Ето я и цялата торта !Със семпла украса ! Защото нямаше време ,а трябваше да постои да стегне малко,което при мен много трудно се получава ! Няма кой да чака сладкишите и тортите да престояват !!!
Какво е необходимо ?
- Козунак ,или остатъци от козунак . Но този крем ,ще направя и с бишкоти !
- Захарен сироп за сиропиране на блатовете.Аз използвах меден сироп.
Вземам си тавичка ,която си набележа,и леко намокрям стените . слагам домакинско стреч фолио.
Като гледам да го опъна максимално по стените ,което ако не се намокри формата става трудно ,и бавно ! После нареждам козунака !
Сиропирам ,поливам с крем ,изчаквам малко да стегне,по точно да поизстине малко и нареждам и вторият пласт козунак.Изчаквам да стегне ,и тогава обръщам в подходяща форма .
Намазвам хубаво с останалият крем ,и украсих !
Какво е необходимо за крема :
- 1л прясно мляко (ползвах Верея 1.5 )
- 1 и1/2 ч.ч. захар
- прахче ванилия
- нишесте-2 пакетчета (мисля ,че са от 60г),но ако нямам ще ползвам брашно ,като 7-8 с.л.ще са достатъчни .
Първо направих карамелизирана захар. Направих я по различен начин ,и се получи! Дори по добре ,и по бързо.
Захарта която щях да използвам за подслаждане на млякото я карамелизирах.
Първо загрях тенджерата . Използвах тенджера с двойно дъно .Захарта я изсипвах по малко . Като загрях съда,изсипах една част ,колкото да се покрие дъното:
Тъй като е загрят съда ,захарта веднага почва да се топи ! После внимателно с много леки въртеливи движения ,въртя тенджерата ,за да се разбърка захарта . Като се постопи ,добавям пак захар ,и така докато сложа всичката захар.
След като се стопи ,свалям от огъня ,и наливам мляко ,но бавно и внимателно ,защото почва ,да бълбука !
Отделям 1ч.ч. за да объркам нишестето . Както казах ,може да се ползва и брашно.
Но ,докато се сложи нишестето(брашнена кашица),има време . Защото карамелизираната захар трябва да се стопи. След като се налее млякото ,се оставя на тих огън ,като се бърка от време на време . като се стопи захарта , се налива бавно с непрекъснато бъркане нишестето.
Ако сложите на 1л мляко 2 пакетчета както съм писала ,и си отделите 1ч.ч. мляко за кашицата ,гъстотата е чудесна !
Няма коментари:
Публикуване на коментар