сряда, 10 септември 2014 г.

Мармалад от шипки !

Аз правих мармалад от шипки ,но взаимствах от Валя Кисьова !!!  Обаче ябълките варих отделно от обелките и семките. И после всичко пасирах с пасатор. 
А шипките ме посъветваха да им изчистя черната пъпчица ,но аз си спестих това ! 
Варих шипките доста !
На5кг сложих около 4-5л вода ,защото не ги чаках да омекнат много (трябвало да ги чакам да омекна и за тази цел им махала черната пъпчица) ,че много мушички почнаха да хвърчат !
 След като изстинаха ги смачках с ръка хубаво и си приготвих една съдинка в която сложих тензух и започнах да слагам по малко от шипките .
Усуква се тензуха и се мачка за да излезе гъстото от шипките.Прави се с тензух за да не попаднат власинките в мармалада !!!
 След това прибавих пасираните ябълки добавих и захар.Сложих май повече водичка ,но за следващия път ще зная ! 
На около 8-9 л сок сложих 3кг захар и 1 пакетче пектин на "Биосет"(на прах). Не исках да правя пестил ,макар ,че стана гъстичко и затова не го чаках да се сгъстява много .
 ПС-Като се прибави пектина той става на бучки ,но това да не ви притеснява ,по време на варенето то се разтваря !!!
 От 5кг и 1/2 шипки и 1-2 кг ябълки излизат около 12 бурканчета от 300 г
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Това е рецепта от Валя Кисьова !!! - ПЕСТИЛ

  • Валентина Кисьова Продукти: 1 кг сини сливи /измити и изчистени от костилките/, 1 кг. различни видове ябълки /зелени, червени/, измити и почистени от семенната част,1 кг захар, 1 с.л. пектин и 1бр. ванилия по желание /може и малко настъргана лимонова кора или лист индрише.
    Приготвяне: Нарязаните и почистени плодове слагаме в дълбока тенджера, наливаме 500мл. студена вода и добавяме ароматизатори по желание.Варим на умерен огън под похлупак докато омекнат – около 45мин. След това пасираме всичко и прецеждаме през цедка. Трябва да се получи каша с гъстотата на боза. Връщаме в тежджерата и варим 25 мин на силен огън, при постоянно бъркане. Като започне да пръска сместа, намаляме на умерен /слаб/ огън и доваряваме още 45-60мин.. Трябва да се получи гъста консистенция – като се бърка с бъркалката да прави черта по дънота на съда в който се вари. Или сместа да пада от лъжицата на «едри парцали», а не на струйка. Насипете пестила в бурканчета, запечатайте и оставете да стегне.
    Можете да го насипете в някаква форма, оставете го да изстине и покрийте плътно с пергаментова хартия.
    Оставете на тъмно, сухо и хладно място за съхранение.
    пектинът се слага след прецеждането през сито на сместа.
    Пектина го обърквам със захарта и после слагам в прецедената смес, преди още да съм я върнал на огъня.. Ако се е получил по рядък накрая, можеш спокойно да го върнеш другият ден на огъня и бъркаш до необходимата гъстота. Преди години, когато го правих за първи път, така направих и се получи. Колкото повече е сместа /продуктите/ толкова повече се бърка. Обикновено го правя в по широка тенджера, да бъркам по малко. Просто площа за нагряване да е по голяма
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар