Страници

неделя, 8 февруари 2015 г.

Картофени кюфтета !

Мнооого вкусни ! Дойде ред и тях да опиша ! Признавам си ,че като млада булка съм имала несполучливи опити ! В смисъл ,като почна да пържа се разпадаха ! А и да си признаем ,месните са по бързи ! :) :)
И така ще ви опиша как аз ги правя !
  • След като сваря картофите ,ги обелвам ! Няма значение дали са още топли или изстинали! Ако са по топли по лесно се мачкат ! Като съм правила сместа когато са топли ,ги мачкам дори и с ръка .
  • Като ги пасирам ( правя го с ръчна преса) !
  • Слагам подправки - чубрица ,сол малко ,защото слагам и сирене !
  • На 1.5 кг картофи слагам 2 яйца, 1 ч.ч. натрошено сирене ,1 главичка лук ,може и празче ,но аз нямах ! Както казах подправки на вкус ! Сложих и малко чубричка !
  • Задължително слагам и малко брашно или галета -около 3-4 с.л. в самата смес! 
  • Понякога слагам и 3-4 с.л. кисело мляко и 2 щипки сода към него !
Ето ми я сместа :
След като я омеся ,си я слагам в хладилника да стегне малко ,и най-вече ако са били топли картофите!
Приготвям си една тава с брашно където да си ги нареждам след като ги оформям !
А друга тавичка смесвам брашно и галета ,но може и само брашно . И след като си взема от сместа веднага овалвам в брашното и оформям самите кюфтета.

Имала съм случаи когато не изчаквам мазнината да се загрее и както споделих ми се пръскат ! Пържат се много бързо
Ако е повечко мазнината се пържат по добре ! Вадя ги задължително върху хартия ,защото преди години когато нямаше мазнината оставаше най-отдолу и долните кюфтета ставаха много мазни !
Могат да се поднесат и като основно или като гарнитура  !!!



Няма коментари:

Публикуване на коментар