неделя, 22 февруари 2015 г.

Баница -домашна за Сирни Заговезни !

Днес 22.02.2015г. е Сирни Заговезни ! Ден за прошка  !
Няма да е голяма трапезата ! Но определено ще има баница ,която в момента се пече !
Ето как правя баница :  http://slavka-kozareva.blogspot.com/2015/01/2015_5.html 


  • Тук различното е ,че е с турски кори . Те са кръгли и вместо да ги направя на хармоника ,просто ги набрах и ги наложих в тавата . 
  • Останалото е същото като в линка който показвам ! 
  • Още едно допълнение ,че в сместа добавих 4-5 с.л. кисело мляко и към него 1/2 пакетче бакпулвер . и 3-4 с.л. брашно . Направих смес от яйцата ,млякото ,брашното и бакпулвера и добавих газираната вода ! 
  • Понякога може да не е газирана достатъчно ,така ,че ако не е достатъчно газирана водата не я слагайте ,а просто добавете цялото пакетче бакпулвер ,или две -зависи от количеството на плънката !!! 
  • Става ,разкошна ,мека и вкусна баница!
В тази сложих 1/2 пак. бакпулвер ,но водата бе достатъчно газирана и можех да го пропусна ! Пухкава и мекичка като дунапрен ! И да остане , си остава все така мекичка !
Не можах да я обърна върху 3-4 буркана ,защото я нарязах веднага !!! Ето как се изду при печенето !
Казах ,че тези кори са кръгли . Ето как ги ги наложих : Намазних тавата с меко масло и просто сложих едната кора и я набръчках ! Поръсих само със сирене и масло !


 След като сложих и последната кора нарязах !
И полях със сместа !
Изчаках около 30-40 мин. да се напоят корите и пекох до приятен загар !

Тук ще ви досадя малко с информация за празника Сирни Заговезни !
На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос.

На трапезата като блажни се ядат само млечни и яйчени ястия, затова е наречен Сирни заговезни - последната неделя преди Великия пост, т. нар. Прощална неделя, защото в този ден всеки иска и дава прошка за волни или неволни обиди, недобри помисли и намерения спрямо своите близки и познати.

В Библията е казано, че който не прости прегрешенията на ближния си, и Бог няма да му прости безбройните прегрешения, с които всеки ден го прогневяваме.

В някои български селища на този ден казват: „простено - прости!", т. е. „аз ти прощавам и ти ми прости".

Обичаят хората да се маскират по Заговезни датира още от Средновековието и дори много преди това, като у нас е разпространен само в някои краища. Маските трябвало да прогонят злите духове, които бродят между хората, карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т. е. настъпването на пролетта и края на зимата. Повод да се организира домашен празник карнавал, повод за веселие и, разбира се, за общата софра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар