Страници

вторник, 24 февруари 2015 г.

Сандвич от овесена питка и доматен сос !

Още една моя храна !
Доматен сок (по точно салата от домати в буркан), и сандвич със желирана салата от извара и говежда пастърма !

  •  В дом.сок ,добавих нарязан праз ,а може и лук ! 
  • Едно сварено и нарязано яйце и 1-2 с.л. извара.
  • Начупих си и една питка ! 
  • А сандвича е намазана питка с желирана салатка и отгоре с шунка !
 Ето желираната салатка как я правя :
http://slavka-kozareva.blogspot.com/2015/01/blog-post_14.html

А тук е рецепта за питка :
http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/08/blog-post_76.html

Печени пилешки бон-филенца на тиган !

Отново пилешко с чесново млечен сос ! Но спокойно мога да кажа ,че е аламинут ! И вкусно и засищащо !

  • Без предварителна подготовка ги пекох ,по 2-3 мин. от двете страни ! 
  • Налях чаша прясно мляко,и 1/2 ч.ч. вода.
  • Нарязах 2 скилидки чесън ,сложих пикантни подправки и зелен лук за вкус -едно стръкче (може и сух или праз).
  • Заварих 2-3 мин. ,и воала готово ястие за 10-15 мин.
Сервирах си го с 2с.л. кис.мляко ,което ,обърках със соса ! Няма нужда от допълнително сгъстяване !
Става и със заешко,телешко(говеждо) ,като времето за задушаване е по-дългичко ,и тогава се добавя млякото !

неделя, 22 февруари 2015 г.

Баница -домашна за Сирни Заговезни !

Днес 22.02.2015г. е Сирни Заговезни ! Ден за прошка  !
Няма да е голяма трапезата ! Но определено ще има баница ,която в момента се пече !
Ето как правя баница :  http://slavka-kozareva.blogspot.com/2015/01/2015_5.html 


  • Тук различното е ,че е с турски кори . Те са кръгли и вместо да ги направя на хармоника ,просто ги набрах и ги наложих в тавата . 
  • Останалото е същото като в линка който показвам ! 
  • Още едно допълнение ,че в сместа добавих 4-5 с.л. кисело мляко и към него 1/2 пакетче бакпулвер . и 3-4 с.л. брашно . Направих смес от яйцата ,млякото ,брашното и бакпулвера и добавих газираната вода ! 
  • Понякога може да не е газирана достатъчно ,така ,че ако не е достатъчно газирана водата не я слагайте ,а просто добавете цялото пакетче бакпулвер ,или две -зависи от количеството на плънката !!! 
  • Става ,разкошна ,мека и вкусна баница!
В тази сложих 1/2 пак. бакпулвер ,но водата бе достатъчно газирана и можех да го пропусна ! Пухкава и мекичка като дунапрен ! И да остане , си остава все така мекичка !
Не можах да я обърна върху 3-4 буркана ,защото я нарязах веднага !!! Ето как се изду при печенето !
Казах ,че тези кори са кръгли . Ето как ги ги наложих : Намазних тавата с меко масло и просто сложих едната кора и я набръчках ! Поръсих само със сирене и масло !


 След като сложих и последната кора нарязах !
И полях със сместа !
Изчаках около 30-40 мин. да се напоят корите и пекох до приятен загар !

Тук ще ви досадя малко с информация за празника Сирни Заговезни !
На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос.

На трапезата като блажни се ядат само млечни и яйчени ястия, затова е наречен Сирни заговезни - последната неделя преди Великия пост, т. нар. Прощална неделя, защото в този ден всеки иска и дава прошка за волни или неволни обиди, недобри помисли и намерения спрямо своите близки и познати.

В Библията е казано, че който не прости прегрешенията на ближния си, и Бог няма да му прости безбройните прегрешения, с които всеки ден го прогневяваме.

