понеделник, 25 август 2014 г.

Трахана !

 Аз никога не съм правила или хапвала трахана ! Описвам начина по който го прави свекърва ми .Миналата година синът ми поиска и тя направи ,а аз поисках да ми обясни как я прави ! И  ето нейния начин !!!


Ако има останала стара трахана се взема 2 шепи и 1/2 кубче мая от 42г
около 2 кг брашно + още ако е нужно
1и 1/2 с.л. сол
 1с.л. захар за активиране на кваса
2с.л. олио, 6-7 червени пиперки варени или опечени и много ситно нарязани
морков и др. зеленчуци по желание ( но тя ползва само червена пиперка )
и аромати:анасон и една подправка която тя нарича крива рога .
Прави се квас от о.500 мл топла вода   ,може и малко прясно мляко,брашно, маята и старата трахана . Ако няма стара трахана се слага цяло пакетче 42г мая.
Когато се активира се меси тесто ,което се оставя в дълбок съд да втаса (да удвои обема си) .Докато втасва се примесва от време на време ,поне 4-6 пъти. След това се прави на питки около 1-2 см дебели,които се набрашняват за да не залепнат !Като хванат коричка и изсъхнат ( но не прекалено ) се претриват на едро ренде и се суши на сухо  място .Съхранява се на сухо и проветриво място !
 


 А това свинско с винен сос сгъстен с трахана ! Един ден реших да използвам трахана за сгъстяване ,защото е много ароматна ,но моя мъж ме скастри като ми каза: Ти кога си ме виж.дала да ям трахана ? И повече не я използвам !

1 коментар:

  1. Вы ищете бизнес-ссуду для рефинансирования своих потребностей, тогда предложение о ссуде pedro будет для вас хорошим, потому что оно подлинное, и с ним можно работать по доступной ставке и простым условиям и положениям, а также для любых видов ссуд, которые вы хотели бы подать по электронной почте pedroloanss@gmail.com

    ОтговорИзтриване