петък, 1 август 2014 г.

Козунак с локум и пълнеж!

Продукти :
10 яйца
0.500 мл прясно мляко 
2 ч.ч и  ( моята е 0.250 мл ) захар
 половин ч.ч. мед (ако не е течен си го сложете за няколко секунди в микровълнова -меда е по желание) 
Тук добавям едно уточнение!!!  Виртуалната ми приятелка Снежа Костова бе споделила ,че слага подсладител . Защото ако се добавя повече захар ,за да стане сладък козунакът ,не може да втаса хубаво и там някакви други проблеми !!!  И аз го имам този проблем ,но не съм правила отдавна ! Та на това количество течност и яйца -1и1/2 с.л. ще е достатъчна !!!! При следващото ми правене непременно ще го направя ,защото мъжете все искат да е сладък !!!
1 и 1/2 непълна ч.ч маз ( ако нямате мазнина по избор,но е по добре да масло ,ако нямате маз ) 
2 пакетчета жива мая те са стандартни по 0.42г .
кората от 3 лимона ,сока от 2 
 ванилия 2 пакетчета 
2 капачки ром 
брашно около 2 кг и половина ,но си пригответе малко повече за допълване при месенето . 
От млякото  , 2 щипки захар , 2-те пакетчета мая и около 2 чаши брашно си забърквате кваса и оставяте да втаса . За по бързо втасване може да сложите кваса във фурната на 50 гр. или сложете в съд с гореща вода ! 
И така след като се прибавят останалите продукти започва най приятната част за този който няма робот или мини-хлебопекарна . Месенето !!!! 
Аз замесвам течните съставки в дълбока купа . Понякога с миксер ,а понякога с вилица.В сместа прибавям и половин чаша мазнина. Като стане трудно бъркането ,почвам с ръка. Брашното не го слагам цялото,а добавям по малко! 
Замесвам средно меко тесто , и след като се уверя ,че е станало прехвърлям на масата,(плота). Намазнявам  предварително плота ,защото го оставям леко да лепне,но не до толкова ,че да остава по ръцете!!! 
Когато правих за първи път ,питах една съседка ,и тя ми каза ,че за да е готово,от месенето става на шупли(по точно мехурчета). И докато се меси ,се чуства с ръцете как пукат ! А сега самото месене го правя като го удрям в масата ,а това го правя като се кача на стол и го пускам от високо ,около 100 пъти !!! После меся пак ,и режа парчета тесто ,събирам на куп ,меся и като стане готово и поеме мазнината ,оставям да почине и да втаса .Слагам в по голям съд ,който намазнявам и изчаквам да удвои обема си !!!
Останалата 1 чаша мазнина я добавям като меся тестото и докато оформям самия козунак!!! Но може и да не отиде цялата мазнина !!!
 След като е омесено и е втасало се обработва по желание . 
Ако се правят фигурки,не се оставя да втасва ,защото ще се деформират !!!!Дали ще бъдат фигурки ,или козунаци, парчето тесто се намазнява -първо ,за да не лепне ,и второ ,за да бъде пухкав и мек !!!!
Тук на този си измислих плънка с остатъци от козунак ,малко прясно мляко (3 с.л .) , домашно сладко ,малко какао ,2-3 с.л.л сухо мляко и стафиди. 
Допълнително при оформянето на фитилите добавих локум. Отгоре преди да се опече го намазах с цяло яйце ,а не жълтък и поръсих обилно със захар. Пече се според фурната . В моя случай на вентилатор на 160-180 градуса.
Искам да вметна ,че не използвам скъпи брашна ! Ползвам най-евтините на Била и Кауфланд ! Нито пресявам брашното !






Ето как слагам локума между фитилите за козунака !!! А фитилите са с пълнеж ! Разточих на правоъгълна кора и сложих в единият край пълнежа ! После прехвърлих малко двата странични края и навих внимателно. Края го прищипах леко с пръсти .
  

 



  Пиленца и зайчета : правих ги отдавна ,но като описвах козунака ,забравих да спомена за тях ! Ще се опитам да обясня как ги правих.
Пиленцата ,ги оформям като правя фитил ,и го връзвам на възел,като единият край е малко по дълъг. На късия край оформям човчицата . Задната част ,я сплесквам леко и правя нарези с нож.
А зайчетата и те са лесни ! Отново правя фитил,но го завивам на спирала. правя едно малко фитилче и го оформям на буквата "V".Слагам го малко над края на спиралата . Това са ушичките . И в долния край на ушичките слагам стафидка за оченце ! В единият край слагам топче за опашка !!!
Не оставям да втасват ,защото ще се деформират от надуването !
ПС- От това количество излизат няколко козунака !!! Количеството на продуктите може да се намалят !!!!!
Надявам се да съм била полезна с обясненията ,защото е много лесно да се каже замесваш и готово !!! Но не е така !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар