сряда, 6 август 2014 г.

Царска туршия !

Царска туршия ! Обикновено я правя края на октомври ,но така се наложи ! 
 Нарязах си зеленчуци (по желание) с желана големина и форма като преди това приготвих марина . 
Марината: 
1 л. оцет(аз ползвам "Кулинар")
10с.л. захар ,а в случая ползвах мед ( както знаете ние си произвеждаме ) .
 Слагам и около 2 пълни с.л. сол( може и още една просто на вкус добавяйте солта по малко) подправки докато ври . Марината я загрявам почти до завиране . Докато изстива си нареждам зеленчуците в буркани и тъпча хубаво  не чакам да изстине на цяло ! Наливам почти до половината на буркана марина. През това време си правя нещо друго . След това натискам още веднаж зеленчуците и допълвам с такива ако е необходимо !
 Пресичам с аспирин . Като на един 3-литров буркан слагам 9 аспирина които слагам в една малка чаша и наливам малко марина . Ако буркана ви е пълен отнемете от нея и залейте аспирина . Като се разтвори сложете в буркана . 
След 1-2 дена претакайте около няколко дена . Аз правя така : Приготвям си една тенджерка и в нея изливам марината и после я връщам в буркана. Може да затиснете зеленчуците с дебели стебла от кервиз или лозови листа.Може по желание да я заварите за около 5 мин ,не повече ! Ако си я правите по хладното -октомври ,няма нужда и от двата варианта ,а само долейте около 1 пръст олио ,което ще служи за консервант ! П.С.- Не разреждайте с вода оцета !!!!! Съхранявайте на хладно !!!!
По още един начин я правя . Подготвям бурканите ,аз ползвам 3-литрови .
 В един буркан слагам 3  с.л. сол
10-12 с.л. мед или захар
9 аспирина които стривам предварително
250мл оцет (като го прибавя бъркам с лъжица преди да сложа зеленчуците да се разтворят солта и захарта ,добавям зеленчуците като ги натъпквам хубаво и доливам с вода ! 
Претакам я като просто обръщам буркана като за целта ги затварям с найлонови капачки !
Най-често я правя по втория начин който го имам записан от моя съсед ! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар