И това е от любимите ни ястия ! Не стават бързо ,но затова е вкусно и се хапват с апетит! Да си призная ,не ги завивам като за "картинка"! Стават големички и малко безформени понякога ,но ако имам пък малки ,мъжете си избират големите :) ! Та затова си ги правя по големички !
Какво използвам за да ги направя? :
- Листа от кисело зеле -предварително си ги отделям и дялкам с ножче дебелата част ! Количеството е различно-колкото повече по добре !
Следва приготвянето на плънката:
- Използвам свинско,пилешко,телешко .И смесвам кайма и ситно нарязано месо. И най вече с каквото месо разполагам в момента на правене !
- лук
- праз
- морков
- гъби
- чесънче
- подправки на вкус
- ориз -количество според това колко е месото
- бяло вино -за задушаване на ориза ,не повече от 1ч.ч.
След като съм подготвила плънката ,като си задушавам първо месото и каймата и добавям зеленчуците. Най накрая слагам ориза с виното. Като сложа ориза не слагам вода много ,защото го оставям да остане леко суровичък ! Като завия сърмите ги слагам в тенджера ,на която най отдолу слагам зелеви листа,а отскоро използвам една решетка с която става идеално . Наливам смесено зелев сок и вода и варя на тих огън !
Понякога използвам гювеча и нареждам сърми и месо и става направо "мозък" !!!
Соса :
Него го приготвям след като са готови сърмите си разбивам :
- 2-3 жълтъка - зависи от количеството
- 2-3 с.л.кисело мляко ,а може и прясно мляко 1/2 ч.ч.
- 2-3 с.л. брашно
- подправки по желание
Разбивам на гладка каша и след като си отделя сос (ако са в гювеча).Ако са в тенджера ги слагам в тава и изливам кашичката с непрекъснато бъркане и оставям да поври2-3 мин. По точно да "клокне" !
А сърмите като ги наредя в тава ги запичам !
Май само тази ми е снимката ,ама като направя тази година ще добавя и друга !
Няма коментари:
Публикуване на коментар