В някои български селища на този ден казват: „простено - прости!", т. е. „аз ти прощавам и ти ми прости".

Обичаят хората да се маскират по Заговезни датира още от Средновековието и дори много преди това, като у нас е разпространен само в някои краища. Маските трябвало да прогонят злите духове, които бродят между хората, карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т. е. настъпването на пролетта и края на зимата. Повод да се организира домашен празник карнавал, повод за веселие и, разбира се, за общата софра.

събота, 21 февруари 2015 г.

Гриловани тиквички !


Правих ги миналата година за първи път ! Снежа Костова ги показа в Групата ми "Кулинарни фурии " и реших да ги направя ! Аз определено щях да ги харесам ,ама ММ не обича много тиквички . А и не обича продуктите да са както се казва "алангле" ! Та неговите ги нарязах по тънки и по препечени !

И така как ги направих? Ето :
  • Направих марина от ябълков оцет ,1 с.л. мед ,сол и подправки на вкус.
  • Може да се сложи и соев сос ,но ММ не го харесва и аз го пропуснах !
  • Могат да се държат около 20 ми. в марината и да се пекат после леко намазнени на грил-тиган .
  • Аз обаче като правих едните ги държах доста ,около 4-5 часа . просто ,защото излязох на разходка . И като се замисля ,може да се сложат и от вечерта , и на другия ден да се направят !
  • След като ги гриловам  си ги пълня с каквото имам : сиренце ,овкусена извара ,абе с една дума плънка по вкус !!!
  • Може да се направи и чесново сосче -чесънче и подправки ,може и майонезка ,а може и само кисело млекце !









сряда, 18 февруари 2015 г.

Пълнени пилешки бутчета !

Днес ми попаднаха обезкостени пилешки бутчета на приемлива цена и реших да напълня едно за вечеря на ММ (моя мъж ).
Продуктите са :
  • Обезкостени пилешки бутчета.
  • Гъби
  • Праз
  • Кашкавал (може и някакви сирена )
  • Подправки на вкус .
  • Бяло вино .
Месото го посолих и залях за 2 часа с 1ч.ч. бяло вино.След това сложих в единият край малко праз,гъби и кашкавал.


Навих на руло и краищата ги защипах със шишчета за грил . Поставих в тавичка ,отново леко посолих намазах с мазнина ,поръсих с червен пипер ,полях с виното ,пуснах малко гъби и праз в соса и пекох до готовност . Сосчето сгъстих с 2-3 с.л. галета.

Супичка с пилешко и гъби !

Отново е ред на супичка ! И как няма ,нали е зима ,а тя е толкова примамлива в студените мразовити дни ! С купешко пилешко супите стават бързо ,защото месото се сварява бързо !

Супичката е от обезкостени пилешки бутчета .
  • Сложих в тенджера месото ,заедно с лук 2 главички  за да поври.Добавих и сол .
  • Като омекна месото го извадих да изстине за да го нарежа .
  • Докато изстиваше ,нарязах 3 средни картофа и 2 шепи нарязани гъби .
  • Прибавих нарязаното месо и варих до готовност на картофите и гъбите .
  • Сложих и 1 каф. ч.ориз.
  • Този път пропуснах морковите ,че моя мъж не ги обича много.
  • Подправките са по желание !
Ето застройките които правя :
1 вариант :
1 или 3 жълтъка (зависи от количеството на супата)
2-3 с.л. кис.мляко
1-2 с.л. брашно
Всичко се обърква на гладка кашичка и ако е нужно се добавя мааалко вода.Разрежда се с бульон от супата и веднага се добавя към супата !Оставя се да поври 2-3 минути със супата заради брашното . Почти винаги слагам ,защото то придава плътност на супата !
2 вариант:
Този вариант е с цели яйца ,ако нямате какво да правите белтъка !
1-2 яйца
3-4 с.л. кисело мляко
2-3 с.л. брашно
вода за разреждане за да стане на кашичка с гъстота на кексова смес
няколко капки оцет или лимон
След като е готова сместа се сгъстява с непрекъснато бъркане на огъня. Тази застройка може да се прави и докато се приготвя супата. Без да се изчаква да изстине се разрежда с бульон от супата и като се разреди се добавя към супата.Тази застройка няма нужда да ври със супата ,защото самата тя е варена застройка !




