Та ето нейното обяснение ( позволих си да копирам обяснението ) :
" Осо буко е наимениванието на специален разрез - напречно и с костта на телешкия или говежд джолан / ит. osso buco; архаичен ит. oss bus/ . Най - известният начин за приготвянето му е този по милански / ossobuco alla milanese/ - лесен и много вкусен, превърнал се също в едно от най - популярните обичани италиански ястия ."
Хареса ми ,че е лесно за приготвяне . Ето какво е необходимо:
4 броя напречно нарязан джолан-и за да сме оригинални да са телешки или говежди ! Но и свински става
1 глава лук
1 ч.ч. бяло вино ( и на това се зарадвах ,че имаме домашно бяло :) )
2 ч.ч. бульон - аз използвах бульон от моркови( когато бланширах моркови за зимнините веднаж си замразих малко морковен бульон), но според мен костен бульон ще е супер!
доматено пюре (аз ползвах дом. сок и сложих 1 ч.л. мед за да се заличи киселината на доматите)
олио-2,3 с.л.
масло- около 20г
брашно 1-2 с.л. което е необходимо за овалване на месото
Какво е необходимо за сместа Гремолада :
чесън 2-3 скилидки
магданоз-2-3 стръкчета
настъргана лимонова кора
Сега докато пиша ,си мисля ,че италианците и ние имаме обща кухня , а и не само с италианците! Срещам толкова рецепти от други страни и като се зачета ,продуктите същите ! :) Без да зная
това особуко по милански преди 3-4 дена и аз го правих ,но с пържоли :) :) . И сложих същите продукти .
Хе хе хе ,значи без да искам съм направила особуко по милански ! :) Но продължавам с обяснението . Месото се почиства и се подсушава след което се потапя в брашното . През това време се задушава лукът за 1-2 мин. в равни части олио и масло и се слага и месото да се пържи ,по точно задушава защото и месото отделя някаква течност ,посолява се и се добавя виното и дом . сок. Оставя се да ври на тих огън до готовност на месото. Пет мин. преди да се свали се добавя сместа гремолада ! Сервира се с полента или с ориз.
Направих и задушен ориз с :
2-3 с.л. олио
2 с.л. масло
1 главичка лук
праз
и шафран
1 ч.ч. бяло вино
Като течност добавях и вода по малко докато стане ориза. Половината праз го добавих 3-4 мин преди да изключа котлона за да остане целичък !
Поднесох с печени филийки и люто чушле !
Та това е особуко по милански ! Свински ( по точно трябва да е телешки или говежди ) джолан отрязан напречно на костта ! Със сосче !
Ето някои етапи как го направих:След като задуших лука добавих набрашненото месо което посолих заедно с набрашняването.
И вече готовите джоланчета със сосчето !Моето месо дори не бе и от джолан ,а от свински бут с кост срязан напречно !
Няма коментари:
Публикуване на коментар