неделя, 30 август 2015 г.

Лютеница-царицата на зимнината !

Тази година последния ден от август на 2015г. правя лютеница ! И четиримата я обичаме ! Тази година реших,а и тримата ми мъже поискаха да направя класическия вариант на лютеницата. Само от пипер,домати патладжан и малко подправки !
От години я правя в апартамента ни ,а не на село на огъня ! Тази година реших да я направя в тава във фурната. Както си правя сладката и имам баялдата !
Количеството на зеленчуците бе доста ,та я варих на два пъти ! Споменах варя защото тя се вареше . Включих фурната на долен реотан и лееекинко клокочеше лютеницата ! Ето какви продукти използвах:
25-30 кг пипер
8л доматен сок
3-4 кг патладжан
1/2 ч.ч. олио
подправки-сол,мед ,черен пипер,кимион-смлени. За магданоза бях предупредена да не слагам ! :) :) Както и черният пипер на зърна !
Доматите ги сгъстих на котлона като им сложих 2с.л. сол.
След като смлях пипера и патладжана (опечени и обелени),разделих сместа на две ,защото не се събира в тавата цялото количество.
Към пипера в тавата добавих 7-8 черпака ( това е една ч.ч. от 250мл) доматен сок . Добавих 4 пълни с.л. мед и 2 с.л. сол. Добавих и по 1/2 пакетче кимион и черен пипер.
Сложих във фурната и включих на 240гр на долен и горен реотан . Докато бе включена на 2 реотана фурната наблюдавах често. След около 30мин включих само на долен реотан и намалих на 180гр.
Като поизвря част от течността добавих олиото  -1/2 ч.ч. не повече ,защото ние не обичаме мазно !
Варенето на лютеницата стана за около 2-2 и половина.После насипвам в бурканчета и ги заварявам за около 15-20 мин !
Не сложих всичкият доматен сок и направих 2 бурканчета и една бутилка  кетчуп . Варих сока до пълното му сгъстяване ,добавих малко олио,подправки.
А това е линк към описанието на лютеницата от миналата година ! http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/08/blog-post_25.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар