понеделник, 24 ноември 2014 г.

Пилешка варена шунка !

Правя промяна в тази публикация ,защото моят мъж категорично отказа да яде пилешка пастърма ! И е прав мъжът ми !!!Преди да заспя се сетих за една книжка с рецепти в която има варена шунка !
Държа да отбележа (то го пише и рецептата) ,че това не е за дълготрайно съхранение!!!
 Ако имате някакъв месен бульон може да се използва, а може и зелев сок.Аз използвах крака от домашни кокошки.
Сварих за 5 мин.бульона
  • вода-колкото да покрие месото
  • сол на вкус
  • подправки по желание 
Преди да сложа рулото във водата го намазах със следната смес:
  • 1 -2 скилидки чесън пасирани 
  • подправки по желание -1,2 с.л. (зависи от количеството)
  • 1-2 сл.л бяло вино ,но може и повече ,просто се добавя по малко за да се получи кашичка за мазане
След това вързах месото като се стареех оформя руло и да останат подправките в него !
Пуснах месото. Варих го около 20-30 минути.Подсуших го и отново намазах с подправки. Това е хубавото ,че веднага се консумира и не се чака !
Ето я готовата варена пилешка шунка ! Снимка на порцийка ще има след няколко дена !
Не след няколко дена :) :) ,а ето я и нея !







Ето и рецептата по която я направих ! Книжката е на София Смолницка !

  Рецептичката от книжка за 2-я вариант е от две части ,защото е написан на 2 странички !



























 Аз не го правих точно по рецептата ,по горе обясних как!
Втората рецепта е на две снимки ,защото е на две страници !
Като направих пастърмата изобщо не се замислих ,но като ми каза съмненията си на  другия ден я направих по този начин,който описах !

Та ето какво открих и го копирах за по лесно !
Как ефективно да се предпазим от заразяване с салмонел

  • Първото нещо, което със сигурност трябва да направим, е да се стремим да не консумираме сурово месо, яйца и млечни продукти, както и да внимаваме с избора на заведенията, в които се храним.
  • За хората, които водят здравословен начин на живот и консумират повече плодове и зеленчуци, богати на витамини и минерали, съществува по-малка вероятност да се заразят, тъй като техният организъм има сравнително по-добри съпротивителни сили.
  • Спазването на добра лична хигиена и правилната термична обработка на хранителните продукти, унищожаваща не само тези бактерии, но и други потенциално опасни микроорганизми, определено са добра превенция.
  • Елиминиране на възможността за размножаване на салмонелите чрез съхраняване на храната в хладилник (особено през лятото, когато има наличие на мухи, които са едни от разпространителите не само на болестта, но и на дизентерия и на причинителя на язвената болест).
  • И не на последно място - добър ветеринарен контрол над животните.
Затова реших да не правя пастърма от пилешко ,пък била тя и от домашни кокошки или пилета!
Винаги има алтернатива ! И в този вариант е също вкусно !  
За свинското филе една позната преди 30г. ми каза една рецепта за свинско филе .
Да споделя аз как правех свинското ! Почиствах рибицата и оформях парчето .  Поръсвах с много сол,като сол слагах първо на дъното на тавичката и държах месото 2 дена (48 часа ) в сол. Тавичката бе задължително наклонена  и периодично добавях сол. След това измивах и държах месото 1 ден (24 часа ) във вода.
Подсушавах ,намазвах само със сладък червен пипер и чубрица ,защото децата бяха малки !  После връзвах единият край и  изнасях на терасата ,но задължително увивах в хартия ,защото птиците го нападаха !
И все пак ,ако някой иска да си направи пастърмичка от пилешко ,като го осолите както по горе описах за свинското го дръжте 6-8 часа в солта ,пак леко наклонено .После измивате и може да се изкисне за 1 час във вода ! Подсушава се  хубаво и се маже с подправки ! И се суши на сухо и проветриво място или в хладилник увита в хартия която се сменя периодично !

Няма коментари:

Публикуване на коментар