вторник, 19 август 2014 г.

Сладко от праскови !





На село имаше праскови ,не са сладки тази година , и малко зелени ги обрахме ,но стават за сладко и компот !
Почистих прасковите ,нарязах на кубчета и поръсих със захар ! Тавата ми е дълга 42см,широка 22 и дълбока 8-9 см. не зная колко количеството на плода . Плода е 2-3см под горния ръб на тавата ! Сложих 1.5 кг захар. Когато слагам захарта ,макар да зная количеството плод слагам на око ! Така се случи ,че ги посипах вечерта и сутринта ще добавя 1 ч.ч мед за аромат и ще сложа да се пече във фурната !
За да не смени плода цвета си ,трябва първо да се свари захарен сироп ,но не до пълно сгъстяване при по твърдите плодове .Меките почти до готовност . Добавих 2 с.л. пектин за да не се налага да го сгъстявам ,защото иначе ще стане с много тъмен цвят ! Еее, не че сега не е тъмен цвета ! Добавих го заедно с лимонтозуто 10-15 мин преди края. сложих от сосчето в купичката за да разтворя пектина и го излях в тавата.
 Разбърках за да се разтвори , варих го още 10 мин и насипах горещо в бурканчета които веднага обръщам . Ако не ползвате пектин е известен начин как се пробва гъстотата ,като се капне капка върху порцеланова чинийка !
Също така добавих и няколко листенца индрише ,които завързах за да не се пръснат !





















Няма коментари:

Публикуване на коментар