четвъртък, 28 август 2014 г.

Пълнена кокошка и пържоли в гювеч !

Това ястие съм го правила за някой празник ,вече не помня . Имах една млада кокошка която успях да събера в гювеча . Преди това я бях овкусила с подправки ,сол .И я оставих докато приготвя плънката.
Плънката беше от зеленчуци с ориз:
лук
моркови
гъби
малко картофи
ориз
Приготвих плънката ,но не до готовност на ориза и напълних кокошката. Най отдолу на гювеча наредих шайби лук и моркови,поставих пълнената кокошка и отгоре наредих няколко свински пържоли.Тях овкусих също с подправки ,олио,сол,малко соев сос и полях с винце-бяло.
След като наредих овкусените пържоли разпръснах картофите и останалите зеленчуци ,добавих малко сол,олио ,подправки ,полях с бяло вино една чаша (може и бира или само вода) и вода ,но не да се покрива месото. Пекох до готовност ,като пак напомням ,че гювеча се слага в студена фурна . Пече се около 3 часа ,а ако е дъртичка може и 4 часа !
 Включвам първо на 10 градуса и като се темперира гювеча усилвам на 200-250. Като мине половин час намалям на 160гр. .Накрая като извадя си отливам с голяма лъжица сос ,който разреждам със заквасена сметана и връщам разредената сметана в гювеча !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар