за карамела :
1ч.ч. захар
За блата:
5 яйца
1 ч и 1/2 захар- може и да се пропусне 1/2 ,ако не сте по сладкото
6-7 с.л. вода
2 пълни ч.ч. брашно + 1 пакетче бакпулвер
6-7 с.л. олио
ванилия за аромат
2 средно големи ябълки
3-4 с.л. мед-не е задължителен
2с.л. кокос -по желание
2-3 с.л. пудра захар за поръсване
Понякога слагам канела,джинджифил орехи и аромати които харесваме !
Разбивам с бъркалка.Може разбира се и с миксера. Смесвам продуктите по реда на изброяването им. Първо яйцата със захарта и водата ,докато се разбие хубаво захарта. после олиото и останалите продукти !Водата не е нужно да е топла , но ако искате по бързо да се разбие захарта може да е топла водата . Добавям олиото и останалите продукти !
През това време карамелизирам захарта , директно в тавата във фурната. Искам да подчертая ,че във фурната захарта се карамелизира много бързо ,особено във фурната !
Пече се в предварително загрята фурна,до готовност. Аз пека първо на долно,на най ниската степен на решетката. Проверям с клечка за готовността . Ако е суха значи е готово. Ако има нужда включвам за 5-10 мин.на двете степени на градусите -долно и горно ,като температурата да не е много висока.Пека на 180-190гр.
А карамела и меда е попил в сладкиша и става сочен. Не сгреших ,че го направих !
А последния път ,в блата сложих -канела 1с.л. ,2-3с.л. мед,4-5 с.л. смлени орехи и джинджифил !
А ето това е след като обърнах сладкишчето !
Нямам внуци все още за да го обират ,та го направих аз ! :) :) Когато се обръща сладкиша ,може малко да залепнат парченцата ябълки ,но това не е никакъв проблем . Внимателно ги отделих и сложих на мястото им !
Няма коментари:
Публикуване на коментар