Страници

петък, 2 октомври 2015 г.

Пирог със зеле и кайма !

Понякога направо се изчерпвам откъм идеи ,и се чудя какво да готвя ! Не че няма какво,но искам нещо различно. Днес реших да е пирог с прясно зеле и кайма ! В групата ми "Кулинарни фурии" (която се радвам че създадох) черпя много идеи. Та тази рецепта е от там !

Какво е необходимо:

Плънка :
  • прясно зеле-1-2кг
  • кайма-500-600г (по избор-телешка ,свинска или смес)
  • лук-1 средна главичка
  • чесън-2-3 скилидки
  • Домати -1-2 средни (може и консерва) .Аз пропуснах доматите!
  • подправки-черен и червен пипер-по 1ч.л.,сол на вкус
  • Може и други подправки на вкус
  • гъби-около 300-500г
  • 1-2 с.л. олио
  • 1ч.ч.вода
Тесто:
Тесто е силно казано ,това е смес с гъстотата като кексова.
  • 3-4яйца
  • 1ч.ч. кисело +1пакетче бакпулвер(по оригинал е кефир)
  • 7-8с.л. брашно с връхче
  • 1кутийка майонеза(това е по оригиналната рецепта),аз ползвах олио вместо майонеза. Олио 2-3 с.л. 
Първо приготвям плънката -това е най-бавното тази рецепта . Задушавам лука с чесъна,прибавям каймата и я бъркам да стане на трохи . Почти веднага слагам и гъбите.След  около 5 минути прибавям прясното зеле. Добавям и 1ч.ч вода и подправките. Оставям на тих огън да се задуши зелето ,и да изври водата .
През това време приготвям плънката!
В млякото прибавям бакпулвера (трябва да е в дълбока купа защото шупва). Добавям яйцата и разбърквам. Следват 8-те с.л. брашно. Получава се каша като кексова смес . Една част от нея се сипва в тавичка ,после се слага плънката . Най-отгоре се слага останалата кексова смес !
Пече се в предварително загрята фурна -180-200гр.до зачервяване!



Няма коментари:

Публикуване на коментар