След като ги обелих ги сложих в една кофичка с варната вода .
Варната вода направих като залях с 2л вода бялата гасена вар която бе около 300г ( но по рецепта на 300г се слага 1 л вода )!!!!!
Оставих я да се утаи хубаво и на 2-3 пъти я налях във кофичката със смокините !
Държах ги около 3 часа ,защото трябва да се държат 1 час ,но аз сложих 2 л ,а не 1 л вода както е по рецепта !
През това време се приготвя сиропа !
1 кг захар
0.500мл вода
Аз обаче сложих 1л вода и 2кг захар ,но бе много ! Опасявах се ,че са големи смокините и няма да ми стигне сиропа ,но нищо насипах е бурканчета сироп !
За 40 смокини 1кг захар и 0.500мл вода на сиропа е достатъчна !
Смокините ги извадих и измих внимателно и хубаво ! Сложих ги да се подсушат и след като се посгъсти сиропа добавих смокините и варих до готовност !
Гъстотата си я пробвах като капна капка върху суха порцеланова чинийка и ако не се разлее капката сироп значи е готов !
10 минути преди да сваля от огъня слагам 1 ч.л. лимонтозу като го разтварям в сироп от сладкото ,а не във вода.
Насипвам горещо в сухи бурканчета и обръщам ! Не стерилизирам ! Така се запазват и 10 год.
Излязоха 7 бурканчета от 300мл ,2 бурканчета със сироп и едно бурканче от 250мл пак със сироп !!!
Бистрата утаена вода и сложените смокини в нея !
Тук ги подсушавам върху кърпа !!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар