се смесват продуктите. Макар ,че  Рудолф и нея я слага в брашното като я стрива !
Насипвам в купички и във форма за мъфини :





Тази форма е с керамично покритие и я мажа само с малко мазнина . Но другите форми с мазнина и малко галета .

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар