Страници

четвъртък, 30 юли 2015 г.

Лятна салата "Славена"

Доста салати съм показала ,но тази я направих по вкус на семейството ни !
Тя може да се прави и зимата ,но всички знаем вкуса на домашното !
Използвах следните зеленчуци:
  • домати
  • печен лук-една глава сух лук нарязан на дебели шайби ,печен на тиган
  • печена пиперка,и една сурова
  • люто чушле
  • чесън-нарязах само на моята порция
  • краставичка
  • сирене и малко кашкавал
  • олио,сол,оцет
  • магданоз
Нарязвам зеленчуците,натрошавам сиренето,настъргвам кашкавал ,подправям и сервирам . Тук е като гарнитура към печено сирене.
Тук ще видите как правя гъбката : http://slavka-kozareva.blogspot.com/2015/07/blog-post_0.html

Гъбка от домат и краставица!


Понякога обичам да изненадвам любимите си мъже ! Бях показала цвете от морков и краставичка ,а днес направих гъбка от домат и краставичка !
Използвах я като гарнитура за салата ! Не става трудно ! Видях едно видео за направата на гъбката!
Избрах си краставички,отрязах две парчета -моите бяха по големи корнишони.
Направих нарези ,с лек наклон на една страна . После кората внимателно я обелих. От домата се реже долната част,премахва се вътрешноста и се поставя върху краставичката.

Точките направих с извара ! Просто имах !

Печено сирене в бекон "Славена" !

Днес 30 .07.2015г. малкият ми син навърши 29 години ! На работа е и сме само с баща му двамата ! Тези дни е много горещо и ,не готвя много,но трябваше да го отбележим !

За тази вкусотия е необходимо:
  • сирене-количество по преценка -аз нарязах по две на тримата
  • пушен бекон -по възможност нарязана ,а може и шунка !
Моят бекон бе цяло парче ,но го нарязах. Нарязах квадратни и триъгълни парчета -по 2 на човек ,3 квадратни и 3 триъгълни ! Ястието става много бързо -почти за ,минути !  Като нарязах парчетата сирене ги увих в бекон. Някои от тях застопорих с клечки защото моят бекон бе цяло парче и не бяха много тънко нарязани лентите!
Пече се в силно загрят тиган.  Пекнах и само сиренце. Става и в обикновен тиган ,но трябва да се капнат няколко капки олио !
Тук ще видите как направих салатата : http://slavka-kozareva.blogspot.com/2015/07/blog-post_78.html
А тук гъбката : http://slavka-kozareva.blogspot.com/2015/07/blog-post_0.html

събота, 25 юли 2015 г.

Летен кокосов желиран крем !

Летен желиран крем ! Лято е и реших да правя неща които не се пекат. А този крем е без варене и печене .
Често си купувам суха сметана за крем ,които стават с разбиване . Така ,че за този крем са необходими :
  • Суха сметана -по избор
  • Кокос
  • Плодове,шоколад ,някаква поръска-всичко е по избор !
  • Желатин -1,2 пакетчета . Желатина го обработвам по упътването на самото пакетче !
Сметаната я разбих с прясно мляко и малко пудра захар. Но добавих повече мляко и сметаната не се сгъсти . Но аз това и целях.Като приготвих желатина , го прибавих към крема с разбъркване ,но не с миксер ,а с бъркалка !
Желатина от пакетчето го смесвам с вода както е указано в упътването ! като се желира ,го слагам в купа с вряла вода . Не го слагам в МВ или да го разтапям  водна баня като го варя. Просто купичката с желатина го слагам в купа с гореща вода. като се разтвори желатина го смесвам!
Изчаках малко да стегне и го насипах в чаши . Гарнирах с шоколад и плодове !


петък, 24 юли 2015 г.

Печени мариновани чушки !

Тази година ме налегнаха болести ,и късно започнах  със зимнината. Днес пекох пипер и половината го прибрах във фризера ,а една част от него мариновах !
Приготвянето е много лесно и бързо . Еееее за тази цел трябва да има опечени чушки !
Нареждам ги в подходяща купа или чиния ,посолявам ,поливам с олио,и оцет. Поръсвам с магданоз и счукан чесън !
Ако престоят 2-3 часа ще се овкусят по добре !

Пълнени гъби със сирена в тиган !

Пълнени гъби могат да се правят и в тиган ! Не само печените пълнени гъби стават вкусни ! Тази ми публикация е доказателство за това ! Често като започна да готвя ,готвенето ми се превръща в измишльотина ! Но вкусна измишльотина ! :)



Имаше на Билата доста големички гъби и си взех ,еее по точно купих ! Ето как ги направих :
  • Гъби ,които да са по големички защото се свиват при обработка ! 
  • Сирена-топени триъгълни сирена ,три броя ми стигнаха за 5 гъби. кашкавал и обикновено сирене.
  • Бяло вино - не е задължително ,но аз имам и ползвах 5с.л.
  • Прясно мляко 5с.л.
  • Масло 1с.л.
  • Сол и подправки на вкус-аз използвах магданоз,шафран, щипка червен пипер и щипка черен пипер .
  • 1 скилидка чесън

 Първо запекох гъбите на сухо от двете страни по 1-2 минути . После ги поръсих със сол и ги обърнах още 1-2 пъти. От солта те си пуснаха сос и тогава добавих маслото и бялото вино. Добавих и чесъна -ситно нарязан.  Докато се задушаваха започнах да ги пълня със сирената. Сложих от триъгълните сирена -накъсани на парчета и кашкавал ситно нарязан. Налях и прясното мляко и малко водичка .В соса пуснах и от сирената . Сосчето вря около 1-2 мин и изключих котлона .
Преди да ги извадя настъргах обикновено сирене и поръсих с щипката черен и червен пипер ,и поръсих с магданоз !

А тук към тази връзка показвам  гъби които правих през зимата ,вижте и този начин !
http://slavka-kozareva.blogspot.com/2015/01/blog-post_24.html
 По който и начин да се приготвят стават вкусни !

четвъртък, 23 юли 2015 г.

Пълнени чушки с яйце и сирене !

Поредното готвене ! Много често правя пълнени чушки с яйце и сирене,но сега ще опиша как ги правя ! В сравнение от тези с плънка от кайма ,тук приготвянето на плънката отнема няколко минути ! Ето ги :
За плънката са необходими :
  • 3-4 яйца
  • сирене или извара  ( аз смесих сирене и извара)
  • магданоз и подправки на вкус
  • 2-3 скилидки чесън
  • 2-3 домата ,а зимата слагам от домати консерва
Обърквам всичко и ако е малко воднисто от яйцата слагам малко галета 1-2 с.л. След като напълня чушките ги нареждам в тава ,леко посолявам ,поливам с 3-4 с.л. олио и 4-5 с.л. вода ! Пека до готовност и изваждам чушките . А сосчето сгъстявам с 2-3 с.л. галета и добавям магданоз .  Аз си слагам и малко черно пиперче ,но при сервиране ,защото както в една от рецептите си споделих ,че мъжът ми една алергична кашлица и избягвам силните подправки !







понеделник, 20 юли 2015 г.

Шницел върху картофи !

След като направих шницел върху патладжан -Роси отново благодаря за идеята ,направих и върху картофи ! Абе, то мога да кажа ,че мойто си е кюфте върху картоф,но както и да се нарече ,е вкусотия !
Тук с картофите  процеса на готвене е по дълъг,но всичко става във фурната и може да се върши и друга работа ! Режа си картофите на по дебели филийки -около 1 см. Картофите ми бяха големички и използвах по две шайби.Ако са по малки ,не е проблем -просто се нареждат по 3 или 4 кръгчета .
Първо запекох картофите като леко ги посолих и намазних. като омекнаха сложих и по една шайба лук.Пекнах няколко минути и сложих каймата като я оформих така ,че да покрие картофите.
Това е линк към шницелите с патладжани : http://slavka-kozareva.blogspot.com/2015/07/blog-post.html



Маслен пай с праскови !

Жега е ,но аз се хванах да правя маслен пай! Ралица показа в групата "Кулинарни фурии" един тарт с праскови. Аз направих сладкиша по набързичко,като пай на трохи!
Пускам линк с предният ми пай който направих по същия начин ,само ,че прасковите не ги обработвах предварително !
http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/11/blog-post_73.html
Много вкусен сладкиш се получи !
Малко големичка ми дойде тавата и стана тъничък,но исках да я пробвам!


Заек яхния в тава !

Поредното готвене ,но днес е за четирима ! Единият ми син се връща от морето а другият от дежурство, и тъй като рядко се събираме заедно малко повечко се въртях в кухнята ! Горещо е ,но се справих !
Ето порцийка от заешката яхния :

Няма да изпадам в подробности как го направих.Слагам линк към описанието на заек в гювеч :http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/08/blog-post_29.html
Различното са подправките. Тук използвах мащерка и майорана. Следващия път ще сложа и малко риган ! Сложих само вино ,завих тавата с фолио и пекох до готовност . Подправките сложих най накрая,след като махнах фолиото за да се запече малко . И за да не е много бистър соса ,добавих 3-4 с.л. галета.
Ето още един линк на заек яхния ! http://slavka-kozareva.blogspot.com/2015/02/blog-post_17.html

петък, 17 юли 2015 г.

Пилешка супичка със сирене!

Показвам супичка по средата на лятото . Да ,ако не сте опитвали трябва да споделя ,че студена също е много вкусна ! А любителите на сирене ,може да си сложат преди сервиране !
Ето как си приготвям супите ! http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/08/blog-post_15.html

Прясно зеле със свинско !

Лято е ! Имам няколко буркана с готово зеле ,което готвих със свинско и после заварих бурканите. Обаче големият ми син си дойде за малко преди да отиде на море,и поиска прясно зеле със свинско.