вторник, 17 февруари 2015 г.

Пухкави бъркани питки с мая !

Освен кексчета за Задушница правих и питки ! Но тъй като времето никога не стига ,а и ми е трудно месенето,реших да направя един експеримент и се получиха тези вкусни питки . Може да се нарекат и кексчета ,нищо ,че сместа не е кексова !






Основната смес за тези питки които правя в последно време е тази : http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/07/blog-post_25.html
Това са тиганички !
И все пак ето как направих тези които сега показвам :
  • 5-6 яйца
  • Сирене - около 300г
  • Мая 1 пакетче суха ,или 1/2 от живата мая с грамаж от 42г
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1/2 коф. кисело мляко
  • 1ч.л. захар
  • Брашно - 0.500кг + още ако е нужно за желаната гъстота
  • Олио или разтопени масло 1/2 ч.ч.
  • Може по желание да добавите праз,маслинки (разбира се без костилки ) , разни семена или зелени подправки !
Чашата която ползвам е от 250мл!!!
  1.  Първо разбърках яйцата ,просто с вилица. Добавих киселото мляко ,като към него сложих и бакпулвера .
  2. После добавих брашно като към него добавих пакетчето суха мая и захарта.Добавях брашното по малко с чаша.
  3. Сложих и сиренето.
  4. И олиото.
Сместа я направих гъста като лепкаво тесто ! Затова не пиша точен грамаж на брашното.
Искам да допълня ,че ако се ползва жива мая се прави квас: 1 ч.ч. топла вода или прясно мляко,1 щипка захар и малко брашно да стане кашица . Изчаква се да шупне кваса и тогава се смесват продуктите. Макар ,че  Рудолф и нея я слага в брашното като я стрива !
Насипвам в купички и във форма за мъфини :





Тази форма е с керамично покритие и я мажа само с малко мазнина . Но другите форми с мазнина и малко галета .

 

Таратор от чесън и орехи !

Да това е таратор от чесън и орехи или както го нарича свекърва ми -"чукан чесън " . За зимните и грипави дни е много подходящ  ! А ако не се разрежда като таратор става гъста заливка за риба ,която е мноого  вкусна !!!Но сега ще разкажа как правим това тараторче ,което е и отлично мезе !
 Необходими са:


  •  Чесън -за тази купичка 1 глава
  • Орехи 5-6 ,но и повече да са не е фатално ,дори е по вкусно.
  • Олио - 3-4 с.л. 
  • Сол на вкус
  • Лимон на вкус
  • Средата от 1/2 филийка хляб стрита на трохи
  • Копър по желание 
Чесънът се счуква хубаво на кашица като се добавят и орехите . По време на разбиването се добавят трохите хляб и 2с.л. олио. Добавя се  и по малко водичка ,по няколко с.л. ,за да стане влажна кашицата и да се чука по лесно !
Предполагам ,че може и в чопър или с пасатор ,но и без тях става лесно и бързо ! За 5-8 мин. беше готово.
След като е готово, се добавя лимонов сок на вкус и вода !
А ако се пекнат и филийки .... това количество ,което показвам няма да стигне и за един човек !
Не чакайте ,зима е !  А и за ракийка е супер мезе !

Кексчета-валентинки !



Правих кексчета за Задушница ,но вечерта празнувахме Трифон Зарезан и св. Валетнин. И за да отбележим и двата празника ,украсих кексчетата .


