понеделник, 12 януари 2015 г.

Лайненик ! Дааа това е името на печено кисело зеле с осмянка ( месо от гърдите ) !

Названието на на това ястие  го знам от свекърва ми ! В селото на мъжа ми така го наричат ! Но едва ли това е най фрапиращото име на ястие !
Това всъщност си е запечено кисело зеле със свинско ! Аз го осъвремених ,защото оригинала е много мазен !!!
Необходими са няколко неща :

  • кисело зеле (количество по желание ) 
  • шарено свинско месо (не много мазно от гърдите ) ,или както е по оригинал от осмянката
  • подправки (аз ползвах празче , чесънче 2-3 скилидки и моят микс от подпраки )
  • олио около 4-5 с.л.,
  •  и ако имате 2-3 с.л. маз и половин ч.ч. ориз.















След като нарязах месото го запържих заедно с чесъна и праза . Добавих и половин ч.ч. водичка и задушавах до полуготовност ! Изкарах месото и позапържих и зелето . Зелето на два пъти ,че бе доста ! Зелето и месото сложих в тава и добавих малко вода ,за да не стане много кисело . Пекох ,като от време на време разбърквах . Като взе да омеква месото ,добавих ориза ! Допълнително вода не сложих ,защото тя не бе извряла ! Пъхнах и 2-3 люти чушлета и запекох до готовност на ориза. като може да се разбърка веднаж за да може и ориза отгоре да се свари .
 Това е моят начин ,като праза и подправките са ново допълнение и нещо ново !
 А ето и начина как се прави в село Мелница !Селото се намира преди Лесовската граница !
Когато преди години свекърва ми гледаше прасета ( по 2 се гледаха ) ,коленето бе като един празник ! Канят се близки и съседи и разбира се колач ,който да заколи прасето !
Свекърва ми вари зелето от вечерта ! Сварява и ориз -доста ,защото се ползва и за бахура . Едно отклонение ,да спомена ,че като се оженихме 85г ,слагаше булгур в зелето и бахура.
Понякога и сутрин го вареше ,но ние като отивахме ,то бе готово ,а печката бумтеше и бе топличко !
Мъжете се заемаха с прасето ,след като се заколи ,мият ,пърлят ,и т.н.
Жените сме вътре и подготвяме останалите неща -една реже лук ,друга праз и така Подготвя се и една тава с подправките за бахура и като викнат мъжете да искат нещо всичко е готово и се дава !
 Та да мина на правенето на "лайненика " Както се разбра това е печено кисело зеле с осмянка. Като донесат осмянката мъжете ,първо се реже мазната част . Слага се подходяща съдинка в която да се пържи. После се режи и по месестата част . Но искам да спомена ,че при лайненика ,почти няма месо .Като се пържат мазните парчета се налива и малко водичка докато си пуснат мазта !
Когато се събере маз се пуска и останалото месо. Пържи се до зачервяване . когато е готово ,се приготвят тави ( а ние си носехме ,които с връщахме пълни в Ямбол).
Слага се зеле в тавите,като трябва да не е много ,да е около 1-2 пръста . Прави се кладенче от зелето и се слага червен пипер . И се налива от мазнината която се е отделила от осмянката. Мазнината се налива върху пипера и всичко се обърква и се слагат парчетата месо . И се слага да се пече . Пече се до порозовяване .
 А се правят още "касапско месо" -то вече си само месце . Приготвя се почти с зелето за да се поднесе на мъжете които след като са пийнали им се поднася зелето ,после "касапското месо " . Прави се и черния дроб ,режи се кожичка за мезе ,а през това време се вари и бахурът !!! За него и за касапското месо друг път ще пиша !

Няма коментари:

Публикуване на коментар