То няма и много за обяснение! След като се нареже зелето се вари . Аз му добавих подправки които използвам и за киселото зеле: 2-3 скилидки чесън,1 глава сух лук (ако имаше праз щях да сложа),2-3 пресни домата,сол на вкус,червен пипер,олио. По някое време сложих и месото !
После задължително запекох,като преди това сложих магданоз.

Медени кексчета с ябълки !

Отдавна не бях правила нещо сладко ! Тези кексчета се приготвят бързо.Често прибягвам към ръчната бъркалка ! Кексчета с ябълки,вкус на канела и кокос !


 Забъркването на продуктите ми отне около 5 минути. За кексчетата са необходими:
  • 2-3 ябълки
  • около 50-60г меко масло (1/2 пакетче от малките)
  • 3-4 яйца
  • брашно 1  и 1/2 ч.ч. брашно
  • канела-1ч.л.,може и 2 
  • ванилия
  • кокосови стърготини -3-4 с.л.,може да се сложат и други ядки по избор
  • мед-течен ,1 ч.ч. Меда може да се замести със захар-1 и 1/2 ч.ч.захар
  • бакпулвер 1 пакетче
Първо разбърках маслото с меда(аз използвах само мед) , добавих яйцата .Разбърках хубаво и добавих една част от брашното като към него добавих бакпулвера.След като разбърках всички продукти ,настъргах ябълките.
Разпределих във форми ,които намазах с масло ,поръсих с галета и кристална захар.
Отгоре поръсих с малко филирани бадеми.
Пекох в предварително загрята фурна . Кексовете ги пека като включвам само на долно . Ако има нужда включвам за 1-2 мин и на горно ! Проверявам с клечка дали са готови .



четвъртък, 2 юли 2015 г.

Омлет руло !

Това си е чисто и просто омлет ,но го оформих като руло ! Да си призная не се различава направата от омлета с пълнеж който съм правила ! Много за обяснения няма , и направо показвам тази аламинутна вкусотия.
Тук съм използвала:
  • 4 яйца-по 2 на порция
  • 1ч.л. масло
  • сирене и кашкавал около по 30-40гр 
  • 10-на маслини без костилките
  • малко зелен лук и червена пиперка
Ето тук ще видите как го приготвям и какво друго може да се използва : http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/08/blog-post_2.html


Шницел върху зеленчуково канапе "Роси"! !

Шницел върху зеленчуково канапе. Това ястие го предложи Роси от "Кулинарен елексир" в една група. Та и затова така го нарекох. Имам навик ястията да ги наричам на тези които са ми ги казали . А и в тефтерите ми почти всички са така записани !
От доста време се каня да го направя и днес ми се отдаде възможност да го приготвя ! В това напрегнато време ,макар ,че не работя ,гледам да правя по лесни неща ! А то е лесно и става сравнително бързичко. А ММ(моят мъж ) много го хареса. И как няма то наистина е вкусно !!!
 Аз използвах за това ястие следните продукти :
  • кайма около 500г
  •  патладжан 2 (и 2 за ветрило)
  • домати3-4
  • лук 2 глави нарязани на шайби
  • кашкавал -около 40-50 г или други сирена
  • средата на 1 филия ,или 2-3 с.л. галета и 1 яйце за овкусяване на каймата
  • подправки на вкус
  • 1-2 връзки зелен лук
Първо обелих патладжана и го нарязах на кръгчета и го посолих. Всеки знае ,че това се прави за да се махне горчивината на патладжана! А другия начин е да се сложи патладжана в солена вода !
 Овкусих каймата (Овкусявам я като слагам сол, като внимавам че готовата е солена,добавям чубрица,1 яйце,2 с.л. галета и лук-тук сложих зелен.И си слагам от подправките които аз си правя !), и наредих патладжаните в тава за печене.
Може да се ползват и картофи като канапе или тиквички. Аз обаче нямах време за обработка на картофите ,защото по съвет на Роси ,те трябва да се бланшират 1-2 мин в солена вода !
Патладжаните аз ги беля ,защото така ги харесваме,но направих една грешка ,че ги нарязах тънки . Дебелината трябва да е около 1см ,защото при обработка се свиват.
Наредих ги 2по 2 стъпаловидно:
За 4 -те купчинки използвах 2 патладжана,а останалите 2 направих като ветрило !Върху купчинките сложих оформеното кюфте .
А между нарезите на целите патладжани сложих кайма и шайби лук.
Поръсих с галета,полях с 2-3 с.л. олио и сложих да пека.Когато се опекоха извадих тавата ,наредих по едно кръгче домат и поръсих със сирене и кашкавал. Тавата я върнах във фурната ,но бе изключена . Използвах температурата на загрятата температура за да се разтопи кашкавала !
А ето и порцийка от реденият патладжан.

Имам списък с блогове които следя и от които черпя идеите си . Там има линк към блога на Роси !
http://kulinarenelixir.blogspot.com/