А ето рецептата на кексчетата ! Тя е винаги една и съща ! Но понякога слагам и др. продукти !
http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/10/666.html
Не добавих нови продукти ,а само разбих отделно белтъците от жълтъците.  Водата и мазнината добавих в жълтъците ,а брашното разделих в двете смеси !
Добавих разбитите на сняг към сместа от жълтъци и внимателно ги смесвам със силиконова бъркалка ,а може и с дървена ! Получи се пухкава смес :



Разсипах във формичка за мъфини ,но напълних още 4-5 формички от огнеопорни форми за крем карамел ! Пекох като сложих формата по средата ,първо на долна степен ! А на горна дори не се наложи да включвам ,защото и така порозовяха !
Естествено формите ги намазах с мазнина и поръсих с галета !!!

Забравих да спомена как направих за 7-8 мин. украсата ! Поръсих със захар ,но за "валентинки " трябваше още нещо . Имах останали сладки пастели които потопих в дълбок съд(джезве) с гореща вода за да се отпуснат и просто нарисувах сърчица ! Ето пастелите ,те ми останаха от рисуването на коледните сладки !
http://3.bp.blogspot.com/-e3pwNu2MUbY/VJiM6uhs3_I/AAAAAAAAB-4/AoB80sduAxo/s1600/Picture%2B305.jpg

Заек в гювеч !

Не можахме да празнуваме Трифон Зарезан на 1 февруари и го направихме на 14 ! Събраха се 3 празника - Задушница,свети Валентин и Трифон Зарезан !
Празнувахме по съседки и наблегнахме на Трифон Зарезан !!! Заекът бе от едната съседка ,но аз го приготвих ,тъй като тя не можа да присъства !

Нямаше предварителна обработка на месото ,само го нарязах на порции и намазах с малко мазнина и поръсих с моя микс от подправки! Само се изисква време за подготовката на продуктите ,а те са :
  • Лук нарязан на шайби или полу шайби 
  • Морковчета -нарязани или цели бейби морковчета
  • Чесън -скилидки или цели главички
  • Картофи-А ако са пресни бейби картофки може цели да се сложат.По големите се режат.
  • Бяло вино -2 ч.ч.и 1 ч.ч. вода
  • Подправки и сол на вкус
  • Може да се сложат и домати по желание ,но аз не слагам !
Слагам зеленчуците на дъното и върху тях нареждам месото. Мислех си да го пълня ,но тъй като имах гости ,по лесно е да е предварително нарязано !
Сложих  2-3 с.л. мазнина (олио). А течността гледах да се вижда ,но не и да покрива продуктите !
Имах едни сатленки (това са тънки наденички които са овкусени и понякога навити като охлюв). та тези сатленки ги нарязах и пуснах най отгоре ! Сложих гювеча в студена фурна . Пекох 4-5 часа ,като в началото включих на 200 гр и като мина 1 час намалих на 160гр. Пекох до готовност .



четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Домашна майонеза

Маойнеза - и двамата ми сина обичат . Скоро не съм правила ,но днес ще опиша как я правя ! Ето как аз правя класическата майонеза :
  •  Взимам един буркан-задължително сух ! Големината е по избор ! 
  • Слагам 1 или 2 яйца ,слагам 1 или 2 щипки сол,лимонов сок -с него вкуса е по хубав ,но може и лимонтозу, настъргвам главичка лук,понякога слагам и 1-2 скилидки чесън . 
  • Наливам олио до средата на буркана.
  •  И започвам пасирането !
  •  Слагам пасатора на дъното на буркана и започвам леко и бавно да го изтеглям на горе с леко въртеливи движения ! Понякога карам някой да ми държи буркана ,защото ми е по лесно !
  •  След като се захване, пасирам хубаво докато се усвои цялата мазнина . Хубаво е яйцата да са темперирани на стайна температура!
Ако е безсолна ,може да се добави допълнително на вкус!




 

вторник, 10 февруари 2015 г.

Сладкиш с дупки -или както е известен кекс с дупки !

