Приготвя се по време на Коледата на прасето за касапите! Когато е готово зелето (лайненика) се приготвя и това ястие .
Слага се в тава месо нарязано :
- добавя се нарязан лук и праз
- 1 чаша вино -червено или бяло
- 1 чаша вода
- олио, може и маз
- чубрица и червен пипер
Аз ползвам олио,но на Коледата се ползва мазта от осмянката ,кото е останала от приготвянето на "лайненика" , и ако има останали парчета се добавят към касапкото месо !
Всичко се смесва в тава и се слага във фурната.
Пече се до готовност на месото и да остане на мазнина! Тези ястия -зелето(лайненика) ,касапското месо се приготвят за помагачите за коленето и приготвянето на прасето !
Отделно вън на огъня има "майстор" на мезето което се приготвя на жар върху специална скаричка !
Всичко се смесва в тава и се слага във фурната.
Пече се до готовност на месото и да остане на мазнина! Тези ястия -зелето(лайненика) ,касапското месо се приготвят за помагачите за коленето и приготвянето на прасето !
Отделно вън на огъня има "майстор" на мезето което се приготвя на жар върху специална скаричка !
Няма коментари:
Публикуване на коментар