събота, 8 ноември 2014 г.

Маслен пай на трохи с цели ябълки!

Невероятен вкус ! Ако сте правили нещо с ябълки знаете какъв прекрасен вкус имат
сладкишите с тях !
Искам да призная ,че исках да направя кростата (маслен пай) на Ивана. После докато се наканя се появи из групите масленият пай на трохи на Николинка Караколева.
На Нинка пая бе с течен шоколад . И да си призная много се изкушавах да направя два ,но после комбинирах двете рецепти.Какво е необходимо за пая:
5 ябълки ,но не големи
за тестото:
250г брашно ( да си призная аз сложих на око около 2 ч.ч. ,а чашата ми е 250мл)
1/2 пакетче бакпулвер
100гр масло
100гр пудра захар (половин ч.ч.)
1 яйце
1пак. ванилия
Направих и пълнеж който взаимствах от Ивана,но тя използваше бадеми ,а аз орехи.С тази смес на пълних и ябълките.
 Ето сместа за пълнежа:
стафиди накиснати за 10 мин в ром
орехи -около 1 ч.ч.
1 яйце
2 с.л. захар
2 с.л. мед( Ивана използва кафява захар)
масло 2-3 с.л.
1 каф.л. канела(канелата е добавка от мен)
Продуктите за тесто си ги сложих в една по големичка тава ,като обърках бакпулвера с брашното.Маслото не трябва да е много меко за да се правят по лесно трохите . Трохите се оформят с пръсти и леко се претриват между дланите. Слагат се в хладилника за да стегнат за около 30мин.
Докато  се втвърдят трохите ,се запичат ябълките които предварително са почистени от семките и се пълнят с  пълнежа . След като поставих в тавичка върху тях сложих малко масло и по една с.л. мед.
 Слагам хартия в тавичка и слагам половината от трохите.нареждам ябълките и разпределям пълнежа. Отгоре разпределям останалите трохи и пека на 180-200гр. След като се охлади поръсвам с пудра захар.








.











Искам само да вметна ,че като се пекат ябълките може да се поръсят с захар или мед  за да са по сладички.
 Показвам как си ги почиствам от семките!
 Сложих по една с.л. мед ,но не бе достатъчна 



Няма коментари:

Публикуване на коментар