Аз използвам 3-литрови буркани , и тук-там от 1.5 и от 0.800мл.
Продуктите за туршията са по желание и количеството също,но ще напиша ориентировъчно количеството;
- Прясно зеле-около3кг
- Карфиол(цветно зеле) -около 2кг
- Моркови-1-2кг
- Камби-1-2 кг Аз ползвах червени пиперки,но ги избрах от по големите и месести.
- Магданоз 1 връзка
- Кервиз(целина)-1 връзка
- Черен пипер-по 6-7 зърна на буркан
Около 1 ,1 и 1/2 л оцет (Най-добър е "Кулинар"),А на 1 3-литров буркан е необходим 250мл (1ч.ч.)
Аспирин -по 9 аспирина на 3-литров буркан
Мед-1 буркан е достатъчен за това количество. На буркан слагам 1/2ч.ч. . Ако нямам мед -захар 10-12 с.л.
Сол- От известно време ползвам за туршии морска сол,така наречената едра сол.
На 3-литров буркан слагам 3 пълни с.л.
А на буркани от 0.800мл и 0.720мл по една пълна с.л. На буркани от 1.5л слагам 2с.л.
Слагам продуктите за марината в буркана -солта,меда,оцета и аспирините. Докато приготвям продуктите поразбърквам . Пълня хубаво като притискам зеленчуците . Заливам с вода ,запечатвам и няколко дена обръщам бурканите.
Позаиграх се и направих човечета от морков.
За очички използвах зрънца от черен пипер ,като издълбах дупчици и после ги затиснах с ножа. А за устичка използвах стръкче от магданоз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар