Ще опиша 2 начина :
1-ви начин на правене на сланина ! Това е начин по който свекърва ми прави сланина ! По доста начини е правила ,но всички харесваме този начин !
Тя я прави в 3-литров буркан .
Нарязва се на парчета които да влизат в буркана .
Преди това си приготвяте
- праз ,нарязан на ситно
- едра сол -зависи от количеството
- чубрица
- черен пипер на зърна
- парченца тензух
Аз я сложих в компотени буркани (старите големи) ! Бяхме си купили около празниците и тъй като нямаше време само я посолихме и изчаках удобен момент да я сложа в буркани !!!
2-ри начин на правене на сланина
Още
един начин ,който го зная от приятели !
Първо си оформяте сланината на ленти около два ръста дебели и широки ! Осолявате ,като мисля че един месец е достатъчно да се овкуси .Почиствате от солта след като е готова и си приготвяте стреч-фолио(найлон) или целофан ! Смесвате подправки по желание: червен пипер, ситно счукан чесън,чубрица,млян черен пипер ,ситно нарязан праз . Мажете всяка лента сланина и ги нареждате върху фолиото. Завивате и стягате хубаво! Може да се съхранява и във фризера. Този начин отдавна не съм приготвяла !
ПС- Осолявам на око . Сланината поема сол колкото е необходимо ,така ,че не може да се прекали със солта !
Първо си оформяте сланината на ленти около два ръста дебели и широки ! Осолявате ,като мисля че един месец е достатъчно да се овкуси .Почиствате от солта след като е готова и си приготвяте стреч-фолио(найлон) или целофан ! Смесвате подправки по желание: червен пипер, ситно счукан чесън,чубрица,млян черен пипер ,ситно нарязан праз . Мажете всяка лента сланина и ги нареждате върху фолиото. Завивате и стягате хубаво! Може да се съхранява и във фризера. Този начин отдавна не съм приготвяла !
ПС- Осолявам на око . Сланината поема сол колкото е необходимо ,така ,че не може да се прекали със солта !
Няма коментари:
Публикуване на коментар