четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Толумбички !

Толумбички ! Всички от семейството ги обичаме ! Моята етърва ги правеше преди време много ,но аз ги правя от скоро !
  Използвам тестото за еклери !
2 ч.ч. вода (ползвам чаши от 250мл,понякога слагам 1 чаша мляко)
брашно 3 чаши (използвам чаши от 250мл)
1/2 чаша олио или 2-3 с.л. маргарин или меко масло
по 2 щипки сол и захар
5-6 яйца
След като заври течноста,олиото(маслото) и щипките захар и сол се прибавя брашното след като се отдръпне съда от огъня. Сипва се цялото количество брашно и се бърка до получаването на топка ,връща се на огъня за 2-3 мин. с непрекъснато бъркане!
.За да не хване коричка се слага фолио върху тестото,и след изстиване се прибавят едно по едно яйцата ,защото може да не отидат всички -зависи и от големината ! А може и да трябват още. Просто трябва да се усети тестото . С всяко правене все изменях нещо -най вече като количество.
Толумбичките ги пържих в тенджера като загрях предварително мазнината! Използвах олио.
Шприцовам директно в съда за пържене ! Аз използвах ножица за рязане на тестото ! Видях от блога на Пе4о . Шприцовам една лента  и веднага режа на парчета . Единият път ги направих по малкички .
Внимава се със силата на пържене . Когато се слагат парчетата аз намалявам огъня и след това го усилвам.Пържат се до златист цвят и се вадят с решетка. Аз ги слагах върху домакинска хартия. 
Направих сироп от мед и малко захар (1кг захар ,.500л вода ,и се вари гъстичък сироп )  и заливах с топъл сироп тези толумбички които са изстинали,по точно потапях толумбикчите
! След като ги потопя в сиропа ги вадя и слагам в подходящ поднос -гледам да е по дълбок. Ако случайно останат толумбички ,залейте със сироп !


Няма коментари:

Публикуване на коментар