вторник, 30 юни 2015 г.

Пухкава палачинка с ябълки ( немска палачинка "Пфанекухен" ) !

Това сладко изкушение бе предложено от Йоли ! Има ли някой който не я познава? Може и да има ,но аз съм и фен ! Не съм правила много неща от нея ,но днес видях това предложение от нея и веднага го направих !
Това си е палачинка с плодове ! Ще кажете нищо особено! Да ,но става бързо и е много вкусно! И се пече в тиган !


 Рецептата е като за палачинки (аз както знаете и катмите правя с такава смес). Много малко изменения направих.Какво е необходимо:
  • 3яйца-като 2 белтъка се отделят
  • 5-6 пълни с.л. захар(кристална)
  • 1с.л. меко масло(по неин съвет е разтопено ,но аз не го разтопих а го държах да омекне )
  • 2 щипки сол
  • 7-8 с.л. брашно -1 с.л. с голямо връхче

  • 200мл прясно мляко
  • 1с.л. течен мед(това е добавка от мен)
  • 1 капачка ром(нямах ванилия)
  • пудра захар за поръсване
  • канела-около 1ч.л.
  • няколко капки оцет(или лимон,за разбиване на белтъците)
  • 1 ябълка (палачинката на Йоли бе с череши-0.500кг)
Да не ви учудва -няма набухвател. Изкуших се дали да не сложа ,но не го направих !
Първо се разбиват 1 цяло яйце и 2 жълтъка,прибавя се млякото и 2с.л. захар и 1 с.л. мед. меда го използвах повече за аромат ,че нямах ванилия! Добавих 1 щипка сол,и маслото.
После добавях по малко брашното .
 Усвои се цялото количество. Йоли съветва тази смес да почине 30мин. Като я направих ,започнах с белтъчената смес.
Разбих 2 белтъка с втората щипка сол и капките оцет. Останалите 4 с.л. захар добавях постепенно докато се разбият на сняг белтъците.
Белтъчената смес я добавих с леко разбъркване към кексовата. През това време си почистих една ябълка.Използвах тези "джаджи" за почистване на семките:

Обелих я и нарязах я на филийки и на ситни кубчета.
Тази смес стигна за 2 големи палачинки ,а те са достатъчни за 4-ма !
Хубаво е да се пекат в тигана да е с керамично покритие ! И да се изчака да се загрее хубаво тигана ,но температурата не трябва да е много висока !
Като се появят балончета се слагат плодовете,в моя случай ябълки. Като ги наредих ги поръсих с 1ч.л. захар и малко канела.Захарта я сложих малко преди да обърна палачинката ,и се получи лек карамелен вкус !
 Тази смес стигна за 2 големи палачинки ,а те са достатъчни за 4-ма !
Искам да напомня пак за печенето! Тигана се загрява предварително и да се внимава с температурата-не трябва да е висока !
Крайчетата повдигах за да мога да обърна. Първата малко ме озори ,ама втората я обърнах с помощта на 2 бъркалки.
После прехвърлих в голяма чиния и поръсих с пудра захар!
Вкусна е както топла ,така и охладена! Ние я хапнахме с топка сладолед ! Опитайте ,много е вкусно !
 ПС- Искам да споделя моя начин на печене. Първата я направих като използвах по голяма чиния от тигана за да я обърна . Но за втората използвах 2 домакински лопатки за да я обърна. на мен така ми бе по лесно !
А това е линк към рецептата на Йоли ! http://feedproxy.google.com/~r/blogspot/OGBVh/~3/DDx2zo00FHk/pfannkuchen.html





Няма коментари:

Публикуване на коментар