Вие какво си мислите и аз да не остана по назад ,също съм правила кекс с дупки ! По точно сладкиш с дупки ! Много ни хареса ,защото харесваме сиропирани сладкиши и торти !

















Но аз не натроших изрязаните цилиндърчета както бях виждала ,а ги сиропирах и поръсих с кокос ! И така мъжете имат два сладкиша !
Между другото кексовата смес си е моя !
Ето рецептата на сместа ! Тя е от "кекс 666" :
http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/10/666.html
Едно много важно нещо което ме посъветва моя приятелка -Кремена Русева !
Крема трябва да е гъстичък!
Аз естественно ползвах млечният домашен крем :
http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/08/blog-post_47.html
След като го опекох ,изчаках да изстине малко и го надупчих .А го направих ето така:
А цилиндърчетата както споделих ,си ги отделям ! Хммм,някои заминават на момента :). Нали трябва да зная дали е станал блата ?
След като е надупчен го заливам с топъл крем . Не чакам да изстине. Като е топъл крема попива и в блата и така той се сиропира ! Понякога го сиропирам допълнително,но малко . Просто разтварям малко мед във вода !
Ееее,това е ! И показвам няколко варианта как съм го украсявала :

И още "тапички" Както понякога наричам изрезките !



понеделник, 9 февруари 2015 г.

Много бърза редена тортичка !

Бърза ,бърза,колко да е бърза ? По точно е да кажа ,че не съм се старала ,ама изобщо за външния вид ! Но иначе е с любимият домашен млечен крем на мъжете!
Използвах бисквитки от хрупкавите с дупка в средата ! Нареждах ги направо в кръгла чиния в кръг и запълвах дупките с малки парченца от бисквитките. Поливах с крем наредените бисквитки ,слагах пак бисквити ,като при нареждането ги разминавах ! Нямам снимани етапите ,но ще го направя при следващото правене !








Ето и рецепта за крема който винаги правя :
http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/08/blog-post_47.html

неделя, 8 февруари 2015 г.

Картофени кюфтета !

Мнооого вкусни ! Дойде ред и тях да опиша ! Признавам си ,че като млада булка съм имала несполучливи опити ! В смисъл ,като почна да пържа се разпадаха ! А и да си признаем ,месните са по бързи ! :) :)
И така ще ви опиша как аз ги правя !
  • След като сваря картофите ,ги обелвам ! Няма значение дали са още топли или изстинали! Ако са по топли по лесно се мачкат ! Като съм правила сместа когато са топли ,ги мачкам дори и с ръка .
  • Като ги пасирам ( правя го с ръчна преса) !
  • Слагам подправки - чубрица ,сол малко ,защото слагам и сирене !
  • На 1.5 кг картофи слагам 2 яйца, 1 ч.ч. натрошено сирене ,1 главичка лук ,може и празче ,но аз нямах ! Както казах подправки на вкус ! Сложих и малко чубричка !
  • Задължително слагам и малко брашно или галета -около 3-4 с.л. в самата смес! 
  • Понякога слагам и 3-4 с.л. кисело мляко и 2 щипки сода към него !
Ето ми я сместа :
След като я омеся ,си я слагам в хладилника да стегне малко ,и най-вече ако са били топли картофите!
Приготвям си една тава с брашно където да си ги нареждам след като ги оформям !
А друга тавичка смесвам брашно и галета ,но може и само брашно . И след като си взема от сместа веднага овалвам в брашното и оформям самите кюфтета.

Имала съм случаи когато не изчаквам мазнината да се загрее и както споделих ми се пръскат ! Пържат се много бързо
Ако е повечко мазнината се пържат по добре ! Вадя ги задължително върху хартия ,защото преди години когато нямаше мазнината оставаше най-отдолу и долните кюфтета ставаха много мазни !
Могат да се поднесат и като основно или като гарнитура  !!!