петък, 3 април 2015 г.

Торта с козунак и карамелен млечен крем !

Миналата седмица правих козунак !Но тъй като все още съм на диета ,остана ! Бях го покрила само с кърпа . Не го държах в торбичка ! Исках да поизсъхне малко . Но в последния момент реших да направя торта ! Направих я с млечен карамелен крем ! Много вкусен крем се получи ! Определено ще искат да им го правя ,моите мъже !!! Ето я:

 Ето я и цялата торта !Със семпла украса ! Защото нямаше време ,а трябваше да постои да стегне малко,което при мен много трудно се получава ! Няма кой да чака сладкишите и тортите да престояват !!!


 
Вече много рядко пека блатове за торти ! Много често използвам и бисквитите "Закуска" !
Какво е необходимо ?
  • Козунак ,или остатъци от козунак . Но този крем ,ще направя и с бишкоти !
  • Захарен сироп за сиропиране на блатовете.Аз използвах меден сироп.
Ето как правя тортите си без форма с подвижни стени ,защото нямам . Но и не ми липсва за сега !
Вземам си тавичка ,която си набележа,и леко намокрям стените . слагам домакинско стреч фолио.
Като гледам да го опъна максимално по стените ,което ако не се намокри формата става трудно ,и бавно ! После нареждам козунака !
Сиропирам ,поливам с крем ,изчаквам малко да стегне,по точно да поизстине малко и нареждам и вторият пласт козунак.Изчаквам да стегне ,и тогава обръщам в подходяща форма .
Намазвам хубаво с останалият крем ,и украсих !
Какво е необходимо за крема :
  • 1л прясно мляко (ползвах Верея 1.5 )
  • 1 и1/2 ч.ч. захар
  • прахче ванилия
  • нишесте-2 пакетчета  (мисля ,че са от 60г),но ако нямам ще ползвам брашно ,като 7-8 с.л.ще са достатъчни .
Както казах ,крема е карамелен . Днес гледах Лора и Стоян по Нова и видях този крем. Харесаха го мъжете ,както и очаквах.
Първо направих карамелизирана захар. Направих я по различен начин ,и се получи! Дори по добре ,и по бързо.
Захарта която щях да използвам за подслаждане на млякото я карамелизирах.
Първо загрях тенджерата . Използвах тенджера с двойно дъно .Захарта я изсипвах по малко . Като загрях съда,изсипах една част ,колкото да се покрие дъното:
Тъй като е загрят съда ,захарта веднага почва да се топи ! После внимателно с много леки въртеливи движения ,въртя тенджерата ,за да се разбърка захарта . Като се постопи ,добавям пак захар ,и така докато сложа всичката захар.
След като се стопи ,свалям от огъня ,и наливам мляко ,но бавно и внимателно ,защото почва ,да бълбука !


 Отделям 1ч.ч. за да объркам нишестето . Както казах ,може да се ползва и брашно.
Но ,докато се сложи нишестето(брашнена кашица),има време . Защото карамелизираната захар трябва да се стопи. След като се налее млякото ,се оставя на тих огън ,като се бърка от време на време . като се стопи захарта , се налива бавно с непрекъснато бъркане нишестето.
Ако сложите на 1л мляко 2 пакетчета както съм писала ,и си отделите 1ч.ч. мляко за кашицата ,гъстотата е чудесна !













Няма коментари:

Публикуване на коментар